Jordan - en oase i Midtøsten

Til tross for konflikter rundt seg på alle kanter, ligger Jordan nesten som en oase. Her har det nemlig vært stille siden 70-tallet.

Publisert:

I starten av november lander de første charterflyene i Jordan. Det markerer starten på nok en turistsesong, i et land som kan skilte med bading i Rødehavet kombinert med arabisk vennlighet, oldtidsbyen Petra, flyting i Dødehavet og ørkenen Wadi Rum.

LES OGSÅ:I Indiana Jones' fotspor i Jordan

Wadi Rum er en diger ørken med dramatiske fjell, utrolige mengder sand og store sletter med uttørkede elveleier. Ørkenen har vært bebodd av ulike nomadefolk og beduinene er gjestfrie og hyggelige.

SE BILDESERIE FRAFANTASTISKE JORDAN HER!

GAMMELT OG NYTT: Jordan har en herlig blanding av tradisjonell og moderne kultur. Foto: LARS BULL

Her møter du Ahmed som rir kamel, ringer i mobil og røyker filtersigaretter. Han er en moderne beduin. Tradisjonelt er det slik at du alltid vil få husly hos en beduin. De er kjent for stor gjestfrihet og tar i mot en vandrer uten at du betaler. Og skikken er også slik at du drar videre etter tre dager.

Eventyrørken

VG Nett skrev tidligere i vår dette om eventyrferie i Wadi Rum:

- Vil du ri på kamel, kjøre firehjulstrekker gjennom sanden eller sove under en himmel dekket av glitrende stjerner? Eventyret venter på deg i Wadi Rum! Les hele reisereportasjen her!

Gjestfriheten kan man oppleve for eksempel gjennom ulike turer til den tradisjonelle teltleiren, spennende mat og kanskje en ridetur på kamel. Men når man ankommer i jeep sammen med 10-20 andre turister så må du nok regne med å betale. Likevel: Man merker at dette er folk som er vant til å behandle gjester.

Nytt underverk

Petra i Jordan er kåret til et av verdens syv nye underverk, og turoperatører har også lansert verden rundt-reiser for kresne turister - som selvfølgelig er innom Jordan.

I to programmer skal Glefs og VGTV besøke de viktigste attraksjonene i Jordan. I dagens innslag starter turen i Jordans eneste havneby.

Luksushoteller

Aqaba ligger flott til innerst i Rødehavet, bare et steinkast fra den israelske grensen. Her åpner flere store hotellkjeder splitter nye luksushoteller denne høsten.

LES OGSÅ:Slik skal norske turister lokkes til Jordan

I gatene i Aqaba finner du fortsatt hyggelige tradisjonelle markeder og butikker. Dessuten er det fortsatt vanskelig å finne menyer på svensk i restaurantene. Men byen er også moderne, med amerikanske hamburgerkjeder og trådløs-soner i kafeene. På fortauet utenfor sitter de unge, moderne og røyker en klassisk sisha - vannpipe, med spennende blandinger av fruktblader og tobakk.

MODERNE: Ahmed kombinerer det beste fra minst to verdener som beduin i Wadi Rum-ørkenen i Jordan. Foto: LARS BULL
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no