Lav islandsk kronekurs gjør det billigere å se Geysir. Foto: Scanpix

Nå kan du få billig Islands-ferie

Island er ikke kjent for å være noe billig ferieland, snarere tvert i mot. Men nå kan du få en billig ferie på sagaøya.

Publisert:

Den islandske kronekursen er lavere enn noen gang. Nå koster det bare 6,50 norske kroner å kjøpe 100 islandske.
Helt siden begynnelsen av 1990-tallet har 100 islandske kroner kostet ca 10 norske.

I tillegg til at du får mer islandsk valuta for dine norske kroner, finnes det mye spennende å gjøre på øya som ikke koster noe som helst.

- De største turistattraksjonene våre er gratis. Du betaler ikke noe for å se Geysir eller Gullfoss. I USA ville slike naturfenomener vært gjerdet inn, og det ville vært inngangpenger, sier den islandske forfatteren og journalisten Snæfridur Ingadottir (34).

Hun har nylig gitt ut boka «50 crazy things to do in Iceland.» Med denne boka ville hun vise fram nye sider av hjemlandet. Sider man ikke kan lese om i vanlige turistbøker eller brosjyrer.

- Mange av tingene jeg beskriver koster ikke en krone. Det er fullt mulig å ha en både opplevelsesrik og billig ferie på Island, sier hun.

Her har vulkanen Hekla ett av sine sjeldne utbrudd. Bildet er tatt i 2000. Foto: Reuters

Her er 18 forslag fra Snæfridur Ingadottirs bok, om spennende ting du kan gjøre på Island helt gratis

* Dra til Helvete.. og tilbake. For lenge siden trodde menneskene at det var to innganer til helvete: Vulkanen Etna på Sicilia, og vulkanen Hekla på Island. Det tar to timer å gå opp til toppen av fjellet, hvor du kan føle varmen fra de evige flammene på innsiden.

* Dra ut med fiskebåt. Fiskeindustrien er den viktigste næringsveien på Island. For å oppleve hvordan fiskerne jobber på nært hold, kan du gå ned i havnen om morgenen og spørre om du kan få hjelpe til på en båt. Båtene drar ut mellom klokken 5 og 7 om morgenen.

* Protester! De siste årene har det blitt populært for turister å bli med i lokale demonstrasjoner, for eksempel mot riving av gamle bygninger i byene. Demonstrasjonene er ofte livlige og underholdende, der musikere og artister donerer sin opptreden til saken.

Dypp eggene i vannet, og vips så blir de kokt. Foto: Snefridur Ingadottir

* Kok egg i en varm kilde. De varme kildene brukes ikke bare til å varme opp hus. De er også praktiske når du er på tur. De kan brukes til alt fra å vaske klær til å koke egg. Bare hold egget ned i vannet til det er klart.

* Rull naken i gresset. Natten til 24. juni kalles Jonsmessa på islandsk. I følge islandsk folketro er denne natten magisk, og merkelige ting kan skje. Da kuer kan snakke sammen (på islandsk, selvfølgelig) og seler kan gjøre seg om til mennesker. Det er også den eneste natten i året da det er helt normalt for islendinger å løpe nakne rundt ute, og rulle rundt i gresset. Det skal bringe lykke og god helse. Det er også vanlig å synge og danse rundt bålet, noe som trolig er bare en ekstra grunn for islendingene til å ha fest.

* Kjemp med fugler. Test dine kamp-ferdigheter mot den nydelige, men svært aggressive og uredde rødnebbterna. Hrisey på Island er denne fuglens største hekkeområde. Å sette en fot inn på dette området, vil utløse et bombeangrep med flaksende vinger og hakkende nebb. Hvis du virkelig vil teste hvor tøff du er, skal du våge deg dit uten hjelm.

Saken fortsetter under bildet

Island har mange varme kilder. Foto: Scanpix

* Bad i varme kilder. De varme kildene og varme fossene er også fantastiske å bade i. De finnes over hele Island, men de fleste har en lav profil og er lite kjent. Spør de lokale hvor de beste kildene i området er. En av de mest kjente er Landmannalaugar.

* Se naturens lasershow. Nordlyset er fantastisk når himmelen er klar.

