Norwegian ber om gratis-landinger

SAS og Norwegian har snart tapt 500 millioner kroner på flystoppen på grunn av askeskyer fra Island. Og hotellnæringen sliter med færre overnattingsdøgn.

  • NTB
Publisert:

Aske skaper trøbbel for reiselivsnæringen

BER OM NØDHJELP: Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener at norske myndigheter bør gi flyselskapene fritak for landingsavgifter. Foto: Bjørn Aslaksen

Nå foreslår Norwegian-direktør Bjørn Kjos at begge flyselskapene skal få lande gratis.

Les også:Ny og kraftigere askesky på vei

EUs transportkommissær Sim Kallas åpnet mandag for at EU-landene kan gi krisehjelp til flyselskaper som taper stort på det stengte luftrommet.

Bjørn Kjos mener at norske myndigheter ikke kan være dårligere.

- Hvis EU gir en slik nødhjelp, så tar jeg det nesten for gitt at norske myndigheter følger etter, sier Kjos til Finansavisen.

Samleside:Les mer om vulkanasken fra Island her

Han mener flyselskapene er blitt uskyldige ofre og er pålagt omfattende restriksjoner på grunn av vulkanasken.

- En måte å løse dette på er at norske myndigheter gir flyselskapene fritak for landingsavgifter i en periode, når ikke operasjonen går som normalt, sier Kjos.

Les også:Norsk Flygerforbund: - Passasjerene har for gode rettigheter

Norwegian betaler alene rundt 1,1 milliarder kroner, eller rundt 100 kroner per passasjer per flytur, i årlige avgifter. Hovedsakelig er dette landingsavgifter.

Tett på nett:Spør om dine rettigheter når flyene står - få svar tirsdag 12.00

Ingen hjelp i Sverige

Regjeringen i Sverige vil ikke hjelpe flyselskaper som er rammet av flyforbudet på grunn av vulkanutbruddet på Island.

- Risikoen når stater går inn med egen statsstøtte, er at det oppstår en usunn konkurranse. Det blir vanskelig for små land som Sverige. Av den grunn vil vi hele tiden unngå statsstøtte, sier Sveriges næringsminister Maud Olofsson til avisa Västerbottens-Kuriren.

Danske politikere er mer positive til å gi offentlig krisehjelp.

- Det er avgjørende for oss at selskapene kommer gjennom krisen, men det må helt klart skje gjennom et EU-initiativ som sikrer rettferdig konkurranse, sier Magnus Heunicke fra danske Socialdemokraterne.

Ber om flere kurs

Flystansen på grunn av vulkanutbruddet på Island er også i ferd med å skape meget dyster stemning i hotellbransjen. Nå får flere vestlandskommuner brev med bønn om å kjøre flere kurs- og konferanser.

Les også:Anbefaler å vente med feriebestilling

I et brev som NHO Reiseliv Vest-Norge har sendt til alle kommuner i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, oppfordres kommunene til å øke kjøpene av kurs- og konferansetjenester, skriver Bergens Tidende.

- Reiselivet ble hardt rammet av fjorårets finanskrise uten at vår næring har hatt nytte av de motkonjunkturtiltak regjeringen satte inn. Vår bransje har tradisjonelt lavere lønnsomhet enn andre, og dermed mindre reserver å tære på, sier Wenche Salthella, som er bransjesjef i NHO Reiseliv Vest-Norge.

Les også:Hindret av asken? Dette har du krav på

- Hvis kommunene kjøper flere tjenester, sikrer det arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Kommunene vil på sin side kunne heve medarbeidernes kompetanse, mener hun.

I fjor falt det viktige kurs- og konferansemarkedet med 16 prosent målt i antall overnattingsdøgn.

Frykter konkurser

MØTER REISELIVSAKTØRER : Næringsminister Trond Giske. Foto: SCANPIX

Reiselivsnæringen frykter konkurser dersom askeskyen rammer flytrafikken i lengre tid. Permitteringer diskuteres allerede.

- Om problemene for flytrafikken vedvarer mot sommeren, er vi redd det blir usikkerhet i markedet. Og usikkerhet er en negativ faktor i reiselivet, sier direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv til Nationen.

Samleside:Les flere reiselivsnyheter her

NHO Reiseliv har nå sendt ut en spørreundersøkelse til sine medlemsbedrifter for å kartlegge konsekvensene av flystansen så langt.

Foreløpig er det NHOs medlemsbedrifter som driver på flyplassene som er hardest rammet, men også cruisenæringen frykter konsekvensene. 10 prosent av turistene på cruiseskipene langs norskekysten er nemlig amerikanere.

- De fleste amerikanerne kommer i fly til Europa, så det er klart at markedet USA er det med mest usikkerhet rundt dersom dette ikke løses raskt, sier Cruise Norway-direktør Wenche Nygård Eeg.

Tirsdag skal næringsminister Trond Giske ha et møte med 13 representanter for næringslivsorganisasjoner som er berørt av flystansen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no