IKKE HELT SLIK: Flere butikkeiere i Hurghada stengte i går sine butikker. Foto: TORE KRISTIANSEN / VG

Apollo og Star Tour advarer mot Hurghada by

(VG Nett) Flere butikkeiere i Hurghada har begynt å stenge sine butikker. Det tar turoperatørene Apollo og Star Tour som et dårlig tegn.

Publisert:

Svensk UD advarer mot hele Egypt **Portforbud i turistbyene

Turiststedene langs Rødehavet har foreløpig vært skånet for urolighetene i Egypt. UDs reiseråd, som fraråder nordmenn å reise til Egypt, har gjort unntak for feriestedene.

Klokken 13.40 søndag besluttet svensk UD å utvide sitt reiseråd til å gjelde hele Egypt, skriver Expressen. Sverige advarer nå mot alle ikke-nødvendige reiser til landet - også til turiststedene.

Reiserådet kommer etter at både Apollo og Star Tour i frarådet sine reisende å dra inn til sentrum av Hurghada, som ved siden av Sharm el Sheikh er det mest populære reisemålet blant nordmenn.

- Vi fikk melding fra destinasjonsansvarlig om at enkelte butikker begynte å stenge. Derfor oppfordret vi våre gjester til ikke å reise inn til sentrum, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til VG Nett.

ER DU I HURGHADA?Kontakt VG Netts journalister på e-post eller ring +47 22000000!

Portforbud

- Vi sendte SMS til alle våre gjester i Hurghada og oppfordret dem til å holde seg på hotellet. Grunnen var at situasjonen var noe mer spent. Også vi hadde fått melding om at butikk- og restauranteiere stengte, sier kommunikasjonsdirektør Lena S. Petersson i Star Tour.

SMS: Denne meldingen sendte Apollo til sine gjester i Sharm-el-Sheik og de andre turistbyene i dag morges. Foto: Skjermdump

I dag morges fikk også Apollos reisende i Sharm el Sheikh og de andre turistbyene en SMS om at de må forholde seg til portforbudet. Det betyr at de må holde seg på hotellområdet mellom klokken 16 og 08.

- Det er litt skummelt. Vi vet ikke hva som skjer hvis det blir opptøyer, sier Martine Næsheim fra stranden i Sharm el Sheik, drøye tre timer før portforbudet trer i kraft.

Ifølge Al Jazeera ruller nå stridsvogner inn i den populære badebyen Sharm El Sheik. Dette er en dramatisk omveltning. Ifølge kanalen har det ikke vært militær tilstedeværelse i byen ved Rødehavet siden fredsavtalen mellom Israel og Egypt i 1979, den såkalte Camp David-avtalen.

- Formelt har det vært portforbud i hele Egypt siden fredag. Men det har ikke vært fulgt på turiststedene, men nå ber vi våre gjester følge det på bakgrunn av det vi så i Hurghada, sier Helen Begby.

- Mubarak er i Sharm

Samtidig har det gått flere rykter om at Egypts president - som demonstrantene krever fjernet - Hosni Mubarak, befinner seg i feriebyen. Ifølge Telegraphs journalist i Sharm el Sheikh skal arbeidere der være overbevist om den forhatte presidenten har søkt tilflukt i feriehuset sitt, som ligger inne på et hotellområde.

- Her kan ikke massene nå ham. Veien hit fra Kairo er tungt bevoktet med veisperringer, sier en arbeider til avisen.

Statlig TV viste i dag bilder av Mubarak som besøker et militært hovedkvarter i Egypt. Men om bildene er tatt i dag eller tidligere, er ikke kjent.

USAs myndigheter ber søndag morgen alle amerikanske borgere om å vurdere å komme seg ut av Egypt fortest mulig. Både USA og Tyrkia har nå ordnet med ekstrafly for å hjelpe sine borgere ut av Egypt, melder Sky News. USA har også endret sitt reiseråd. Landet advarer nå mot alle reiser til Egypt, mens det tidligere kun advarte mot ikke-nødvendige reiser, melder AP.

