Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Krever advarsel mot drapsmaneter

To uavhengige maneteksperter ber nå reiseselskapene om å informere turistene sine bedre om de såkalte drapsmanetene.

Publisert:

Maneteksperter mener reiseselskapene må ta ansvar

Torgrim Andersen er en av Norges fremste brennmaneteksperter. Han har gjentatte ganger bedt norske reiseselskaper informere om farlige maneter på kjente turistreisemål.

Sist helg ble Ann Nordh (59) funnet livløs i vannet i Thailand. Mye tyder på at hun ble brent av en livsfarlig manet. I februar døde svenske Carina Löfgren (45) etter at hun ble brent av en kubemanet i Langkawi i Malaysia.

I 2008 døde 11-år gamle Moa Bergman etter å ha tråkket på en brennmanet i Thailand.

- Null interesse

- Første gang jeg sendte en e-post til Star Tour om denne problemstillingen var i 2007. Jeg spurte hva de gjorde for å opplyse om forebygging av marine skader, og da sa hun at de ser ikke på dette som et stort problem. Tre måneder senere døde en svensk jente, sier Torgrim Andersen til VG.

Han har blant annet vært prosjektkoordinator for en brennmanetstudie ved Biologisk feltstasjon i Drøbak. Nå ber Andersen reiseselskapene ta ansvar for de reisende.

- De har hatt full mulighet til å opplyse om dette i mange år, men interessen for å opplyse om enkle, forebyggende tiltak har vært lik null. Det er skuffende.

Les også: - Har drept 5.567 siden 1950-tallet

Ifølge Andersen dør flere hundre mennesker hvert år som følge av kontakt med livsfarlige maneter.

- Men ettersom dette ofte er lokalbefolkning, hører vi lite om det. I Norge får en kun høre om turister som dør.

Han mener det er viktig å informere om dette fordi svært mange får ferien sin ødelagt etter nærkontakt med brannmaneter.

- Statistisk sett er det ikke mange som dør. Men det er også verdt å informere om de smertene som slik kontakt kan gi. Fra en kubemanet vil du kunne få åpne sår og arr. Og smertene er ille, sier Andersen.

Saken fortsetter under bildet ...

DØDE: Ann Nordh (59) og Carina Löfgren (45) ble sannsynligvis drept av maneter. Foto: Privat


- Sløvt

Han får støtte fra Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet.

- Jeg syns det er sløvt at det ikke gis mer informasjon, sier Jelmert til VG.

- På helt generelt grunnlag vil dette være en risiko, og det syns jeg reisebyråene bør gjøre oppmerksom på.

Jelmert tror ikke at reiseselskapene har noe å tape på å være åpne om de farlige manetene.

- Folk kjøper jo naturpakker til Afrika og drar på safari. Jeg tror ikke at folk vil droppe ferien av denne grunn. Dette handler først og fremst om å ha en realistisk forståelse for hva man begir seg ut på. Disse manetene er i en helt annen divisjon enn de vi finner i Norge, sier Jelmert.

- Nekter barna å bade

FRYKTER MANETER: Gunn Karin Gjul (Ap) foretrekker basseng framfor havet når hun og familien er i Thailand. Foto: Gøran Bohlin

Tobarnsmor og Ap-politiker Gunn Karin Gjul (43) lar ikke barna bade i havet ved familiens leilighet i Cha-am i Thailand. Hun er redd for kubemanetene.

- Så sent som i sommer var det veldig mye maneter i sjøen der. Det førte til at vi knapt badet i havet. All bading for våre to barn må foregå i bassenget som vi har tilgang til, sier Gjul til VG.

Gjul, som er stortingsrepresentant for Ap og leder av Stortingets familiekomite, elsker Thailand.

Hun og ektemannen Trond Jensrud og parets to barn på fire og syv år vender stadig tilbake til landet selv om Gunn Karin var en av mange nordmenn som opplevde tsunamien da hun ferierte i Thailand julen 2004.

Ap-representanten løp fra den dødbringende bølgen og reddet seg og sin da ett og et halvt år gamle sønn i sikkerhet.

Om få uker skal familien igjen nedover og tilbringe juleferien i ferieleiligheten der. Men Gjul tar sine forholdsregler. Hun har fått med seg at det dør mennesker etter kontakt med maneter i havet utenfor.

- Jeg vet at det har vært tilfeller der folk har mistet livet etter kontakt med manetene i vannet. Lokalbefolkniningen har fortalt oss om slike tilfeller, sier Gjul til VG.

Saken fortsetter under bildet ...

FRYKTET: Den såkalte kubemaneten er dødelig for mennesker. Foto: AP


- Ingen grunn til å skremme folk

Informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett, mener brennmaneter ikke er et stort problem.

- Sånn som situasjonen har vært, har vi ikke sett noe grunn til å opplyse om dette utover at det står om manetene i hotellpermen på disse reisemålene, sier Larsen-Vonstett til VG.

Les også: 10-åring overlevde dødelig manetangrep

Hun bekrefter at manet-ekspert Torgrim Andersen har kontaktet dem.

- Vi mener det ikke har vært noe grunn til å skremme folk med dette. Men blir det en invasjon av farlige maneter, så må vi selvsagt opplyse om det. Vi vil ikke at noen skal brenne seg på disse manetene.

Hos Ving ser en ikke noen grunn til å advare solhungrige nordmenn på Thailand-tur.

- Det er ikke slik at vi advarer gjestene våre i forkant. Vi har få gjester i det området som manetene er observert, og dette er maneter som finnes over hele Asia. Så noe generell advarsel er ikke noe vi har gått ut med, sier administrerende direktør i Ving, Christian Fr. Grønli til VG.

Kubemaneter
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no