Her er de beste markedene på Lanzarote

LANZAROTE (VG) Seks dager i uken er det markeder på Lanzarote. Det er noe for enhver smak, enten du er interessert i lokale håndverkstradisjoner eller shopping med show.

 • Mona Langset

Det aller største er i Teguise på søndager. Da blir den ellers så søvnige landsbyen omgjort til en enorm markedsplass med et menneskemylder mellom hundrevis av salgsboder i gater og på torg.

Det finnes knapt et charterselskap eller lokalt turbusselskap uten tur til søndagsmarkedet i Teguise på utfluktsprogrammet.

SHOW: På markedet i Teguise er det like mye show som shopping. Foto: Frode Hansen/VG

OVERSIKT OVER MARKEDENE NEDERST PÅ SIDEN

Mye lyd

Vi hører markedet før vi ser det, i det vi går ut av bilen på parkeringsplassen. Glade trommerytmer forteller at vi er i nærheten av der vi skal.

Snart ser vi dem: Smilende, dansende, trommende menn kledd i oransje T-skjorter, fulgt av trommende smågutter, som ønsker å være en av dem.

Markedet i Teguise er like mye gateteater som handel.
Plutselig sveiper et langt silkebånd forbi ansiktet mitt, og vi står foran en blanding av rytmisk sportsgymnastikk og magedans til tamburiner.

Mye av det som selges her er juggel og juks. Men det er også lokalprodusert brukskunst og smykker.

Du får klær og sko i alle varianter. Og mat på restauranter eller i boder.

I turbussene på vei til markedet forteller guidene at det er tillatt å prute. Gjerne helt ned i halv pris.

GJORT KUPP: Tonje og Anders Stenberg og sønnen Jonathan (13) har gjort kupp på markedet i Teguise. Foto: Frode Hansen Foto: Frode Hansen/VG


Kan prutekunsten
Familien Stigar fra Noresund kan kunsten. De er på markedet i Teguise hver søndag når de er på Lanzarote.

– Barna krever å dra hit. De har blitt helt rå på pruting, forteller mamma Tonje med et smil.

I dag har de kjøpt sokker og sko, og Jonathan (13) trekker stolt fram en skate-T-skjorte han betalte 10 euro for. Hjemme ville den kostet 300–400 kroner.

Instrumentmakeren Benjamin Bisaro konstaterer at de fleste som kommer til Teguise kommer for å ha det gøy, og for å betale minst mulig for varene.

–For meg er det mer lønnsomt å stå på markedet i Haria. Dit kommer folk som er interessert i lokalt kunsthåndverk, legger han til.

Han selger selvlagede calimaer, instrumentet han omtaler som «bestefaren til det moderne pianoet.»

På det store markedet i Teguise står han i den ene gaten hvor alle bodene er merket med at øymyndighetene har godkjent dem som produsenter av lokalt kunsthåndverk.

HARIA: Carmen Betancor Montero selger duker. Sjømannsprest Karl Hjelmeland slår av en prat. Foto: Frode Hansen/VG


Haria
På det lille markedet i Haria er alle selgerne godkjente produsenter av lokal kunsthåndverk og mat.

Vi reiser dit en lørdag sammen med sjømannsprest Karl Hjelmeland og hans kone Synnøve Authen.

PALMER: Veien til Haria går gjennom De tusen palmers dal, Karl Hjelmeland og Synnøve Authen tar en liten tur blant palmene Foto: Frode Hansen

Veien dit går gjennom Lanzarotes mest fruktbare område, De tusen palmers dal.

I bilen forteller presten om den fantastiske osten av geitemelk som han kjøpte sist han var i Haria. Nå skal han prøve å finne samme type ost igjen.

I Haria er det en helt annen stemning enn i Teguise. Markedet er ikke bare mye mindre, det er også færre turister.

De 20–30 salgsbodene er satt opp rundt byens største torg, foran kirken.

Vi går langsomt forbi bodene og studerer lærvarer, batikkjoler, sølvsmedkunst, brød og kaker. Lavasteinsmykker, silkeskjerf, strikkegensere, oljemalerier, keramikk, natursåper, vesker, T-skjorter med trykk, treleker og broderte duker.

I mange av bodene sitter kunstnerne og lager de samme varene som de selger.

Og der finner sjømannspresten boden hvor han kjøpte osten sist. Selgeren lar presten smake på flere sorter, mens han forteller at det er moren han som har lager både ostene, banansyltetøyet, kaktusmarmeladen, mojosausene, brødet og kakene på bordet.

GOD OST: Karl Hjelmeland kjøper samme gode ost som sist han var i Haria. Alt på bordet er lokalprodusert mat. Foto: Frode Hansen/VG


Karl Hjelmeland slår også av en prat med Carmen Betancor Montero (75), som han kjøpte en nuperelle-duk av sist han var her, som fødselsdagsgave til sin mor.

Carmen sitter omgitt av duker av alle størrelser i salgsboden mens hun jobber videre med håndarbeidet.

–Jeg har lært kunsten av min svigermor og bestemor, forteller hun.

Det ligger mye arbeid i de forseggjorte dukene, og timebetalingen blir dårlig når vi ser hva hun tar for dem. 40 euro, ca. 330 kroner for en stor duk, og 8 euro, ca. 65 kroner for en liten løper.

