1 / 28
ELVIS LEVER: Det er bedre med én Elvis under armen enn ti på taket. VG-reporter Ida Giske har ikke gitt opp håpet om at Elvis Presley fortsatt er i live. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Reisedrømmen: På sporet av Elvis

MEMPHIS/TUPELO (VG) Fra Tupelos vugge til graven på Graceland - og inn under dyna hjemme hos rockekongen. Bli med VG-reporter og Elvis-fan Ida Giske på jakt etter sin store helt.

Publisert:

Fra Tupelo via Holly Springs til Memphis og Graceland

Det er for lengst blitt mørkt utenfor vinduet på Elvis Presleys soverom.

På en gammel kommode ligger en lekepistol og årboken fra Humes High School. Falmede tegneserier ligger strødd på en kiste. Det kunne vært hvilken som helst natt i 1949 - året Elvis (14) flyttet inn i leiligheten. Jeg flyttet inn i går.

Snart 15 år etter at jeg drømte meg bort med storesøsters Elvis-kassett og lyttet til mammas fjerne teorier om hvorfor Elvis ler seg i hjel når han synger «Are You Lonesome Tonight», er jeg endelig på plass i Elvis' hjemby Memphis.

BILDESPESIAL: Se alle bildene fra drømmereisen til Memphis her!

Jeg skal endelig se stedet Kongen ble født, snuse inn atmosfæren der han vokste opp - og vandre rundt på Graceland, der noen velger å tro at han døde.

På veggen blafrer det i en gammel plakat, selv om vinduet er lukket, og det er ikke så lett å sove. Has Elvis left the building?

Barndomshjem

Den gamle sosialboligen i Lauderdale Courts i Memphis var familien Presleys hjem fra 1949 til Elvis fylte 18 år i 1953. Det var her Elvis bodde da han fikk C i musikk på skolen, og det var her han bodde da nabogutten Jesse Lee Denson motvillig ga ham gitartimer. Han var redd for å bli mobbet om han ble sett sammen med den lille, pysete gutten Elvis.

Jeg reiser meg i sengen og klimprer litt på den skranglete gitaren som ligger i fotenden. Slik Elvis må ha gjort hundrevis av ganger da han bodde her.

Familien Presley betalte 35 dollar i måneden for to soverom, eget kjøkken og bad. Vi betaler 250 dollar for én natt, til
utleiefirmaet som nå eier leiligheten. One night with The King.

- Alle ekte fans vet at Elvis bodde i denne sosialboligen, men de færreste vet at man nå faktisk kan bo her. Stedet markedsføres ikke noe særlig,
sier Tad Pierson.

I SENG MED KONGEN: Den gamle sosialboligen i Lauderdale Courts i Memphis var familien Presleys hjem fra 1949 til Elvis fylte 18 år i 1953. Nå kan du leie gutterommet til Elvis - for 250 dollar per natt. Foto: THOMAS NILSSON

Han overlever så vidt på å vise turister rundt i Memphis i en Cadillac 55. Ikke overraskende er en god del av dem besatt av Kongen.

Pierson kan det meste om Elvis, men påberoper seg ikke å være ekspert.

- Det jeg er verdens fremste ekspert på, er Elvis-gærningene, ler Pierson, som bor i en stor garasje sammen med Cadillacen sin.

Han har hatt hundrevis av Elvis-fans med seg i bilen gjennom 15 år i Memphis.

Blant annet den britiske rockeartisten Elvis Costello.

- Noen er helt besatte. Noen bare elsker ham inderlig. Han har berørt livene deres på måter de ikke klarer å forklare. Det blir som en pilegrimsreise, sier Pierson.

VGTV: Slik hylles Elvis på 75-årsdagen

Vår pilegrimsreise starter i Tupelo. Det er i den lille byen i Mississippi eventyret om Kongen av rock 'n' roll begynner. Det var her han ble født 8. januar 1935.

75 år senere parkerer vi utenfor Tupelo Hardware Store, og stiger inn i fortiden. En katedral av spiker, verktøy og krimskrams. Bak en gammel kjøpmannsdisk henger en kassegitar høyt oppe på veggen.

Der Elvis' første gitar en gang hang. En Kay-gitar. Et lite kryss på gulvet markerer hvor ti år gamle Elvis sto og siklet over disken.

- Om du står på krysset, begynner du automatisk å danse og leppen din ruller opp, smiler ekspeditrise Judy Hyte.

Gitarbutikk ble turistmål

Men den dagen Elvis og moren Gladys er i Tupelo Hardware Store, er det ikke en gitar Elvis sikler etter. Det er en .22 kaliber rifle.

Til stor glede for en hel verden sier Elvis' mor at hun vil hjelpe ham å betale de 7,75 dollarene, om han kjøper en gitar istedenfor rifle. Etter litt prøvespilling går Elvis med på det.

- Dere vil ikke tro hvor mange turister som kommer hit. Det kommer noen hver eneste dag, forteller Hyte.

Hadde Elvis kjøpt en rifle den dagen, hadde trolig ikke butikken i Tupelo opplevd køer og busslast av utlendinger. Til og med prins Albert av Monaco har vært innom.

Reportasjen fortsetter under bildet!