* Finn en lodden ball. Dette er et merkelig fenomen som bare finnes i innsjøen Mývatn på Island og i en japansk innsjø. På islandsk kalles ballene for kúlu-skitur, eller møkk-ball, direkte oversatt. Ordet møkk refererer til alt uvedkommende som henger seg opp i garnene til de lokale fiskerne. Hver høst er det en egen kúlu-skitur-fest ved Mývatn, der alle er velkommen til å feire fenomenet, bli underholdt, og smake på kúlu-skitur-drinker.

* Samle sauer på fjellet. Hver høst skal sauene som har beitet på fjellet hele sommeren samles inn. Dette er et stort og sosialt dugnadsarbeid, som ofte starter med litt tradisjonelt islandsk brennevin, og felles synging av sanger om det vakre landskapet. Tid og sted blir annonsert i avisene, og du kan møte opp og tilby bøndene din hjelp.

Vinden tar tak i manen. Det er mye vær på island Foto: Scanpix

* Blås bort. Island er et av de stedene i verden hvor det blåser aller mest. Det gjør landet perfekt for kiting. Men du kan også bare åpne armene og kjenne de enorme naturkreftene rett i ansiktet. Noen ganger er vinden så sterk at du nesten ikke kan puste. Den sterkeste vinden som er målt på Island er 74,2 m/s

* Vær våken døgnet rundt. Sommernettene har uante muligheter når solen aldri går ned. Mange islendere ser ikke poenget med å sove i det hele tatt, og arrangerer blant annet midnattsturneringer i de fleste golfklubbene.

* Gå fra kontinent til kontinent. Jordskorpen er satt sammen av seks store plater, og noen mindre. To av de store platene, den europeiske, og den amerikanske, møtes akkurat på Island. Platene glir sakte fra hverandre, og mellom dem er det noen steder en sprekk i jordskorpen, hvor du kan kikke ned på atlanterhavsryggen under.
Et av disse stedene er på Reykjanes utenfor Reykjavik. Der er det også satt opp en 18 meter lang bro, slik at det er mulig å gå fra det europeiske kontinent til det amerikanske.

* Ha sex med alver. De fleste islendinger tror faktisk at det finnes alver. Mange sier de har hatt sex med dem, og noen har til og med fått barn med dem. Alvene bor på fjellet. Turister som ønsker kontakt med alvene, kan få mer informasjon i håndboken «Please YoursELF.»

Saken fortsetter under bildet

Her er forfatteren av 50 crazy things to do in Iceland, Snæfridur Ingadottir. Den magiske isbreen sees i bakgrunnen. Foto: Torvaldur Ørn Kristmundsson

* Møt romvesener. Snæfjellsjökull er ikke bare en av Islands vakreste isbreer, den er også kjent for sin overnaturlige energi. Synske mennesker mener at breen er omgitt av en kraftfull aura, og at energien som strømmer fra breen er av samme sort som energien fra pyramidene i Egypt, og Stonehenge i England.
Dette gjør breen til et godt egnet sted for meditasjon. Men det skal også være et populært sted for besøk fra rommet. Høsten 1994 ble det arrangert en stor fest for romvesener på breen. Av en eller annen grunn dukket ingen romvesener opp, noe mange av de fremmøtte mente måtte skyldes været.

* Strikk en islandsk genser. Alle islendere eier en. De kan kjøpes i alle souvenirbutikker, men det er morsommere å strikke selv. Her finner du mønstre.

* Kast deg i bølgene. Hvis du tar på deg en heldekkende tykk våtdrakt, hansker og våtsokker, er bølgene rundt Island perfekte for surfing. Våren og høsten er best, og steder som Grindavik, Sandvik og Sæfellsnes er populære blant islandske surfere.

Mye åpent landskap gir rom for å tenke. Foto: Scanpix

* Tøm hodet. Hvis du vil bli kvitt tunge tanker, pengebekymringer eller jobbstress, skal du ta en tur ut i det Islandske høylandsområde. Bare en fjerdedel av Island er bebodd område, så det er lett å finne ditt eget stille hjørne, hvor du ksn nyte ensomheten og få kontakt med det innerste i deg selv

* Svøm i kaldt saltvann. Sjøen holder 12 til 15 grader på det varmeste om sommeren.

* Dusj så lenge du vil. På grunn av de varme kildene på Island, blir det aldri slutt på varmtvannet. Du kan dusje, og dusje, og dusje, og varmtvannstanken blir aldri tom.

Les også om:

Gratis turistguide på Island
Penismuseet i Reykjavik

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no