–Her i Haria er det ikke så vanlig å prute. Det er skikkelig håndverk alt som selges. Ikke noe krimskrams. Og de som lager det skal jo også leve, sier sjømannsprest Karl Hjelmeland.

Oppdatering 2018: Karl Hjelmeland er ikke lenger sjømannsprest på Lanzarote.

Markeder tirsdag

* Bondens marked (Mercado Agrícola) i Pueblo Marinero i Costa Teguise. (Klokken 09,00-14,00)

* I Puerto Calero sør for Puerto del Carmen, er det marked hver tirsdag og fredag. Salgsbodene finner du på Plazas de Las Carpas. (Klokken 10,00-14,00)

Markeder onsdag

* I Pueblo Marinero i Costa Teguise arrangeres det håndverksmarked, Mercadillo Artesanal, på kveldstid. (Klokken 18,00-22,00)

* Både onsdager og torsdager er det et tradisjonelt marked kalt Mercadillo de Arrecife rundt «innsjøen» Charco de San Ginés i Arrecife. De 60 salgsbodene utgjør et typisk turistmarked. Markedet er spesielt populært blant cruiseskip-passasjerer. Like ved markedet er det en stor parkeringsplass. (Klokken 09,00- 14,00)

* I Marina Rubicón i Playa Blanca sør på øya er det marked både onsdag og lørdag. Her kan du kjøpe alt det du ikke visste at du trengte, fra batteridrevne biler og klær, til trearbeider og vin. Etterpå kan du slappe av på en av de flotte restaurantene og barene langs sjøkanten i havnen og beundre de flotte yachtene som ligger fortøyd. (Klokken 09,00-14,00)

Markeder torsdag

* I likhet med onsdager, er det tradisjonelt markedet på Mercadillo de Arrecife i Arrecife. (Klokken 09,00- 14,00)

* I Plaza del C.S.C Santiago el Mayor, i landsbyen Tahiche nord for hovedstaden, er det bondemarked hver torsdag. Her selges det tradisjonell kanarisk mat og økologiske produkter. (Klokken 09,00-14,00)

Markeder fredag

* I likhet med tirsdag, er det marked i Puerto Calero sør for Puerto del Carmen (Klokken 10,00-14,00)

* I gamlebyen i Puerto del Carmen er det et kommunalt marked hver fredag. Omkring 100 salgsboder tilbyr håndarbeider og matvarer. (Klokken 10,00 til 15,00)

* Fredag er det også et større marked i Plaza del Pueblo Marinero i Costa Teguise, hvor både håndverksarbeider og lokal mat og vin tilbys. (Klokken 17,00-22,00)

Markeder lørdag

* Mercado Artesanal er et typisk håndverksmarked like ved kirken i landsbyen Haría i De tusen palmers dal nord på Lanzarote. Dette tradisjonelle markedet tilbyr smykker, kunst, trearbeider, keramikk og lærvarer. Også fersk ost, bakervarer, frukt og grønnsaker selges her. (Klokken 09,00-14,00)

* I hovedstaden Arrecife er det Mercado Turistico y Artesanal (turist- og håndverksmarked) lørdag formiddag. 40 salgsboder med håndverksarbeider er plassert i gågatene ved San Ginés-kirken, og grønnsaker og andre ferskvarer finner du i Plaza de Las Palmas foran kirken (Klokken 09,00-14,00)

* I likhet med på onsdag, er det marked i Marina Rubicón i Playa Blanca sør på Lanzarote. (Klokken 09,00-14,00

* I landsbyen Uga mellom Puerto del Carmen og Yaiza er det markedsdager både lørdag og søndag. Markedet ligger like ved kirken, og der kan du kjøpe lokale produkter som frukt, grønnsaker, syltetøy, vin, likør og ost, og også økologiske matvarer og håndarbeider. (Klokken 10,00-14,00)

Markeder søndag

* I likhet med lørdag, er det marked i landsbyen Uga mellom Puerto del Carmen og Yaiza. (Klokken 10,00-14,00)

* I landsbyen Mancha Blanca arrangeres Mercado Agrícola y Artesanal de Tinajo. Her er det 18 salgsboder som tilbyr jordbruksvarer, fisk og søte kaker, og her kan du også kjøpe og selge både geiter, sauer og andre husdyr. Ofte er det også dyrskue. (Klokken 09,00-14,00)

* Lanzarotes aller største marked finner du i den gamle hovedstadenLa Villa de Teguise hver søndag. (Klokken 09,00-14,00)

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Finn ditt marked på Lanzarote

 2. Den komplette Kanariguiden

 3. De lokale redningsaksjonene

 4. 7 høydepunkter i Queensland, Australia

 5. Her kan du bo i et fly

Fra andre aviser

 1. Her er det alltid et marked i nærheten

  Aftenposten
 2. Vinn en reise til Istanbul

  Fædrelandsvennen
 3. Prøv verdens beste bassenger

  Fædrelandsvennen
 4. Dropper flyrute fra USA til Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Oslo verdens dyreste by

  Fædrelandsvennen
 6. Dette fant de i folks flybagasje

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder