Einar Kyvik Høivangli (t.v.) har reist på tur sammen med foreldrene og søsknene Åsa (23) og Bjørn (20) i Monaco. Foto: Privat

Voksne nordmenn reiser mer på ferie med foreldrene

Einar Kyvik Høivangli (25) reiste på tur med familien til Frankrike i fjor sommer. Han er ikke alene om å dra på ferie med foreldre i voksen alder.

 • Mats Arntzen
Publisert:

En av fem nordmenn i alderen 18–34 år reiser nemlig på ferie med foreldrene. Det viser en undersøkelse foretatt blant 4000 unge voksne i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

– Jeg har de siste årene reist på mange ferieturer med familien. Det er veldig hyggelig å se familien når jeg har flyttet bort som følge av studier. Når jeg reiser på ferie med foreldre og søsken, gjør jeg det fordi det er genuint hyggelig, og jeg reiser på ferie mer som venner enn som «barn», sier Einar Kyvik Høivangli.

Det er YouGov som har gjort undersøkelsen på vegne av hotellsøkesiden Hotels.com. 1000 mennesker fra den såkale «milleniumsgenerasjoen» i hver av de nordiske landene er spurt om deres reisevaner.

Mens 18 prosent av de unge voksne i Sverige, Danmark og Finland reiser på ferie med foreldrene, gjør 22 prosent av nordmennene det samme.

– Ferie betyr god tid og gode samtaler, hvor man styrker familiebånd og søskenrelasjoner, sier Helga Kyvik (55).

Helga Kyvik og Vidar Høivangli fra Stord tok med seg ungeflokken til Frankrike. Som dette bildet viser, tok de seg også en tur til Monaco. Foto: Privat

Felles interesser og økonomiske fordeler

Tallene overrasker ikke forskere VG har vært i kontakt med.

– Det kan jo tenkes det er fordi det er godt forhold mellom foreldre og unge voksne i Norge, med andre ord at generasjonskløften er flatet ut og at ungdommen ikke føler et stort behov for å markere avstand til sine foreldre, tror førsteamanuensis Ingunn Skre, som er instituttleder ved institutt for psykologi ved Norges arktiske universitet.

– Foreldre ruller jo med russen også nå for tiden, ikke bare som edru sjåfør, men også som «russ», legger hun til.

Hun understreker at hun ikke har noe forskningsbasert kompetanse å underbygge sine tanker med.

Ifølge Einar Kyvik Høivangli er det en kombinasjon av flere ting som gjør at han liker å reise på ferie med foreldrene.

– I voksen alder kan jeg gjøre mye av de samme tingene som jeg ville gjort med kompiser, som for eksempel å gå på konsert eller nyte et godt glass vin og en god samtale. Du får ikke heller aldri så mye igjen for pengene dine som når du reiser med foreldre, mener 25-åringen fra Stord.

TENERIFE: Los Cristianos på den største av de syv bebodde Kanariøyene er et populært reisemål. Foto: DESIREE MARTIN / AFP

Økonomi kan være en faktor

Silje Steinsbekk er professor og spesialist i barne- og ungdomspsykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Heller ikke hun liker å «synse» for mye, men kommer likevel med en teori.

– Jeg vil anta det handler om at ungdom generelt sett er fornøyd med foreldrene sine og dermed synes det er ok å tilbringe tid sammen med dem, mange er nok vant med fine ferier fra oppveksten og kan godt tenke seg å fortsette med det. Og når egen økonomi ikke nødvendigvis tillater det er det fint å få sponset tur, sier Steinsbekk, men understreker at dette ikke er forskning.

Spørsmålene om reisevanene til personer født i Norden mellom tidlig 1980-tall til rundt 2000 er stilt i forbindelse med undersøkelsen «Millennials on the Move».

EKSKLUSIVT: Turer til New York (bildet), Tokyo og Amsterdam er mest populært ifølge undersøkelsen. Foto: Göran Bohlin

Norsk familieøkonomi tror at økonomi, trygghet og tradisjoner er de tre viktigste årsakene til at unge voksne reiser på ferie med foreldrene.

– Foruten disse årsakene kan reisene også være forbundet med feiring av store hendelser. Istedenfor å arrangere en større feiring for familie og venner hjemme, velger noen å heller invitere den nærmeste familien og legge feiringen av bursdager eller annet til utlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Karlin Moen.

Hverken charterselskapene eller Finn reise kan si noe sikkert om deres unge voksne gjester reiser sammen med foreldrene.

– Voksne barn blir ikke registrert som barn, og dermed kan vi ikke vite dette, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff til VG reise.

– Men vi vet at mange storfamilier ferierer sammen, gjerne barn, foreldre og besteforeldre. Det er alltid rift om de største ferieleilighetene med plass til mange. Vi vet også at et økende antall tenåringer drar på ferie med sine foreldre, sier Beatriz Rivera i Apollo.

IDYLL: Palmer og sandstrender er populært for nordmenn i alle aldre. Her fra Kreta i Hellas. Foto: Mona Langset

Ikke så opptatt av sosiale medier

I undersøkelsen «Millennials on the Move» kommer det også frem at over halvparten (54 prosent) i denne aldersgruppen lager et reisebudsjett, men at 58 prosent av dem sprenger dette budsjettet.

Sosiale medier har blitt en stadig større del av hverdagen til både nordmenn og personer i resten av Norden, men ifølge undersøkelsen synes hele 58 prosent at det er unødvendig å legge ut bilder fra ferien i sosiale medier.

Blant nordmenn er strandferie (27 prosent) så vidt mer populært enn opplevelsesreiser (25 prosent) og storbyferier (24 prosent).

– Det er interessant å se at den norske millenniumsgenerasjonen er mer tilbøyelig til å velge strandferie fremfor storbyferie. Det er også positivt at de benytter ferien til «avdigitalisering» og legger bort mobilene sine for å leve mer i øyeblikket, sier Adam Jay, administrerende direktør i Hotels.com, i en pressemelding.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig at vi reposter det.

Publisert:

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny undersøkelse: Slik påvirkes barna av coronakrisen

 2. Pluss content

  Tre eksperter: Slik sparer vi oss til et bedre liv

 3. Norsk familie i Spania må endre hjemreisedato for å rekke å sitte i karantene før jobb og skole

 4. Dropper julestria, feirer jul på hotell i Norge

 5. Reisetrender for 2020-tallet

Fra andre aviser

 1. Gunnar Garfors har reist verden rundt flere ganger. Men han mener Norge er det mest undervurderte ferielandet.

  Bergens Tidende
 2. En kvart million vil ta ferie for lånte penger

  Bergens Tidende
 3. Russepresidenten: – Jeg vil minne alle voksne om hvor vanskelig barna deres har hatt det

  Bergens Tidende
 4. Denne regionen blir årets norske reisevinner

  Bergens Tidende
 5. Debatt: – Unge vil, men de får det ikke til

  Bergens Tidende
 6. Halvparten av alle niåringer er på sosiale medier

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no