KYST-SYKLING: Også Kyst-Norge er etter hvert blitt godt forspent på tilrettelagte sykleruter. Vesterålen er sist ut med seks anbefalte ruter med kart og nettside. Foto: DAG FONBÆK.

Sykkel-ruter over hele Norge

Ny sykkel i vår? Skaff deg et oppdatert sykkelkart for området du bor i, så får du garantert en bedre turopplevelse.

Publisert:

Etter hvert har alle de største byene fått laget sykkelkart med anbefalte turruter og tips til skjermede sykkelleder utenom den aller heftigste biltrafikken.

Mange av kartene er lagt ut på nettet, noen av dem interaktivt:

Sykkelkart Oslo
Sykkelkart Bergen
Sykkelkart for Trondheim
I Trondheim kan du også laste ned sykkelkart for Bymarka
Sykkelkart Stavanger
Sykkelkart Drammen med 15 turforslag.
Sykkelkart Sandnes

VELGER FJELLET: Utlendinger på ferie i Norge velger fjellet - som Vaset i Valdres - eller fjordene på Vestlandet når de skal sykle. Foto: DAG FONBÆK.

- Flere norske byer har erklært seg som «sykkelbyer» - og sykkelkart er en viktig del av arbeidet med å utvikle sykkelbyer i Norge, sier Sissel Jenseth i Syklistenes Landsforening (SLF).

hjemmesiden deres finner du massevis av turtips med kart og veivalg.

LISTEFEBER: Har du dine egne favorittruter? LAG DIN EGEN LISTE

Sykkelkartet for hovedstaden, laget av Statens vegvesen og Oslo kommune i samarbeid med Syklistenes Landsforening, skal gjøre sykkelopplevelsen hyggeligere - og tryggere - for folk på to hjul.

SNUTTER: Del turopplevelsen med andre og legg ut dine videoklipp på Snutter.no

Her som ellers i landet er sykkelveinettet under utbygging, derfor må kartene revideres jevnlig. Utgiverne vil derfor gjerne ha innspill og kommentarer fra syklistene.

Hele landet

Det sykles over hele landet - og SLF arbeider nå med å registrere alle de ulike sykkelrutene som benyttes fra Sør-Norge til Nordkapp.

Opprett din egen REISEBLOGG

At folk tråkker mange ulike traseer, kommer tydelig frem på internett der mange lager egne nettsider med kart og beskrivelser av dagsetappene.

Belgieren Rudy en Luc er en av dem. I fjor syklet han fra Hamar til Nordkapp, og la igjen spor etter seg på internett.

Lindesnes fyr har de for øvrig laget en egen journal for alle «nordkapperne», der folk har skrevet litt om turen sin.

HER finner du over 4000 reisereportasjer

Det er langt fra bare i de største bystrøkene at sykkelinteressen øker, som følge av «sykle til jobben»-kampanjer osv. Også landets største turistområder er flinke til å utvikle sykkelruter med kart og skilter.

Geilo er blant disse, med ni ulike sykkelruter bl.a. Ustedalsfjorden Rundt, rundturer fra Geilo til Geilo Beach og Vestlia Golf, til Havsdalen, Tuva, Skurdalsåsen og Kikut - og selvsagt kongen av alle fjellsykkelturer, Rallarvegen.

Geilolia tilbyr sykkelutleie og detaljerte kart til hver av turene.

Apropos fjell: Blir du trøtt av å sykle flatt, kan du sette kursen mot Narvik - mot midnattssol, heftige fjell og spektakulære sykkel-svaberg over grønnblå fjorder.

I Narvik ligger verdens nordligste alpinsenter hvor terrengsyklister kan drive råsykling sommerstid.

For de aller mest ekstreme: Helgen 14-15 juli arrangeres tjuefiretimersrittet Narvik24.

Helgeland og Vesterålen er andre områder der kommunene, fritidsråd, turistkontorene osv. har gått sammen om å utvikle sykkelruter med kart:

I Vesterålens nye kombinerte sykkel- og turkart () foreslås seks turer «midt i naturen» - bl.a. Sortland-Myre-Nyksund/Stø og Sortland-Risøyhamn-Andenes.

Velger fjellet

Utlendingene som skal sykle i Norge velger som oftest fjell- og fjord- Norge, og inspireres av hverandre på nettet gjennom egne diskusjonsfora som f.eks. hollandske (Fjels in Noorwegen) og Ria & Karel Das' nettside med en 1168 km. lang rundtur fra Kristansand.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no