FESTNINGSVOLLENE: Åge Sten Nilsen er født i Sarpsborg, men «tæller på vollane» som en innfødt fra Fredrikstad.

Min sommerby – Åge Sten Nilsens Fredrikstad

Etter 20 år i Fredrikstad har Åge Sten «Glam» Nilsen gjort trønder av seg. Men han skal få med seg en siste sommer i Østfold før nye eiere overtar huset på Gressvik.

 • Mona Langset
Publisert:
Artikkelen er over to år gammel

I sommer intervjuer vi kjente mennesker om deres beste tips og personlige minner fra byen de har tilbrakt mange somre i.

Det var kjærligheten som fikk ham til å kjøpe hus i Trøndelag. Åge Sten Nilsen (50) forelsket seg hodestups i den 22 år yngre trønderen Christine Grande i fjor, og på sin egen 50-årsdag fridde han og fikk ja.

NOSTALGI: Åge Sten Nilsen som «Glam» i Wig Wam. Her på VG-listashowet i Kristiansand i 2005.

– Vi skal gifte oss neste sommer, forteller han når VG er innom huset han snart skal flytte fra i Fredrikstad. Et hus med utebasseng, store terrasser, utsikt til soloppgang i øst og solnedgang vest, og mange gode minner i veggene.

Nilsen – mest kjent som frontfiguren «Glam» i Wig Wam – og for sin tolkning av Queen med hyllesten «The Show Must Go On,» skal spille Queen-konserter i Sarpsborg til lørdag og i Tønsberg to uker senere.

Mellom slagene håper han at solen vil skinne slik den pleier å gjøre i Fredrikstad om sommeren.

BYFERGA: Den er et gratis transportmiddel i byen. Her er den foran bryggepromenaden i sentrum.

Hvorfor er det fint å tilbringe sommeren i Fredrikstad?

– Det er mye pent vær her, selv om det regner akkurat nå. Den korte veien ut til skjærgården er også bra. Jeg har aldri hatt båt selv, men det fine er at man kan nyte sjølivet uten egen båt. Det er fine strender her hvor jeg bor, det er også bilvei over til Hvaler, og Byferga går hele dagen mellom sentrum, gamlebyen og her jeg bor på Gressvik.

Det er også veldig fint å gå langs Bryggepromenaden med uteserveringer og teater der det var båtbyggeri før. Det er litt som i Tønsberg, men det er Tønsberg som har kopiert Fredrikstad, da.

Hva er byens beste uteservering?

– Det er mange fine uteserveringer i Gamlebyen. En av dem er Magenta, som har en veldig koselig bakgård. Der pleier det å være mye folk og god stemning om sommeren når det ikke regner.

MAGENTA: Et fint sted å sitte ute når det er bedre vær enn i dag.

Hvor er det best å bade?

– De fleste drar til Foten, og det er klart, for der er det en stor sandstrand, volleyballbane, stupetårn og kiosk. Men på varme dager er det smekkfullt der.

– Jeg drar heller til Faratangen, like ved her jeg bor på Gressvik. Der er det tre viker etter hverandre med bitte små sandstrender og svaberg nesten uten folk. Der trenger du ikke sloss om hvor du skal ligge.

1 / 5
FARATANGEN: Åge Sten Nilsens favoritt-badested i Fredrikstad.

Hvor vil du ta med deg venner som aldri har vært her før?

– Det har jeg gjort mange ganger, senest hele trønderfamilien. Når folk ikke har vært her før, må vi selvsagt «tælle på vollane» De er et skikkelig Fredrikstad-uttrykk, som betyr å gå rundt på festningsvollene. Der kan vi se hele det opprinnelige Fredrikstad som svenskene aldri greide å ta.

– Vi må også gå i Gamlebyen. Derfra kan vi ta byfergen over til Bryggepromenaden. Byfergen stopper også like ved der jeg bor på Gressvik. Den er gratis, og en fin måte å se byen fra vannet på.

Hva er sommerens beste matopplevelse i Fredrikstad?

– Den får du ikke inne i selve byen, men ute på Engelsviken – som tilhører Fredrikstad kommune. Fiskesuppen der er berømt. Folk går mann av huse for å spise den, og for å få med seg Evert Taube-forestillingene som pleier å være der om sommeren.

ENGELSVIKEN: Den berømte suppen inneholder blant annet rød og hvit fisk, reker, gulrot og purre.

Hva er den beste kulturopplevelsen i byen om sommeren?

– Den nevnte Evert Taube-forestillingen på restaurant Engelsviken Brygge er nok sommerens høydepunkt for mange. I år er den avlyst fordi lokalet er for trangt til å ha konsert. Men neste år er det nye muligheter.

– Ellers er det alltid mange konserter og arrangementer i Fredrikstad. Jeg har selv vært med på historisk vandreteater i Gamlebyen. Det er noe som kommer og går. Det samme med de store fyrverkerikonsertene på Isengran, en del av festningsanlegget.

ENGELSVIKEN: Restaurant – og konsertlokale når det ikke er coronarestriksjoner.

