MILEVIS MED STRENDER: Feriebyen Laboe, rett nordøst for Kiel, har deilige sandstrender, langgrunt badevann og gode feriehus. Strendene her oppe i nord kalles «Nordeuropas Karibia», ikke uten grunn. Foto: Laboes Turistkontor.

Denne rivieraen er mindre enn to timer unna

LABOE (VG) Også Tyskland har sin riviera - halvannen flytime unna oss.

Publisert:

Badebyen Laboe på Østersjø-kysten høres jo nesten fransk ut. Mil etter mil med deilige sandstrender og små, koselige badebyer – fulle av feriehoteller og utleiehus.

Slik fremstår den nord-tyske Østersjøkysten øst for Kiel.

De færreste nordmenn tar seg tid til å tilbringe en dag eller to her på den tyske riviera – men gir i stedet full gass sørover fra Color Lines fergekai.

Vet de hva de går glipp av?

Kiel-kystens strandbyer – blant dem Laboe, den eldste av badebyene ved Østersjøen – er ren idyll. Strendene og skjærgården rundt tiltrekker seg mange naturelskere, syklister og vannsport-interesserte.

STRAND-ELDORADO: Strendene foran krigsminnesmerket i Laboe er finkornet og velegnet for badeferie. Et eldorado for de minste. Foto: Dag Fonbæk

Drar du lenger østover, mot Rostock, Stralsund og Rügen, finner du mange gode kur-hoteller, blant dem DDR-overlevninger som har fått en sårt tiltrengt ansiktsløftning.

Ta fjordbåten

Fra Kiel (kaien ved togstasjonen) kan du ta fjordbåten et stykke bortover badekysten, innom flere av de små feriebyene. Opprinnelig fiskerlandsbyer, der du fremdeles kan rusle på havnen og kjøpe fersk fisk og sjømat av fiskerne som kommer inn med sine båter tidlig på morgenkvisten.

LES OGSÅ:Billig-shopping nær Kiel

Ved 11-tiden er de utsolgt. Da kan du i stedet innta en sen frokost – fisk i brød – om bord på en av de flytende tavernaene på kaien – f.eks. i lille Möltenort, en riktig idyllisk plett der livet leves langsomt og folk har tid til hverandre.

Slik har det vært side de første turister dukket opp rundt 1875.

GODE TURSTIER: Østersjøkysten nordøst for Kiel har flust av grønne heder med et godt utbygget turveinett – også tilrettelagt for barn.

400 km. sykkelruter

Som syklist tråkker du gjennom Schleswig-Holsteins frodige kornkammer – i et landskap som minner mye om nord-Jylland.

Tysklands første golfbane ligger her, anlagt av selveste keiser Wilhelm. Mer enn 400 kilometer med merkede sykkelruter venter på deg!

I 2014 åpnet områdets nye eventyrbad Ostee Resort Damp, 5 mil utenfor Kiel, med spa-velvære og innendørs sjøbad om været skulle slå seg vrangt.

- Du kan sykle helt fra Kiel til Lübeck, sier norske Siren Melzer, som bor i Kiel og som i en årrekke har guidet turister rundt i Schleswig-Holstein og langs de nord-tyske strendene.

Populært å seile

Ute på Kielfjorden passerer to seilbåter med hvite seil. Dette er seilernes eldorado. Kieler Woche i slutten av juni hvert år er områdets største folkefest.

BRA TILRETTELAGT: Langs Laboe-kysten kan du leie kano, seilbrett, surfbrett og utstyr til andre sjøsport-aktiviteter.

Fra strandpromenaden i Laboe ser vi over til det som var seilerarenaen under OL i 1972. Her er også innløpet til Nord-Ostsee-Kanal ( Kielerkanalen) – de ti milene med vannveier som forener Østersjøen med Nordsjøen.

LES OGSÅ: Også Polen har sin Østersjø-riviera

Skipstrafikken er betydelig. Fremdeles har den tyske marine sine stasjoner her nord, og både lasteskip og passasjerbåter i østerled passerer nokså nær land.

I tillegg setter Kiel – Tysklands port mot Østersjøen – rekord i antall cruiseskip-anløp hvert eneste år.

Solstoler med tak

Sandstranden i Laboe er flere kilometer lang, og kjennetegnes ved de nummererte kurvstolene man kan leie for en dag eller hele ferieuken.

