Ti reisetips til VM-byen Cape Town

CAPE TOWN (VG) Glem fotball-VM. Cape Town vil gi deg en uforglemmelig opplevelse. Her er de 10 beste tipsene til en Afrikas mest spennende byer.

Publisert:

Sør-Afrikas multikulturelle storby

Av: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Fredag var vi vitne til første avspark i fotball-VM 2010. Fotball er imidlertid ikke den viktigste grunnen til å besøke Cape Town. Byen er en av Afrikas mest kosmopolitiske og turistvennlige byer, og med en forholdsvis komprimert bykjerne, er det kort vei til fantastiske opplevelser.

HAR DU ET REISETIPS FRA CAPE TOWN ELLER SØR-AFRIKA?Legg det inn her!

Les også praktiske råd for turen til Sør-Afrika nederst i artikkelen.

Topp 10 i Cape Town:

1. Få oversikten over VM-byen fra Table Mountain

Taffelfjellet er selve ikonet på Cape Town og du kommer deg til topps med enten taubane eller ved å gå opp. Forvent lange køer. Å gå opp til nasjonalparken kan ta opp til seks timer, avhengig av ruten du velger, men turen er fantastisk på en fin dag. Utsikten over «moderbyen» er uten sidestykke på toppen.

LES OGSÅ:Reisereportasje fra Cape Towns mørke side

På Signal Hill får du light-versjonen av samme utsikten, men turen tar kun 40 minutter. Ta med en pils og se på solnedgangen. Du vil ikke angre. Hvis du vil legge litt mer penger i opplevelsen, finnes det flere muligheter for å ta en helikoptertur over byen, og nærliggende områder.

MER INFO:www.tablemountain.net og www.cape-town-helicopter-tours.com

TAFFELFJELL: Table Mountain er kjent for sin duk av tåke som ofte ligger over platået. Området rundt og i fjellet er fint for utflukter mellom høydepunktene på banen. Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

2. Spis på Cape Towns beste restauranter

Cape Town byr på en overflod av varierte små spisesteder. Long Street er den mest berømte matgaten i byens travle kjerne. Her finnes alt fra hurtigmat til koselige små kafeer og restauranter. Neighbourhood Bar and Restaurant, byr på gatens beste utsikt fra terrassen og har god snacks. Charly's Bakery, topper alle bakerier du tidligere har besøkt og er Oprah Winfreys favoritt. Bo Radley's er stedet for engelsk pubmat i sentrum.

MER INFO:www.goodinthehood.co, www.charlysbakery.co.za og www.booradleys.co.za

3. Gåtur i havneområdet

Ta deg en ettermiddagsvandring på The V&A Waterfront, havneområdet i Cape Town. Her finnes en rekke vannhull, men prøv Mitchell's Waterfront Brewery for en kald øl i skotsk stil foran stor flatskjerm. Oppe på Long Street kan hippe Grand Daddy Cool Bar anbefales for en cocktail med høy blingfaktor.

MER INFO:www.waterfront.co.za og www.granddaddy.co.za

4. Gå på bar i Long Street

Utelivet i Cape Town ungt og pulserende, og Long Street vil være et naturlig sted å slå seg løs. Her finnes en mengde barer og utesteder. Langs Victoria Road i Camps Bay er det høy sjampanjeføring, kjendiser og jetsett. Prøv Caprice eller Sandbar for et glass i solnedgangen. The V&A Waterfront er mer tilbakelent med live jazz på Green Dolphin.

MER INFO OM BARER, UTESTEDER OG RESTAURANTER:www.wininganddining.co.za og www.timeout.com/cape-town

5. Shoppingtur

Shopping etter suvenirer er ingen vanskelig oppgave i Cape Town. Butikkene i Long Street varierer fra afrikansk kunst og krimskrams på Pan African Market, til antikke varer, retro-butikker og førsteklasses interiør med afrikansk touch. På The Waterfont og i Camps Bay finner du de internasjonale klesmerkene, fashion og diamanter til en turistpreget pris. Green Point Flea Market har også en rekke kuriosa det er verdt å undersøke.

MER INFO:www.timeout.com/cape-town

Artikkelen fortsetter under bildet.

GATELIV: Det finnes en mengde små og store markeder i Cape Town. Prøv for eksempel Green Point Flee Market for noe utenom det vanlige. Foto: SATOURISM

6. Ta en tur på stranden

Selv om temperaturene kan variere mye midtvinters og ligger gjennomsnittlig på rundt 18 grader i luften, er det ingenting i veien for å ta en tur på stranden når solen er fremme. Strendene utenfor byen kan deles i to soner - Atlanterhavssiden og siden mot Det indiske hav.

FLERE CAPE TOWN-TIPS:Last ned gratis reiseguide til Cape Town her!

Strendene på Atlanterhavskysten er blendahvite og området kalles ofte «Rivieraen» i Afrika. De har mindre vind enn strendene på den Indiske siden, men kaldere vann. Clifton, Camps Bay og Llandudno er noen av dem. På den indiske siden er det mer langgrunt og barnevennlig. Muizenberg, Fish Hoek og Boulders er gode strender du finner her. Strendene rundt False Bay er også gode for de som liker å surfe.

BILDEGALLERI:Se flere bilder fra Cape Town her!

