SLUTT I DAG: Danske Cimber Sterling meldte seg i dag konkurs. Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl tror EU vil lage regler som sikrer flypassasjerene mot fremtidige konkurser i bransjen. Foto: VG / SCANPIX

Tror EU vil sikre flypassasjerer mot konkurser

(VG Nett) EU-reglene gir deg krav på inntil 5000 kroner hvis flyet er forsinket. Men flykonkurs beskytter de ikke mot.

Publisert:

Mens EU-reglene gir flypassasjerer svært sterke rettigheter hvis flyet er forsinket eller kansellert, gir regelverket ingen beskyttelse når et flyselskap går konkurs.

Heller ikke reiseforsikringene beskytter deg mot flykonkurs.

Og slike konkurser har kommet relatitv hyppig i år. I vinter satte Spanair og Malev flyene på bakken, mens danske Cimber Sterling offentliggjorde sin konkurs i dag.

Nå tror reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke at EU vil lage en ordning som sikrer passasjerene også mot dette.

- Vi og mange andre har etterlyst ordninger for sikkerhet ved flykonkurser à la reisegarantifondet for reisearrangører. Dette er et gammelt krav, men det ventes på at EU skal lage felles regler. De siste konkursene har nok gitt EU-kommisjonen et spark bak, så vi venter at kommer noe derfra i løpet av året, sier Forsdahl til NTB.

Konkursen til det danske flyselskapet Cimber Sterling rammer også norske passasjerer. Cimber har hatt ruter til Billund, der Legoland ligger, både fra Oslo og Bergen. Selskapet har også hatt daglige avganger fra Oslo til Ålborg.

- Har du kjøpt billetten direkte fra flyselskapet og har betalt med kredittkort, kan du kreve de tapte pengene tilbake fra kredittkortselskapet, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet til NTB.

Skulle en ikke nå fram, kan en klage til finansklagenemnda. Flønes sier at har en kjøpt billetten som en del av en pakkereise, må en henvende seg til charterselskapet.

- Men har du kjøpt billettene direkte fra flyselskapet og ikke betalt med kredittkort, må du nok anse pengene som tapt, sier Flønes.

Om lag 600 ansatte mister arbeidet i Cimber Sterlings konkurs.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no