STRESS NED: Bydelen Thamel kan oppleves ganske stressende etter et par dager. Da er det godt å finne roen i noen av byens vakre templer. Foto: Linn K.Yttervik

Ro og mystikk i Katmandu

Tross det kaotiske førsteinntrykket har Katmandu en egen ro over seg. - Vil du kjøpe tigerbalsam? Billig, billig.

Publisert:

KATMANDU (VG) En ivrig gateselger tilbyr tigerbalsam til en dollar krukken.

LES OGSÅ:
Storbyguide Katmandu

Vi har nettopp blitt tilbudt en håndlaget sabel og et lokalt musikkinstrument. Det meste er få kjøpt på gaten i Thamel - turistgettoen i Nepals største by, Katmandu.

I mange tiår var byen fullstendig isolert fra omverden. Om du drømmer om å reise til landet som ligger klemt mellom India og Tibet, så sørg for at du får noen dager i Katmandu.

Både åndelige søkende, turister og klatrere finner veien til den mystiske byen i det naturskjønne landet. Noen for å nyte urban komfort før de begir seg til fjellene, andre nøyer seg med trappene i byens mange vakre templer, eller nyter nydelig mat på de mange vestlig inspirerte restaurantene.

Kultursjokk

Her finner du bakerier med ferske croissanter, banana split og italiensk pizza på høyde med den beste i Italia. Men også smakfull lokal mat og gateboder med ferskpresset juice fra granatepler. Og ber du om chili til maten - ja, da serveres de hele på et fat.

MYLDRER: Fotgjengere, butikkselgere, syklister og motoriserte kjøretøy kjemper om plassen i de trange gatene. Foto: Linn K. Yttervik

Byen som har vært ryggsekkturistenes mekka siden 60-tallet er et mylder av visuelle og sanselige inntrykk.

Når du kommer fra flyplassen kan Katmandu lett bli et lettere sjokk av inntrykk med sine sterke kontraster. Lukter av fremmede krydder, maset fra gateselgere og tutingen fra en trafikk tilsynelatende uten regler.

Leende småbarn med lilla kinn og ravnsvart hår, kvinner med røde klatter i pannene, kyr som dormer i veikanten og aper i telefonstolpene.

TROLLBUNDET: Trine Alsgård forelsket seg i Katmandu: - En eksotisk reise for livet, en utfordring for alle mine sanser, sier hun. Foto: Linn K. Yttervik

Selv om dagene lett går unna i Thamels mylder, så pass på at du får sett andre deler av byen. Hopp på en rickshaw (sykkeltaxi) og finn roen i en av de mange vakre templene. Stroll videre fra Thamel til gamlebyen og sug inn den middelalderske atmosfæren før du begir deg videre til den utrolige arkitekturen i Dubar Square.

Apetempel

Ta også turen til den UNESCO-beskyttede Boudhaen fem kilometer fra Thamel, øst i Katmandu, hvor du finner en av verdens største stupa. Dette er et religiøst senter for eksiltibetanere. Nyt solnedgangen, tenn et smørlys og bli med på vandringen (med klokken) rundt stupaen sammen med de mange troende. Kjøp med deg en CD med tibetansk bønnesang, slik at du kan smake på stemningen også når du kommer hjem.

APESTREKER: Swayambhunath, apetempelet er et av de mest gjenkjennelige og mest populære symbolene på Nepal. Foto: Linn K. Yttervik

I Swayambhunath, eller apetempelet som det også kalles, som ligger nord i byen, vrimler det av aper - yndet som fotomotiv, og de går ikke av veien for å snappe til seg mat du har i hendene.

Det er ganske surrealistisk å gå opp trappen til tempelet, omgitt av frittlevende aper som slentrer opp og ned som om de også skulle vært turister på besøk.

Storslått natur

Har du mer enn et par dager kan være deilig med avstikkere ut av sentrum.

Nepal er ganske opplagt mye mer enn hovedstaden. Bare få kilometer lengre opp i dalen utspiller utrolige naturscener seg, med vakre fossefall, irrgrønne dalsider og idylliske elveleier.

FARGERIKT: På gaten kan du få kjøpt alt fra frukt og instrumenter til tigerbalsam og kniver. Foto: Linn K. Yttervik

Tidvis er det politiske uroligheter i landet, men bestiller du turer via turistbyråer organiserer de både rafting og trekking inkludert transport.

Vi testet raftingen, og etter et par timers kjøretur kunne vi hoppe i en gummibåt og suse nedover en hvitskummende elv.
I de rolige områdene kunne vi fint hoppe ut av båten og surfe ned langs elven på ryggen. Det fantes også egnede steiner vi kunne hoppe ned i strømmen fra, og bli plukket trygt opp av kajakkpadlere lengre ned.

Naturopplevelser

Elin Gjedrem ved Den norske ambassaden i Katmandu sier at de ikke anser det å være noe sikkerhetsmessig problem å dra til hovedstaden.

- Uroen er i lavlandet, og i denne delen av landet kan til tider være ufremkommelig på grunn av politiske streiker.
Dersom man vil dra dit, bør man undersøke litt nærmere - enten gjennom oss eller andre kontakter man måtte ha i Nepal, sier Gjedrem.

Selv synes Gjedrem at utgangspunktet for naturopplevelser er det beste ved byen.

- Her kan man på klare dager sitte på en takterrasse med utsikt til hele Himalaya-rekka. Det er en perfekt utfartsåre for fjellvandring, rafting, kayakking, sykling, og de fleste turistbyråene opererer på en profesjonell måte, sier Gjedrem.

Hun legger til at religion- og kulturinteresserte kan bruke en uke på å besøke helligdommer, og fremdeles ikke ha rukket å se alt.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no