DØD ELLER LEVENDE?: Over en halv million turister valfarter til Elvis' grav på Graceland hvert eneste år. Foto: THOMAS NILSSON

EIRIK MOSVEEN:Elvis Presley hadde vunnet, overlegent, enhver avstemning blant sine landsmenn om hvem som er det største amerikanske ikonet. Hadde utlendinger også fått sagt sitt, ville seieren bare blitt større.
Les Mosveens Elvis-hyllest her!

«Wearin' That Loved On Look» er min religion, tenker jeg, når vi overværer en gudstjeneste i familien Presleys gamle kirke litt senere. Utenfor den gamle kirkebygningen er det nesten merkelig fredelig. Bare litt fuglesang og et par aldrende Elvis-disipler som subber rundt under trærne i sørstatsvarmen. Like bortenfor ligger den lille hytta hvor Elvis ble født.

- Jeg skulle ønske jeg pratet mer med Elvis da han levde, sier Nina Holcomb.

Hun er noen år yngre enn Elvis, og har bodd i Tupelo det meste av livet. Nå sitter hun på en stol midt i stuen der Elvis ble født for 75 år siden. Der har hun sittet i 11 år og pratet om Elvis. Hver eneste dag.

- Jeg elsker det! sier Holcomb om jobben sin, før hun fortsetter uten å trekke pusten. Om hvor sjenerøs Elvis var. Og hvor vakker han var.

Tror liket er falskt

- Men jeg vet jo at han ikke gikk på vannet. Og han er død. Jeg skulle ønske han ikke var det, men han er stein død. Det er det triste, sier Holcomb.

Hun tror likevel liket i kisten kan ha vært falskt - i likhet med fans verden over, som er sikre på at Elvis iscenesatte sin egen død.

- Folk hadde en tendens til å miste kontrollen rundt Elvis, så jeg klandrer ingen om det ikke var Elvis' ekte kropp. Etter at han var død, prøvde jo noen å stjele kroppen hans.

Vi har mange gale folk i verden, sier Holcomb.

La oss fortsette pilegrimsreisen i Holly Springs, halvveis på veien til Memphis og Elvis' verdensberømte hjem, Graceland.

- Sønnen min er så lik Elvis at Presley-familien blir skremt og tisser i buksen når de ser ham. Sønnen min heter også Elvis Aron Presley, sier Paul MacLeod, som har åpnet hjemme sitt for turister, og kalt det «Graceland too!». To løvestatuer pryder inngangen.

- Når dette stedet er ferdig, kan det utkonkurrere Graceland, sier MacLeod.

Så babler han videre, mens han drar oss mer eller mindre frivillig gjennom et skrekkabinett tapetsert med Elvis Presley i alle former. Elvis' undertøy, Elvis' skinnjakker, Elvis-figurer. 35.000 plater. 35.000 surrealistiske historier. En ny Elvis-sang i hvert rom. Noen fremført av Kongen selv. Noen fremført av Paul MacLeod.

SUN STUDIO: VGs Ida Giske utenfor Elvis' Sun Studio i en 1955-modell Cadillac. Foto: THOMAS NILSSON

På tide å komme seg til Graceland. Men først: Sun Studio.

- Ja, dette er mikrofonen Elvis brukte. Så slå dere løs, slikk i vei, smiler turistguide Cora Pitt.

Hun står midt i studio der Elvis spilte inn sine første nervøse strofer av «My Happiness» mot å betale 3,98 dollar. Det var her studioeier Sam Phillips i 1954 skjønte at «That's All Right Mama» ville bli en hit.

Og da er det jo bare å sette tungen inntil Elvis Presley's DNA. Da Bob Dylan var i Sun studio, gikk han ned på kne og kysset krysset på gulvet der Elvis en gang sto. Mikrofonen smaker også helt OK.

Det er også helt OK å kikke ut vinduet, og se en Cadillac 55 som venter på oss.

Radiohits og jomfruhotell

Vi kjører forbi den gamle radiostasjonen der Dewey Phillips spilte «That's All Right Mama» 14 ganger på rad en sommerdag i 1954, og stopper for å traske litt rundt i gangene på Elvis' gamle skole, Humes High School. Så kjører vi videre forbi nedlagte hotell Pontotoc.

- Det var der Elvis mistet jomfrudommen, hevder cadillacsjåfør
Tad Pierson, og vi ser ingen grunn til å mistro en så fin historie.

Cadillacen stopper til slutt utenfor porten til det aller helligste, med «Miracle Of The Rosary» på anlegget, og hårene på armen reiser seg.

Graceland, Elvis' hjem gjennom hele hans karriere, er svaret på alle Elvis-gærningers drøm. Men han var nok en liten gærning selv:

Apene i porselen, rommet han har innredet som en jungel, og de psykedeliske plisségardinene som er drapert i taket på biljardrommet. Privatflyet han tok en svipptur til Denver med for å kjøpe peanøttsmørsandwicher og den knallrosa Cadillacen.

Da jeg noen dager senere sitter i taxien på vei til flyplassen, mens Lisa Marie Presleys tidligere limousinsjåfør sitter bak rattet og synger Elvis-sanger, tenker jeg at jeg skulle tatt sjansen - løpt opp trappen til den mystiske, avstengte andreetasjen, hvor Elvis ble funnet død på badet.

Selv om alarmen jeg utløste med en rask test av Elvis' seng i privatflyet, var skremmende nok.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no