MAT HØYT OG LAVT: Slik så det ut etter et fly på vei fra Singapore til London fløy gjennom et område med kraftig turbulens under frokostserveringen. Passasjer Alan Cross fant en halvspist pølse i skjorten sin. Foto: Alan Cross

Fullt kaos etter flyturbulens

(VG Nett) Kaffe i taket og en halvspist pølsebit i skjorta. Passasjer Alan Cross havnet i turbulenskaos på vei til London.

  • Monica Bring Estensen
Publisert:

Alan til VG: - Alt som ikke var spent fast, inkludert et par mennesker, føyk i taket.

Generalsekretær i Norsk Flygerforbund: - Uvanlig kraftig turbulens

Det var midt under frokostserveringen - to timer inn i flyturen - Cross og hans medpassasjerer fikk oppleve en turbulens litt utenom det vanlige på vei fra Singapore til London.

- Etter turbulensen fant jeg en halvspist pølsebit i skjorten min, skriver Alan Cross i en epost til VG.

Om bord på flyet fra Singapore Airlines var det 328 passasjerer og 26 crewmedlemmer, skriver news.com.au som først omtalte saken.

MORGENKAFFEN: - Dette er morgenkaffen min, skrev Cross på instagram. Foto: Alan Cross

- Alt føyk i taket

Halvveis ut i frokostserveringen kom skiltet «fest setebeltet» plutselig på.

- Vi fikk beskjed om at frokostserveringen ville fortsette etter vi hadde passert turbulensen. Det var litt humpete begynnelsen, men det ga seg, forteller Cross.

Men to minutter senere ble flyet på nytt rammet av turbulens - denne gangen i en litt annen skala.

- Kapteinen kom med en hastebeskjed om at kabinpersonalet måtte finne sine seter umiddelbart. Jeg husker jeg synes han hørtes litt rar ut. Og det var da turbulensen traff, sier han.

Flyet mistet brått mellom 15 og 20 meter i høyde, forteller Cross.

KAOS: Midtgangen var dekket av alt fra puter til matrester etter at et passasjerfly ble rammet av en turbulensen. Foto: Alan Cross


- Det føltes som vi falt mye lenger. Det var som å være i en heis med kuttet kabel eller en karusell på tivoli som er i fritt fall.

- Alt som ikke var spent fast, inkludert et par mennesker, føyk i taket da flyet plutselig falt. Resultatet ser man på bildene, sier han.
Kaos

Cross var raskt ute med å dokumentere kaoset om bord etter den heftige turbulensen. Bildene, som han la ut på instagram, viser kaoset i etterkant av hendelsen. Mat, matbrett, puter og kopper ligger spredt rundt i midtgangen. I taket er det tydelige merker etter Cross sin morgenkaffe. Ved vinduet hans henger restene av frokostblanding.
En time etter turbulensen var kabinene renset for spor etter turbulensen og det påfølgende kaoset som rådet i kabinen, forteller Cross.

KNUST GLASS: Tepper ble lagt ned i midtgangen for å hindre at passasjerene tråkket på glasskår. Foto: Alan Cross


Han er mektig imponert over kabinpersonellets effektive opprydning.

Uvanlig kraftig turbulens

- Turbulens er bølger i luften, akkurat som i havet. Noen ganger vil flyet kunne duve på bølgene. Enkelte ganger er bølgene krappere enn andre ganger, sier Sigurd Løkholm, generalsekretær i Norsk Flygerforbund.

Han forteller at flyet tåler mye mer enn man tror.

- Turbulens er ikke farlig for flyet, men det kan oppleves svært ubehagelig for de som er om bord. Det er heller ikke vanlig at turbulens er så kraftig som i dette tilfellet, det skjer svært sjelden, sier Løkholm.

Tolv lettere skadet

Singapore Airlines ble rammet av «klarluftsturbulens», altså turbulens som hverken er synlig fra satellitter eller fra flyet. Dermed er det svært vanskelig å unngå.

- Elleve passasjerer og et crewmedlem fikk mindre skader da flyet plutselig mistet høyde. De er tatt hånd om av helsepersonell, sier en talskvinne fra Singapore Airlines til news.com.au.

Flyet landet trygt i London 26. mai.

Les flere reiselivssaker her !

ÈN TIME ETTER: Kabinpersonalet var raske til å rydde opp kaoset etter turbulensen. Foto: Alan Cross
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no