SKIPARADIS: Hardangervidda i solskinn Foto: Jørgen Braastad/VG

Langturer på ski i Norge

Langrennssesongen er i gang flere steder. Planlegger du å teste en langtur i vinter, fører disse fire forslagene til paradis på ski.

 • Hans Kristian Krogh-Hanssen
Publisert:

Snart finner du hvite vidder og fjell egnet for fjellskiturer helt fra Svalbard i nord til sør for Hardangervidda. Du kan enten overnatte på hytter i fjellet, eller bo i telt. Den siste varianten krever en del mer kunnskap om vinterfriluftsliv, men du må uansett ha et erfaringsgrunnlag før du legger på vei inn i det norske vinterfjellet.

Her er noen turer Den Norske Turistforening og Norgesguidene anbefaler å prøve i løpet av vinteren.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

VAKKERT: I nord henger Tafjordfjella sammen med Romsdalsfjella som er bratte og ville. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Tafjordfjella

I det største høyfjellsområdet på Sunnmøre finner du veldig variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Det er mange fine topper som en også kan nå på fjellski her, med Puttegga (1999 moh.) som den høyeste. Deler av Tafjordfjella ligger også i Oppland fylke. I nord henger området sammen med Romsdalsfjella som er bratte og ville. Også her er det flere merkete ruter og en del overnattingshytter. Mot øst glir Tafjordfjella over til Reinheimen Nasjonalpark som strekker seg langt nedover i Ottadalen. Det ligger 15 hytter i området, de fleste selvbetjente eller ubetjente vinterstid.

HVITE VIDDER: En tur for to over Tafjordfjella skal være idyllisk. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Troms

Indre Troms er et paradis for den som ønsker en eksklusiv villmarksopplevelse langt fra strømmen av turfolk. Nordlys og nordlig vinter er en mektig opplevelse. Området ligger mellom Tromsø og Narvik, og et turalternativ er å starte fra Rognli i Signadalen og gå sørover mellom ubetjente hytter som Gappohytta, Rostahytta, Dærtahytta og Dividalshytta. Turer her krever erfaring fra vinterfjellet og gode orienteringskunnskaper, men det er ikke veldig langt mellom hyttene her.

Annonse fra: Finn.no

Lei hytte i Troms

ETTERTRAKTET: Hardangervidda er en yndet skidestinasjon for mange. Foto: Jørgen Braastad/VG

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå og byr på en rekke spennende turer. Om du vil oppleve rå og vill natur, så er turen fra Finse til Haukeliseter en ukes tur på fjellski med gode dagsetapper. Du kan overnatte i hytter med oppstart på Finse – Krækkja – Stigstuv – Sandhaug – Litlos – Hellevassbu og så Haukeliseter. Dagsetapper fra 16 til 28 kilometer i lett til middels krevende terreng. Dette er en langtur som byr på stor variasjon i dagsetapper, hytter og terreng.

les også

Hytte til hytte på ski

SYLAN: Består av flere store fjellmassiver fra indre deler av Trøndelag over til Jämtlandsfjällen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Sylan

Å gå fra nord til sør i Sylan i Trøndelag med storslagen utsikt til det mektige Sylmassivet er en flott skitur. Hele turen følger vintermerkede ruter i et lettgått høyfjellsterreng og er innom de to største turisthyttene på norsk side av grensefjellet. Turen starter på Bjørneggen og går sørover i lett terreng til den tradisjonsrike Storerikvollen. Andre etappen går langs Sylmassivets fot med Syltoppens karakteristiske pigg stikkende opp halvveis, før den ender i Stugudal lengst øst i Tydal kommune.

les også

Langrenn for hele familien

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Publisert:

Mer om

Fjell

Tur

Norge

Vinter

Natur

Skiferie

Reise

Flere artikler

 1. Finn din høsthelg til fjells

 2. Her blir det garantert skiføre i påsken

 3. Skredfare i påskefjell

 4. Fine fjellturer med barn i ferien

 5. Fem fine sensommerturer

Fra andre aviser

 1. Med skiskeil kan du krysse Hardangervidda på én dag: – Ubeskrivelig fascinerende å kunne utnytte naturens superkrefter

  Aftenposten
 2. Med et slikt kan du krysse Hardangervidda på én dag

  Bergens Tidende
 3. Uteskolen: Hundrevis av mennesker går i «skitog» over denne isbreen på 17. mai

  Aftenposten
 4. I 2020 hadde en tur med et spesielt navn flest treff på ut.no

  Aftenposten
 5. I 2020 hadde denne turen med et spesielt navn flest treff på ut.no

  Bergens Tidende
 6. Ni fine fjellturer i sommer

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no