De fargerike strandstolene med tak kan låses når du skal bort og ha deg en matbit eller en forfriskning.

Her bedrives vannsport-aktiviteter over en lav sko – kanopadling, kajakkutleie, tråbåter og surfebrett. På stranden tilbys surfeskole i høysesongen.

– Blant nordmenn flest er den nord-tyske kysten nokså ukjent og dermed sterkt undervurdert som feriemål, mener Tysklands turistsjef i Norge, Sabine Koch.

Flere nordmenn

For første gang nådde ferielandet Tyskland mer enn 75 millioner utenlandske overnattinger i fjor – det femte rekordåret på råd.

MUSEUMS-UBÅT: På en sandbanke står ubåt U 995 – fartøyet som hadde hjemmehavn i Narvik under siste krig, og som ble tatt som krigsbytte av den norske marine i 1945.

Også fra Norge gikk tallet på besøkende i været – spesielt i adventsmåneden desember (opp 6,8 prosent), mye takket være Tysklands mange populære julemarkeder.

Strendene på Nordsjø-siden er blitt kalt «Nordeuropas Karibia», og strendene i øst ligger intet tilbake for dem i Vadehavet lengre vest.

Krigsminner

Men ikke alltid har det vært like fredfullt og idyllisk her. Sporene etter krigens redsler på «ubåtkysten» er ikke fullt ut visket bort:

Nær Laboe står krigsminnesmerket over de mer enn 35.000 tyske ubåtmannskapene som satte livet til i de to verdenskrigene. Et uhyggelig monument.

SYKKELVENNLIG: Den tyske nordkysten er flat og sykkelferie-vennlig. Skiltingen langs veiene er også forbilledlig godt tilrettelagt for tohjulingene.

På en sandbanke like ved står ubåt U 995 som et krigsteknisk museum – fartøyet som hadde hjemmehavn i Narvik under siste krig, og som ble tatt som krigsbytte av den norske marine og gitt navnet KNM «Kaura». Den 67 meter lange ubåten som skinner i augustsolen, seilte i norsk tjeneste helt frem til 1962.

Norske grupper

Mens du i Kiels gater og gigant-shoppingsentret Sophienhof hører norsk på hvert hjørne, er det snarere russisk, polsk, svensk og dansk å høre langs strendene og i feriebyene ved Østersjøen.

– Vi er på gang. I det siste har det kommet en del norske grupper, forteller Siren Melzer.

På turistkontoret i Laboe ønsker de seg flere norske gjester.

Prisene i Tyskland er gode, sett med norske øyne. Mat og drikke er betydelig billigere enn hjemme. Utbudet av ferieboliger er også bredt og godt.

I tillegg er de langgrunne strendene rundt Laboe gunstige for barnefamiliene.

Grunnene kan tydelig sees fra broen på «Color Magic», der veterankaptein Erling Bertrand Hansen har sjefsutsikt mot Laboe og bryggene med fritidsbåter.

– En flott ferieby, medgir Hansen i skarpt motlys, før han fullt og helt konsentrerer seg om innseilingen til Kiel, en liten seilingstime unna.

Mye å oppleve

Tar du turen til Tysklands riviera, har du mye annet spennende innen rekkevidde:

* Schleswig-Holstein byr på utallige øyer langs både nordsjø- og østersjøkysten – for eksempel ferie- og opplevelsesøya Helgoland og Tysklands største øy Sylt.

BLIR OL-HAVN?: Farvannet og strendene nordøst for Kiel er veklegnet for både bading og seiling. Får Hamburg sommer-OL i 2024, vil trolig seilerøvelsene bli lagt hit.

* Ostsee Resort Damp er et nytt «eventyrbad» 80 meters vannsklie og en badstue innredet som i en vikinglandsby. 50 km. nordøst for Kiel.

* Hansapark nær Lübeck: Fornøyelsespark for hele familien.

Vikinglandsby

* Arche Warder: Dyrehage med mange husdyr og «bruksdyr», blant annet arter som truet av å dø ut.

* Vikinglandsbyen Hedeby (Haithabu) med originalt rekonstruerte vikinghus, som setter besøkende 1000 år tilbake i tid.

* Sea Live Timmendorfer Strand – akvarium og undersjøisk zoo.

* Dyrehagen Gettorf.

* Kieler Woche (Kiel uke) – velkjent, årlig regatta med masse underholdning i Kiel.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no