Har du et uforglemmelig sommerminne her?

– Ja mange! Men jeg husker ett spesielt, en gang jeg hadde stort rekelag med mange rockere hjemme på terrassen. Naboen, Eirikur Hauggson var også invitert, og jeg husker at jeg sto på kjøkkenet og mikset drinker da han ankom. Jeg kunne lukte det helt opp i annen etasje!

Han hadde tatt med seg råtten hai fra Island. Det er en delikatesse der – de kaller det Kæstur hakarl – og han kjøper alltid med seg noe når han er på Island.

– Ellers har jeg mange gode barndomsminner fra Hvaler. Jeg er vokst opp i Sarpsborg, og hver sommer ferierte familien på en campingplass ved en gård der. Husker mange dyr, spesielt yndlingssauen Oscar. En spesielt sosial sau.

HJEMME: På terrassen utenfor disse glassvinduene har det vært mange fester.

Hva er ditt flaueste sommerminne?

– Nei jeg blir ikke så mye flau. Men det var litt pinlig en gang i Wig-Wam-tiden, da vi ofte spilte opp til tre konserter daglig. Vi hadde spilt i Tønsberg, og skulle videre til en konsert for russen på City Scene i Fredrikstad. Men i Tønsberg var det et par som hadde fått lov til å forlove seg på scenen. Dette måtte vi selvsagt være med på å feire med champagne etter konserten.

– Vi begynte å få litt dårlig tid til vi skulle være i Fredrikstad, så viste det seg at Oslofjordtunellen var stengt. Det endte med at vi kjørte rib over fjorden med fulle kostymer og en magnumflaske champagne.

– Da vi kom i land på den andre siden - ganske brisne - ble vi møtt av en reporter fra Fredriksstad Blad. Med video! Det hadde vi ikke regnet med. Ble nok litt av et TV-innslag.

Hvor finner man sommerflørten i Fredrikstad?

– Jeg har jo ikke vært på flørter'n i Fredrikstad på mange år, og de utestedene som gjaldt i gamle dager er ikke der lenger. Men Månefestivalen i Gamlebyen funker nok ennå. Der er det masse folk, god musikk og god stemning.

Men det må bli til neste år. Månefestivalen skulle feiret 20-årsjubileum i år, men alt er forskjøvet til juli 2021.

1 / 3
GOD STEMNING: Månefestivalen er tilbake i 2021. Dett er fra fjorårets festival.

Hvor er det finest å se solnedgangen i Fredrikstad?

– Fra terrassen min! For at jeg ikke skal savne den altfor mye i Trøndelag, har jeg kjøpt et hus med like fin solnedgangsutsikt i Melhus.

Hva gjør du i sommer?

– Nyter sommeren i Fredrikstad for siste gang. Huset er solgt, men vi får beholde det til over sommeren. Det er også fint å ha huset her når vi skal spille konserter i Sarpsborg og Tønsberg.

1 / 2
GAMLEBYEN: Åge Sten Nilsen tar gjerne med seg gjester hit til Gamlebyen og festningsvollene i Fredrikstad.
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Min sommerby - Dag Otto Lauritzens Grimstad

  Dag Otto Lauritzen har alltid vært et kjent fjes i Grimstad, men nå tar det helt av etter braksuksessen med «Kompani Lauritzen» på TV2.
 2. Min sommerby - Erna Solbergs Bergen

  Når regjeringen tar sommerferie, skal statsministeren hjem til Bergen. Erna Solberg er først ut i VG reises serie der kjente mennesker svarer på spørsmål om sin sommerby.
 3. Min sommerby – Anita Krohn Traaseths Sandefjord

  Hun hopper lett fra stein til stein på glattskurte svaberg når hun viser veien til sin ungdoms badeparadis i Sandefjord.
 4. Foten er en av strendene som kan heise Blått Flagg

  Fredag 5. juni kan 17 norske strender og fire marinaer heise kvalitetsbeviset Blått Flagg 2020.

Mer om

 1. Norgesferie
 2. Fredrikstad

Flere artikler

 1. Min sommerby – Odin Waages Hamar

 2. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 3. Ny, kul arkitektur langs norske veier

 4. Min sommerby – Anita Krohn Traaseths Sandefjord

 5. Betaler hotellpriser for å bo i telt: – Det beste av to verdener

Fra andre aviser

 1. I denne byen kryr det av utlendinger om sommeren. I år har nordmenn tatt fullstendig over.

  Aftenposten
 2. Slik ser tidenes konsert- og festivalsommer ut

  Aftenposten
 3. Jo, visst kan du gå på konserter i sommer! Her er vår guide til festivaler over hele landet.

  Aftenposten
 4. Opplevde rekordår før corona: Økte salget i Norge da grensene stengte

  Aftenposten
 5. Reiselivet etter turiståpningen: – Et steg tilbake fra kanten av stupet

  Aftenposten
 6. Norges «Grand Canyon» er Europas største. Dette anbefaler de lokale å få med seg i Nord-Norge.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no