Dro 8 måneder til sjøs - uten mann og barn

BETATT: - Hadde jeg vært 20 år yngre skulle jeg begynt på styrmannsskolen, sier seilskip-frelste Hege C. Bergrem (48) - her opptatt med å pakke seil på barken «Picton Castle» som hun seilte med i åtte måneder fram til februar i år. Foto: Privat

Hege (48) fulgte reisedrømmen

(VG Nett) Nå eller aldri, tenkte Hege C. Bergrem (48) og vinket mann og barn adjø for åtte måneder til sjøs - høyt oppe i riggen på et seilskip.

 • Dag Fonbæk

- Jeg har hatt en drøm i mange år om å være mannskap på et digert seilskip, helt siden jeg jobbet med en film som heter Master & Commander, forteller Hege fra Oslo.

- Da en av skutene brukt i filmens uværs-scener skulle seile fra England til Norge, fikk jeg være med - og ble totalt forelsket i seilskuter.

- Livsdrømmen

Den gang var ungene for små til å gjøre mer ut av seilskip-drømmen, men etter mange års modning, fant hun og samboer Jørund i fjor ut at tiden var inne for å mønstre på livsdrømmen:

Etter mye research fant Hege fram til barken «Picton Castle» hjemmehørende i kanadiske Nova Scotia, som seiler kloden rundt med mannskap fra all verdens land med en felles drøm om nettopp og lære å seile.

Atlanteren og Stillehavet

- Om bord var det folk fra 17 til 68 år. Skipperen var myndig og klar, så vi lærte fort å ta kommandoer og gjøre pliktene våre - alt fra å vaske doer, hale i riktig tau, klatre i mastene og stå til rors, forteller Hege - opprinnelig oppvokst på landlige Hadeland.

SKUTA: Barken «Picton Castle» seiler kloden rundt med mannskap fra all verdens land, alle med drømmen om å lære seg å seile. Foto: Privat

De seilte opp langs østkysten av USA, via Canada, ned Atlanteren til Karibia gjennom Panamakanalen og videre ut i Stillehavet til Galapagos og øya Pitcairn, udødelig knyttet til «Mytteriet på Bounty»-filmen.

Forsinket av orkan

- Underveis ble vi forsinket av orkanen som senket «Bounty», skipet vi hadde seilt i parade med hele sommeren, der vi kjente hele mannskapet, forteller Hege.

Åtte måneder til sjøs ble en uforglemmelig opplevelse for markedsføreren fra Oslo:

- Tøft, men samtidig superkult. Til tider utrolig slitsomt. Isende kulde, trykkende hete, tøff jobbing nærmest døgnet rundt i all slags vær. Sånt gjør noe med deg, sier Hege til VG.

Overvant høydeskrekken

Du kommer raskt over høydeskrekken når du til regelmessig klatrer 30 meter opp i mastene for å jobbe med seil og tau, til tross for at det potensielt er farlig, forteller 48-åringen.

ALLE MANN PÅ DEKK: Om bord på seilskuta Picton Castle måtte norske Hege og alle andre lære seg å navigere. Foto: Privat

- Samtidig blir du del av et stort team, og lærer utrolig mye om livet til sjøs. Å forholde seg til mange mennesker man ikke kjenner, der privatlivet består av 2 kvadratmeter seng med gardin foran, er ganske utfordrende.

- Gjøre noe nytt

- Du fikk permisjon fra jobben?

- Ja, både kollegene og sjefen kjenner utferdstrangen min, og vet at jeg har drømt om å seile et stort skip på havet. Jeg har heller ikke lagt skjul på at jeg følte trang til å gjøre noe nytt, noe helt annet - og fikk innvilget permisjon da jeg la fram planen min, forteller Hege.

HØYT OPPE: Hege følte seg etter hvert hjemme 30 meter oppe i mastene for å jobbe med seil og tau. Det var alltid et race om å komme først opp, forteller hun. Foto: Privat

Ga mersmak

- Tror nok kanskje jeg ville dratt uansett, legger hun til med sjømannssmilet om munnen.

- Men hva med dem hjemme¿? Mann og to barn på 10 og 13 år. Hva syntes de om at mamma skulle dra til sjøs i åtte måneder?

- Jørund og jeg var enige om at jeg skulle få oppfylt drømmen min. Tanken hadde modnet gjennom mange år, vi ville klare oss økonomisk, og følte at jentene nå var blitt store nok, forklarer Hege.

Barna skeptiske

Både familie og venner forsikret at de ville stille opp når det trengtes - og et halvt år før avreisen ble barna orientert om mammas planer.