FARLIF FISK: En hvithai bryter havoverflaten foran turistene på en haisafari i Gansbaai. Foto: EPA

7. Bad med hvithai

Adrenalinbehovet kan bli tilfredsstilt ved å bade i bur ved siden av verdens mest fryktinngytende fisk i Gansbaai. Etter to timer i bil og en liten båttur, hopper du i buret med dykkemaske og snorkel for å se hvithaien i aksjon foran deg. Ønsker du å se stor «fisk», går det også hvalsafarier daglig fra samme området. Hval kan også sees fra land i den nærliggende småbyen Hermanus for deg som ikke liker sjø.

MER INFO:www.sharkwatchsa.com og www.whalewatchsa.com

8. Naturopplevelsen

Å stå på gressmatta på egenhånd er mulig om du reiser på safari. De ville dyrene er noe de fleste vil ha med seg når de først er i Sør-Afrika, og du trenger ikke reise lengre enn til Sanbona Wildlife Reserve, tre timer vest for Cape Town. Safariområdet huser alle «de fem store» og har i tillegg sjeldne hvite løver. Enda nærmere ligger Fairyglenn, en safaripark bare en time fra bykjernen.

En annen måte å oppleve den fantastiske naturen på, er en halvdagstur til Kapp det gode håp. Her kan du stå på Afrikas sydligste punkt, se en rekke dyre- og plantearter i utfoldelse og spasere til øde strender og skipsvrak på «verdens ende». Besøk også pingvinkolonien på Boulders Beach.

MER INFO:www.sanbona.com, www.tmnp.co.za og www.fairyglen.co.za

Artikkelen fortsetter under bildet.

PINGVINKOLONI: Boulders Beach har sin egen pingvinkoloni. Vel verdt et besøk, spesielt for barn. Foto: MARTIN ALVIR

9. Robben Island

Historietimen i sør-afrikansk politikk får du om du reiser til fangeøya Robben Island. Her satt nasjonalhelten Nelson Mandela fengslet i 18 år for sin frigjøringskamp mot Apartheid-regimet. Book god tid i forveien, turene er populære og båtene som tar deg med ut er avhengige av godt vær.

MER INFO:www.robben-island.org.za

10. Vin på landet

Når det frister med en pause fra folkemassene inne byen, er Winelands området for en fin dagstur. Dette er et av Sør-Afrikas fremste vindistrikter og det er ikke langt fra moderbyen og ut til småbyer som Stellenbosch, Paarl og Franschhoek. De fleste vingårdene kan du stikke innom for en uformell smak på varene og lunsj. Turen kan du ta på egenhånd med leiebil, om du ikke vil legge igjen sertifikatet og bli med på en guidet tur.

MER INFO:www.wineroute.co.za, www.winecountry.co.za og www.fwvta.co.za

PRAKTISK INFO:

Når reiser du til Sør-Afrika?

Fordi Sør-Afrika er et så stort område med vidt forskjellige regioner, værforhold og aktivitetstilbud, er det vanskelig å si noe eksakt om beste tid å reise dit.

Sommer (november til februar):

Tiltrekker seg flest turister på landsbasis, men landet blir ikke travelt på samme måte som høysesong på en typisk sydendestinasjon. Det er mer plass til å fordele menneskene på. Priser på overnatting stiger derimot betraktelig mange steder i høysesongen, og lokale skoleferier i desember og ved påsketider kan gjøre det ekstra folksomt. Makstemperaturer varierer med området du reiser til, og Cape Town har et gjennomsnitt på 27 grader, mens Kruger nasjonalpark ligger på 32 grader. Innlandet kan bli ganske varmt og har høy luftfuktighet på sommeren, mens sterk vind er ganske vanlig ved kysten og rundt byer som Cape Town og Port Elizabeth.

Høst (mars og april) og vår (september og oktober):

Mange regner dette som beste tiden å reise til landet. Spesielt til området rundt Cape Town, hvor det ofte er passe varmt og skinnende sol i februar og mars. Det er også svalere i innlandet og på østkysten rundt Durban.

Vinter (juni til august):

Vinter i Afrika høres kanskje ikke så kaldt ut for en nordmann, men husk at boliger ikke er bygget på samme måte som her hjemme. I Cape Town kan gradestokken fort vise under 20 grader.

Cape Town får også en del regnfall på denne tiden av året, men de kommer som regel i intervaller avløst med sol. En varm jakke kan være hendig å ha med uansett om du skal på safari i innlandet eller stranden ved kysten.

Vinteren har noen klare fordeler også. Hvalsafarier er på sitt beste fra juli til november, det samme gjelder dykking med hvithai. Mai til august er regnet som beste tiden for å reise på safari på grunn av tynnere vegetasjon og større sjanse for å se vilt som blir mer aktivt når det ikke er for varmt. Prisene på safari synker også betraktelig hos mange operatører.

Flyreisen:

Det finnes en rekke flyselskaper som tar deg til Sør Afrika. KLM og British Airways flyr deg tur/retur til Cape Town fra rundt 7.000 kroner. South African Airways kan være litt dyrere, men gir rimelige billetter innenlands som kan kobles med hovedbilletten om du vil reise rundt i landet med fly. Ellers flyr en rekke selskaper til Sør-Afrika, forskjellene på priser kan variere og det lønner seg å sjekke. I VM-perioden er det naturligvis litt dyrere, men fortsatt en del billetter om du vil fly i siste liten. Forvent i så fall priser på rundt 10.000 kroner tur/retur Cape Town.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Cape Town Tourism | The official guide on things to do, sites to see, where to eat and the best places to stay in Cape Town.Velg landKOMBINERT
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no