RIMELIGERE: Det er mye penger å spare på å planlegge golfturene i god tid. Her fra Sunningdale. Foto: Anders Kolberg, VG

Best golf for pengene

Heldigvis nærmer golfsesongen seg. Men orker du ikke å vente på norske greener og er rask på labben, kan du spille Europas beste baner til kraftig redusert pris.

 • Anders Kolberg

Det er mulig du foretrekker varmere strøk og å trekke i shorts når du skal spille golf, men det er nå en gang sånn at de beste banene i Europa – nesten uten unntak, befinner seg i Storbritannia. Og selv om været på øyene kan være ustabilt, innfinner våren seg alltid i god tid før vi kan se det spire og gro her hjemme.

31. mars er stort sett deadlinen banene i UK har satt for å få spille kraftig rabattert «vintergreenfee». Etter dette er det sommerpriser som gjelder og på de beste banene betyr det godt over 2000 kroner for en runde golf. Her tipser Anders Kolberg deg om et lite utvalg gode kjøp.

les også

På weekendtur til Belfast

SKOTTLAND: På St Andrews koster et pass 135 pund fra 1. mars til 15. april. Foto: Anders Kolberg, VG

St Andrews, Skottland

Jeg har spilt golf i over 20 år og reist mye «i embetes medfør». Likevel er tredagerspasset på St Andrews i Skottland den beste golfdealen jeg noensinne har investert i. Fra 1. mars til 15. april koster passet 135 pund. Etter dette øker prisen til 220 pund. Med passet kan du spille så mye golf du vil på seks av St Andrews syv baner både ukedager og helg. Så er det jo helt naturlig at du også vil spille Old Course som ikke er med i avtalen. Før 15. april er prisen per runde på verdens mest kjente bane 123 pund. Sommerprisen er 180, eller drøye 600 kroner høyere.

Bare så det er nevnt; New Course og Jubilee er – slik jeg ser det, like gode baner som The Old Course, bare ikke like kjent.

Skal du spille på St Andrews flyr du til Edinburgh. Fra flyplassen tar kjøreturen cirka en time.

Bo: Macdonald Rusacs Hotel. Fort vekk halv pris i forhold til mer kjente The Old Course Hotel, men bedre beliggenhet og minst like god mat.

les også

La neste London-tur gå til Shoreditch

Sunningdale, England

Sist spilt sist høst, og jeg skal tilbake! Sunningdale ligger 15 minutter sør for Heathrow med drosje og kan skilte med to baner som begge rangeres blant de 50 beste i verden (Golf Digest, Golf Monthly, m.fl.). Frem til 3. april koster en runde på hver av banene – Old og New, 130 pund. Etter dette henholdsvis 230 og 220 pund. Old Course er designet av Willie Park Jr og åpnet i 1901. New Course er designet av Harry Colt og åpnet i 1923. Magiske baner begge to! PS! Å spille greenfee er bare mulig mandag til torsdag.

Bo: Foxhills Club and Resort. Ligger 10 minutter unna Sunningdale. Fine rom, god mat, to golfbaner – men ikke like bra som Sunningdale, tennisbaner og spa.

I GANG: Snart sparkes golfsesongen i gang her til lands, i mellomtiden kan du hive deg rundt og spille i Europa. Foto: Anders Kolberg, VG

Royal St. Georges, England

Helt nede i det sørøstlige hjørnet av England, nærmere bestemt i Kent, finner du et lite golfparadis. Langs en forblåst strand ut mot Den engelske kanal ligger Royal St. George’s Golf Club. 14 ganger har de arrangert British Open, kanskje verdens mest prestisjetunge golfturnering. Dette er 18 golfhull du sent vil glemme. Og som nærmeste nabo, ja faktisk bare rett over veien ned til stranden, ligger Princes Golf Club, også det en tidligere Open-bane.

Hos Royal St George’s spiller du for 130 pund frem til 31. mars, etter det krever de 210 pund – gjester kan bare spille på ukedager. 18 hull på en av Princes sine tre nihullssløyfer får du for 70 pund frem til samme dato, så går prisen opp til 105 pund per runde. Her er det fritt frem for gjester syv dager i uken.

Kjøreturen fra Gatwick som er nærmeste flyplass, tar cirka halvannen time.

Bo: The Lodge at Princess. Helt greit hotell med 38 rom. Ligger midt mellom banene.

les også

Fem Londonopplevelser for gutta

Royal County Down, Nord-Irland

Her har jeg ikke spilt selv, men hit skal jeg! Royal County Down ble i 2017 kåret til verdens beste golfbane av amerikanske Golf Digest. Og det sier like lite ettersom det var i konkurranse med omlag 34.000 andre baner i verden.

Ut mars er prisen på en runde 90 pund, for så å øke til 210 pund. Å komme seg til Newcastle i Nord-Irland hvor banen ligger er litt plunder og heft for oss nordmenn, men enkleste vei er fly til Dublin og så kjøre drøye halvannen time i retning Belfast.

Må bookes tidlig da banen er veldig attraktiv også for amerikanere.

Bo: Utbudet i Newcastle er ganske magert, men Slieve Donard Resort and Spa er et alternativ. Fem stjerner og ligger rett ved klubbhuset.

Mer om

 1. Golf
 2. Reise
 3. Aktiv ferie
 4. Reiseguide
 5. Reisetips
 6. Ferie

Flere artikler

 1. Golfstjernene får ca$h-nødhjelp

 2. Pluss content

  Reiseguide: Slik får du sett de norske superstjernene i aksjon

 3. Takker Liverpools prest

 4. Maguire klar for Manchester United: Blir verdens dyreste forsvarsspiller

 5. Hvilepulsen gjenoppstår på disse spa-hotellene

Fra andre aviser

 1. Hovlands parodi tar av på nett

  Bergens Tidende
 2. Dette venter i US Open: – Noen spillere murrer

  Bergens Tidende
 3. Dette venter i US Open: – Noen spillere murrer

  Fædrelandsvennen
 4. Forretningskvinnen England snakker om: «Sjarm og sluhet som en diplomat og hjernen til en atomfysiker»

  Bergens Tidende
 5. Da Hovland slettet legendens rekord, tjente han ikke én krone. Siden har millionene rent inn.

  Bergens Tidende
 6. Det svinger rundt Bjaavann Golfklubb

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no