AUTENTISK UTSEENDE: Isaks lekepistol er laget i metall. Foto: TROND SØRÅS

Sikkerhetskontrollen oppdaget ikke lekepistol i sekken

Denne lekepistolen i metall fikk Isak Svegaarden (4) med på Syden-flyet fra Gardermoen.

Publisert:

- Jeg er ganske sjokkert over at det gikk an å få pistolen gjennom sikkerhetskontrollen på Norges største flyplass. Den er laget i metall og burde absolutt ha vært synlig på skjermen, sier Isaks pappa, Knut Espen Svegaarden.

Det var forrige tirsdag at far og sønn gikk gjennom kontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. De skulle med flyet til Mallorca.

I Isaks sekk hadde pappa pakket leker til sønnen, deriblant pistolen.

- Men ingen reagerte i kontrollen, sier han.

Gikk litt raskt

Svegaarden er sportsjournalist i VG og reiser mye i jobben. Han vet derfor godt hva som er tillatt i sikkerhetskontrollen. Men når sønnens sekk skulle pakkes kvelden før, gikk det litt raskt.

- Det var ikke min hensikt å ta pistolen med i sekken. Jeg vet jo at den burde ha blitt sendt i bagasjen. Men i dette tilfellet tenkte jeg meg ikke om, sier Svegaarden.

Først da han var kommet innenfor sikkerhetsporten, husket pappa at pistolen lå i sekken. Men der fikk den ligge til de kom frem.

- Om jeg hadde tatt den ut av sekken, hadde det sett mistenkelig ut. Den er veldig autentisk laget, forteller Svegaarden.

Stikkvåpen

Det er ikke bare Isak som har fått med seg farlige ting gjennom kontrollen på Gardermoen.

Onsdag ettermiddag, da Bjørn Petersen skulle fly fra Oslo til Düsseldorf, oppdaget vekteren foran skjermen noe mistenkelig i PC-bagen hans.

- Han ga beskjed om at bagen min måtte sjekkes. En annen vakt gjorde det, uten å finne noe mistenkelig. Jeg var ikke klar over at jeg hadde noe i bagen, forteller Petersen.

Men da Petersen kom frem til Düsseldorf og åpnet bagen, fant han et universalverktøy med alskens kniver og mulige stikkvåpen.

Vil teste pistolen

Informasjonssjef Jo Kobro på Oslo Lufthavn Gardermoen, mener pistolen burde ha blitt oppdaget.

- Vi vil ta dette opp med selskapet som er ansvarlig for sikkerheten, sier Kobro.

Han oppfordrer Svegaarden til å komme med pistolen. slik at den kan testes i røntgenmaskinene og brukes til opplæring av personellet.

- Vi har cirka 30000 reisende hver dag, og det kan oppstå glipper som du beskriver, sier informasjonssjefen ved Oslo Lufthavn.

I tilfellet lommekniven kan det være at den er regnet som et universalverktøy.

- Da kan den tas med forutsatt at bladet ikke er lenger enn seks centimeter, sier Kobro.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no