BADEVENNER: Gjestene som vil ha seg et bad får låne tidsriktige badedrakter. I Badesjarken sitter Monica Richardsen (bak f.v.), Lena Trulssen, Hildegunn Opstad Smørgrav og Inger Lise Ulsrud. Foran fra venstre: Arne Eidsmo, Ivar Eliassen og Arne Solhaug.

Hamn i Senja har reist seg fra asken to ganger. Verdens første badesjark har overlevd «alt»

HAMN I SENJA (VG reise) To ganger i løpet av de siste fire årene er bygningene på Hamn i Senja lagt i aske. Men Badesjarken har «stått han av» gjennom begge storbrannene.

Publisert:

Dermed kan gjestene på det tidligere handelsstedet og fiskeværet fremdeles iføre seg stripete badedrakter og nyte sin kalde Mack-øl i dampende badevann, slik de har gjort helt siden sjarken ble satt på land for ti år siden.

HAMN: I dag fungerer fiskeværet som et hotell.
Les også

Fakta Hamn i Senja

Sjarken som ikke holder vannet ute, men holder det inne, var væreier Ivar Fredriksens idé. Han ønsket seg et utendørs badetilbud, men ville ikke ha noe plastkar eller vanlig badestamp på det historiske fiskeværet som er bygget om til ferie- og kurssted.

– Sjarken lå på bunnen i Senjahopen etter et havari. Før det hadde den fungert som fiskebåt i 25 år. Vi hentet den opp og bygget den om til verdens første badesjark i 1999, forteller Ivar Fredriksen.

STRANDET: Spermhvalen ble skylt i land på Færøya for ti år siden. Det tok ca. tre år før ådsels-eterne hadde gjort jobben sin, og kadaveret sluttet å stinke. Nå ligger kraniet som en blankskurt hvit trone på korallsandstranden, og Bård Lysberg benytter sjansen til å prøvesitte når vi er på tur med riben.

Herjet av branner

Fredriksens ideer blir gjerne satt ut i livet. I hvert fall til slutt, selv om han kan møte mye motbør.

Les også

Millionbevilgning sikrer Senja-ferger

(VG Nett) Staten blar opp halvannen million til fergesamband.

At det gamle handelsstedet og fiskeværet fra 1881 kunne bli et fantastisk feriesenter, var en idé han fikk allerede på slutten av 1970-tallet. Men da mente mange at han var «toillat.»

Turisme ytterst på Senja? Det var i Lofoten de drev med slikt.
Da de gamle væreierne la Hamn ut for salg i 1978, ble det solgt til et tromsøfirma som fortsatte å drive det som handelssted og fiskemottak helt til 1991. Men da firmaet gikk konkurs, fikk Fredriksen med seg sønner og svigerdøtre og kjøpte hele greia.

De gjøv på med restaurering av de gamle bygningene, og sommeren 1994 sto et komplett ferie- og kurssted ferdig.

Fikk pris

I 2005 fikk Hamn i Senja prisen «Årets reiselivsprodukt» av Nortra. Men gleden ble kortvarig. Samme år brant både den gamle storbrygga og væreierboligen ned til grunnen.

FIN FANGST: Gjester på Hamn i Senja kan være med på fisketur med sjark. Her har Monica Richardsen fått en torsk.

To år brukte eierfamilien på å gjenskape bygningene i gammel stil, men i moderne standard. Men like før den planlagte gjenåpningen la en ny storbrann flere av de gamle bygningene i aske. Begge brannene startet i det elektriske anlegget. Men nøyaktig hvorfor det tok fyr, er aldri brakt på det rene.
Væreier Ivar Fredriksen er bare veldig glad for at ingen mennesker har kommet til skade i noen av brannene.

Bare to av de gamle husene har overlevd de to brannene: Telegrafen og egnebua. Begge er gjort om til ferieleiligheter. Og sjarken overlevde da, selv om det ikke var vann i den under noen av storbrannene.

I dag er den et av mange populære aktivitetstilbud til gjestene i Hamn. Vannet holder 40 dampende grader, så det å gå om bord i føles nesten som å sette seg i en badstue.

Særlig når luften er tindrende kald, og dampskyer stiger fra vannflaten.

SJØFRISKT: En ribtur mellom holmer og skjær hører med når man er gjest på Hamn i Senja. Båtfører Jan Thrane (bak) peker ut både sel, lundefugl og havørn for passasjerene Mona Langset (t.v.) og Bård Lysberg.

– Bra sted å jobbe

Når VG besøker Hamn, treffer vi blant andre korallbokkomiteen, som er satt ned av Den Norske kirke for å skrive notene til den nye salmeboken, i badesjarken. Medlemmene som er fra flere kanter av landet, har valgt seg Hamn i Senja som møtested.

– Dette er mer enn et vanlig hotell. Det er et bra sted å jobbe, og et bra sted å hente inspirasjon, sier Ivar Eliassen, som til daglig er organist i Finnsnes kirke.

– Dette er en perfekt ramme rundt møter og seminarer, sier regiondirektør i NHO, Arne Eidsmo, også han sittende i badesjarken, iført stripete badedrakt slik bademoten er på Hamn i Senja.

FYRLYKTEN: Bygningen brukes til mat og prat, med 360 graders utsikt til midnattsola. Servitør Dawood Neuser forsyner et privat selskap med reker og hvitvin

Etter badet skal ha spise reker og drikke hvitvin i Fyrlykta. Der kan gjestene i Hamn sitte hele natten om de vil, og ha 360 graders utsikt til midnattssolen.

– For mange av gjestene våre er det ikke så viktig med aktiviteter, foreller salgsansvarlig Lena Trulsen i Hamn.

– For mange er det nok å bare sitte på fjellet, gjerne under fyrlykten, og se på og kjenne på naturen. Gjerne godt pakket inn i en termodress. For mange er beliggenheten ytterst i havgapet god nok grunn til å besøke oss.

Homepage - Hamn i Senja
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no