LES OGSÅ: - Flere tusen fanger på rømmen i Kairo

Andre land dropper turer

To av de største tyske turoperatørene, TUI og Thomas Cook, har ifølge AP tilbudt alle sine Egypt-reisende å enten kansellere eller endre reisen uten ekstra kostnad. Den franske sammenslutningen av turoperatører, CETO, innstilte i helgen alle turer til landet. Det samme gjorde serbiske operatører.

De norske charterselskapene velger å følge det norske reiserådet. Dermed gjelder vanlige avbestillingsregler, og turene går foreløpig som planlagt.

Et tyvetalls svensker nektet søndag morgen å bli med svenske Apollos fly til Hurghada fra Arlanda, melder Expressen.

Unntaket er utfluktene til Kairo, Luxor og Nilen som alle er kansellert.

Til sammen har de norske selskapene rundt 3000 nordmenn i Egypt.

Følger norske råd

I går stengte egyptiske myndigheter pyramidene i Giza utenfor Kairo med tankser og pansrede personellkjøretøyer.

- Hvis urolighetene sprer seg og UD fraråder reiser til våre steder, vil vi sette i verk kriseaksjon. Men vi kan ikke begynne å følge for eksempel Serbias reiseråd. Vi må forholde oss til det norske, sier administrerende direktør i Ving, Christian Grønli.

Utenriksdepartementet holder fast på det gjeldende reiserådet.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende. Men det er fortsatt reiserådet vi la ut i går som gjelder: Vi fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Egypt, med unntak av turistdestinasjonene langs Rødehavskysten, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD til VG Nett.

- Hvilket råd har du til nordmenn som befinner seg i Egypt?

- Vi oppfordrer dem til å ta forholdsregler, utvise aktsomhet og oppdatere seg på informasjonen på ambassadens hjemmesider. I tillegg ber vi backpackere og andre som ikke er på turistdestinasjonene ved Rødehavet om å ta kontakt med vår ambassade i Kairo for å registrere seg, sier Elsebutangen.

LES OGSÅ: Eksperter: - Egypt blir ikke noe nytt Iran

Portforbud

Egyptiske myndigheter innførte fredag portforbud. Utenriksdepartementet sa da at portforbudet ifølge deres opplysninger gjelder hele landet, men at turistområdene likevel er unntatt.

VG Nett snakket søndag formiddag med en egypter som bor og jobber i turistbyen Sharm el Sheik, der flere hundre nordmenn befinner seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAOS PÅ FLYPLASSEN: Mange har overnattet på flyplassen i Kairo, som stenges om natten på grunn av portforbudet. Foto: AFP

- Dette er trolig den eneste byen i hele Egypt der det ikke har vært noen opptøyer eller demonstrasjoner. Alle veiene inn til byen er sperret, og vi har hamstret mat og vann i tilfelle denne blokaden blir langvarig, sier han til VG Nett.

- Situasjonen her er rolig, og livet går nesten som normalt. Men selvfølgelig er vi nervøse. Vi får meldinger om at det er uroligheter også i El-Thor bare en liten time herfra, sier han.
- Ingen nordmenn i trøbbel

På grunn av portforbudet har flyplassen i Kairo vært stengt i lange perioder. Samtidig har det vært kaotiske tilstander fordi flere tusen utlendinger forsøker å komme seg ut av landet - de fleste av dem uten flybillett. Lufthansa informerer om at reisende må regne med forstyrrelser i flytrafikken.

Ifølge UD er det om lag 150 norske statsborgere som bor fast i Egypt.

- Både her i UD og ved ambassaden i Kairo får vi en del telefoner fra bekymrede nordmenn. Men vi har ikke fått noen meldinger om at nordmenn skal være skadet eller i trøbbel så vidt meg bekjent, sier Kjetil Elsebutangen.

VG Nett følger saken!

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no