TEKNISKE PROBLEMER: Toget var nesten fullt da det stoppet på Otta tirsdag kveld. 350 passasjerer måtte vente i flere timer uten strøm og varme i den bitende kulden. Foto: Aida Benfaddoul

350 togpassasjerer fast på Otta i bitende kulde

(VG Nett) Kveldstoget fra Trondheim til Oslo står bom fast på Otta på grunn av tekniske feil på strømavtageren. Flere andre tog er rammet av lignende problemer.

Publisert:

- Det begynner å bli kaldt

350 fortvilte passasjerer har allerede ventet i over tre timer etter at toget stanset på Otta stasjon like før klokken 19.30 tirsdag kveld.

Ifølge passasjerer VG Nett har vært i kontakt med, er det svært kaldt i togsettet. På grunn av den tekniske feilen var det også mørkt i vognene i over to timer.

Det er mer enn 20 kuldegrader på Otta.

- Det begynner å bli veldig kaldt, sier passasjer Aida Benfaddou (24) til VG Nett.

Feilen i strømforsyningen førte også til at et annet tog på Dovrebanen ble stående fast på Vinstra i to timer. Også her er det under 20 minusgrader.

Sjekk været der du bor:www.pent.no

- 16000 volt

NSB opplyser at de er i ferd med å utbedre feilen, men kan ikke gi passasjerene noen garanti for når toget kan kjøre igjen.

- Det som har skjedd er at toget har fått skader på en strømavtager. En strømavtager er den delen som henter strøm fra kontaktledningen til toget. For å ubedre skaden måtte vi innhente ekspertise fra Jernbaneverket, som rett og slett måtte koble ut strømmen. Det går ikke an å krabbe opp på et tog når du risikerer å komme i nærkontakt med 16000 volt, sier informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby til VG Nett.

På grunn av en signalfeil var også Kongsvingerbanen stengt en stund mellom Magnor og Charlottenberg tirsdag. feilen medførte at kveldstoget fra Stockholm ble tre timer forsinket, melder NTB.

- Utrivelig

Han forteller at feilen er rettet, men at det kan ta tid før toget kan fortsette mot Oslo.

- Vi venter på å starte opp systemene igjen for å kunne kjøre videre, sier informasjonssjefen til VG Nett like før klokken 21.00.

Siden toget er nesten fullt må de reisende pent finne seg i å vente inne på toget.

Lundeby beklager at passasjerene må fryse.

- Det er ikke noe sted som kan huse 350 personer på Otta stasjon. På grunn av strømproblemene er det utrivelig for passasjerene, sier Lundeby.

Mange forsinkelser

NSB og Jernbaneverket har hatt en dårlig jul: Bare seks av ti tog var i rute i førjulsuken, skriver Aftenposten.

Dermed ble uken en av årets svakeste, med punktlighet ned mot 60 prosent.

Også i går måtte passasjerer på Dovrebanen vente lenge i kulden, da Trondheim-Oslo toget stanset på Selsbakk stasjon.

Også på dette toget var det en strømavtager som var problemet, skriver Adressa.no.

NSB ønsker ikke å spekulere i om det er kulden som fører til problemer på strekningen.

- Vi har hatt flere slike episoder i det siste. Det kan være kulda som er årsaken til feilene, men det er umulig å si det helt sikkert, sier pressevakt i Jernbaneverket, Kjell Bakken til VG Nett.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no