GARDERMOEN: Barn over 12 år kan fritt kjøpe sin egen billett og reise på tur alene. Foto: SCANPIX

Ingen stopper enslige barn med enveisbillett ut av Norge

Barn som finner på at de vil ta seg en utenlandstur alene, kan lett kjøpe sin egen flybillett og reise ut av landet uten at noen stopper dem.

Publisert:

12-åringer kan reise alene hvor de vil

Barn over 12 år betaler voksenbillett på fly. Hvis de har tilgang til et kreditt- eller bankkort, har de mulighet til å bestille sin egen billett på nett, og reise til for eksempel Ibiza, Amsterdam eller Aya Napa alene.

HVA MENER DU? BØR NOEN REGLER ENDRES?
SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET

En mor fra Rogaland opplevde marerittet da ungdommen hennes nylig rømte hjemmefra.

Ingen visste hvor han var før han dukket opp på Island.

Enveisbillett

- Det viste seg at han hadde reist til Gardermoen søndag kveld, og tilbrakt natten på flyplassen. Mandag morgen satte han seg på flyet til Island med enveisbilletten han hadde kjøpt på nettet med sitt Visa debetkort, forteller hun.

Kortet er et vanlig betalingskort mange banker gir til sine yngste kunder. Barn kan også kjøpe Visa debetkort i Narvesen og på 7-Eleven.

Gutten som reiste til Island hadde bestemt seg for å besøke en kamerat på øya. Siden familien også har slektninger der, klarte de å oppspore ham.

VOKSEN: 12-åringer regnes som voksne på fly, derfor kan de kjøpe sine egne billetter og reise alene hvor de vil. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: MATTIS SANDBLAD


Moren skjønner ikke hvordan det var mulig at et barn under 18 år kunne vise pass og enveisbillett på flyplassen uten at noen sjekket om han hadde tillatelse til å reise. Hennes sønn er rett nok 17 år, men dette kunne han også gjort om han hadde vært flere år yngre.

- Det er 18-årsgrense for å kjøpe røyk, øl og vin og 20 år for sprit. Men en 12-åring kan kjøpe sin egen flybillett og reise til utlandet alene, sier hun.

- Har ikke ansvar

Etter at sønnen rømte tok hun kontakt med både SAS, Norwegian og Icelandair for å høre om selskapene virkelig ikke har noe ansvar for å sjekke at mindreårige har tillatelse av foresatte til å reise ut av landet. Men hos alle flyselskapene fikk hun til svar at det har de faktisk ikke.

Det bekrefter informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen hos Norwegian.

- Jeg forstår godt at det er fortvilende for en mor ikke å vite hvor sønnen befinner seg. Flyselskapene er ikke pålagt noen tilsynsvirksomhet når det gjelder å undersøke hvorfor unge voksne under 18 år reiser alene og det er heller ikke noe krav til å ha med seg en bekreftelse på at de kan reise uten foresatt. Dersom vi er i tvil om den reisende er under 12 år ber vi om bekreftelse på at han eller hun har tillatelse fra foresatt til å reise alene, sier han.

Også hos SAS kan barn reise uten noen form for skriftlig aksept fra foresatte fra de er 12 år gamle.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen forteller at barn mellom fem og 12 år må ha med seg kontaktinformasjon både til de som sender og tar imot barnet på ankomstflyplassen, dersom de reiser alene.

- I tillegg har vi i SAS en assistanseordning for de over 12. Men det er helt frivillig å bruke denne, hvilket betyr at barn som er yngre enn han som dro til Island kan reise helt på eget initiativ dersom alle reisedokumenter er i orden, sier Johansen.

Barnevernet

Likevel hender det at personalet på flyplassen reagerer hvis ungdommer reiser alene.

- Det skjer fra tid til annen at vårt personale i billettskranken, ved innsjekk eller i utgangen til flyet, kan fange opp at noe ikke helt stemmer når svært unge reiser alene. Vi har stoppet yngre ungdommer fra å reise. Det skjer også at vårt mannskap om bord i flyene fatter mistanke til at ikke alt er i orden. Da kontakter vi foreldre og foresatte, men også politiet på lufthavnen. Jeg kjenner til at barnevernet har blitt koblet inn, sier han.

For barn som vil rømme hjemmefra er det lettere å komme ut av landet med NSB.

- Våre betjente og ubetjente salgskanaler har ingen alderskontroll ved kjøp av billetter. Hvis vedkommende kunde har et gyldig betalingsmiddel vil kunden få løst billett, sier kommunikasjonssjef i NSB Persontog Åge-Christoffer Lundeby.

Han minner om at Barneombudet har laget en guide for hvor gammel et barn bør være for å reise alene med ulike offentlige transportmidler. Guiden ligger på Barneombudts nettside.

Vil ikke kommentere

VG kontaktet barneombudet for å høre hva de mener om at barn så unge som 12 år kan dra utenlands uten tillatelse fra foreldrene. Tilbakemeldingen var at de ikke ønsket å kommentere saken.

VG har også forsøkt å få kommentarer til denne saken fra Barne- og likestillingsdepartementet, men de mener saken sorterer under Samferdselsdepartementet. Samferdselsdepartementet sier at ettersom dette ikke er en luftfartspesifikk problemstilling henstiller de til Justisdepartementet som har hatt ansvar for vergemål.

Hos Justisdepartementet mener de imidlertid at det ikke er opplagt at denne saken sorterer under justisministeren.

Kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard vil likevel gi departementets generelle betraktninger rundt problemstillingen. Et sentralt spørsmål å stille er hvorvidt barnet har fått tillatelse til å reise og til å bruke pengene til reisen.

- Dersom man skal sjekke om et barn faktisk har fått lov av sine foreldre til å reise kan det for eksempel gjøres ved å be om en skriftlig tillatelse, sier Torsgard.

Vil ikke ha reisetillatelse

Men svært mange barn reiser med ulike kollektivmidler og de fleste er ikke på rømmen. Justisdepartementet mener at å kreve reisetillatelse fra alle mindreårige - fordi noen få misbruker tilliten og reiser mot foreldrenes vilje - kan bli problematisk:

- Man straffer de lovlydige for å kontrollere de «ulydige». Også med tanke på hvor lett det ville være å forfalske en slik tillatelse, mener Justisdepartementet at det neppe er en farbar vei å kreve dette, sier Torsgard til VG.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no