- De var selvsagt ikke begeistret. En av jentene gråt, men etter hvert som de vendte seg til tanken, snudde sorgen til noe positivt, forteller Hege.

KLENODIER: Øya Pitcairn i Stillehavet er uløselig knyttet til mytteriet på Bounty. Både kanonen og ankeret til Bounty er å se her ute. Foto: Hege C. Bergrem

- En dag kom de til meg og sa at de syntes mamma fortjente turen siden jeg hadde drømt om dette så lenge. Det var rørende, medgir «dekksjenta».

Ringte hjem

Hver gang «Picton Castle» var i havn, passet Hege på å ringe hjem - selv om det kunne gå nesten fire uker mellom hver gang.
Midtveis i seilasen kom pappa og jentene på besøk.

- Da falt nok ting mer på plass for dem, når de fikk se hva mamma drev på med, hvordan jeg bodde og alle de spennende oppgavene som var om bord, forteller Hege.

- Jeg tror seilskuter - også som ferieform - er i ferd med å ta seg veldig opp. Se bare på interessen rundt «Christian Radich»s Atlanterhavsseilas i vinter, som var en kjempesuksess og som de skal gjenta neste sesong!

NYE FORSYNINGER: Seilerne på Picton Caastle hadde med forsyninger av diesel, olje og mat til øyene de besløkte, og alle deltok i lastingen og lossingen. Foto: Privat

Slik følger du drømmen

Her er Hege C. Bergrems råd til folk som vil følge drømmen sin om å gjøre den spektakulære reisen:

* Bestem deg! Vær fast bestemt på å gjennomføre reisen.

* Vei ulemper og fordeler med å søke permisjon fra jobben, ta en pause fra studiene eller reise fra familien.

* Sil ut ulempene og alle unnskyldningene for ikke å gjøre det du har lyst til.

FISKELYKKE: Inneblant alle pliktene om bord ble det også tid til å fiske fra ripa. En dag ble en liten hai heist om bord. Foto: Hege C. Bergrem

- Vent med å varsle

* Drøft opplegget grundig med dine nærmeste.

* Vent med å varsle nettverket ditt til du har planen helt klar.

* Presenter perm-søknaden skikkelig for sjefen.

* Tenk gjennom økonomien. Har du råd? Jeg betalte 120.000 kroner for min reise.

* Sørg for å alliere deg med familie og venner som kan stille opp i heimen.

* Send bilder og hilsener underveis - for eksempel på Facebook som jeg gjorde. Da ser alle at du har det bra. Godt for alle hjemme som lengter etter å se deg.

- Hopp i det - ingen andre gjør det for deg! sier Hege, som etter hjemkomsten har bestemt seg for å søke nye jobbutfordringer med mer maritim tilknytning.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Les også

 1. Ferier som forlenger livet

  (VG Nett) Reiser du til et av stedene i verden hvor de lever lengst, så kanskje du blir noen år eldre selv også.
 2. Bikini-turister kan bli bøtelagt i De forente arabiske emirater

  (VG Nett) Lokalbefolkningen har sett seg lei av lettkledde turister. Nå risikerer bikinikledde bot.
 3. Stena Lines superferger hugges opp

  (VG Nett) Stena Line-fergene var verdens største og skulle revolusjonere fergefarten.
 4. Skal du ut og reise? Her er gode pakketips

  (VG Nett) Sola skinner og mange går inn i årets mest hektiske reiseperiode. Her er gode pakketips:

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Reise

Flere artikler

 1. Pluss content

  Norsk jentebåt over Atlanteren:Seiler bort sorgen

 2. Portugisiske myndigheter: - Vi vet ikke hvor vi skal lete

 3. Pluss content

  Familien kvittet seg med hus og ting – fikk et lykkeligere liv i båt

 4. Pluss content

  Mats (21) seiler norskekysten: Vil ha med deg på drømmeturen

 5. Pluss content

  På innsiden av krigsskipet

Fra andre aviser

 1. 97 nederlandske kadetter seiler til Reykjavik med «Statsraaden»

  Bergens Tidende
 2. Ragnhild (17) reiser verden rundt på seilskip

  Fædrelandsvennen
 3. Jostein (19) er livredder på Kon-Tiki 2s ferd fra Peru til Påskeøya

  Aftenposten
 4. Endelig hjemme - etter et liv på havet

  Fædrelandsvennen
 5. 36-åringen fra Kristiansand skal være skipper på Kon-Tiki 2

  Fædrelandsvennen
 6. Denne mørke fortellingen gir oppreisning til de ukjente krigsseilerne

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder