TEMAREISE: Ønsker du å legge opp din neste reise etter musikkinteressen er dette fem byer du kan besøk.

Fem musikkbyer du må besøke

Enkelte byer er uløselig tilknyttet musikk og er du musikkinteressert er dette byene du bør besøke.

Publisert:

Mens noen velger reisemål ut ifra favorittfilmen er det de av oss som er så lidenskapelig opptatt av musikk at de kjører musikktriangelets veier i USA i sommerferien. Ruten går fra Nashville til Memphis og New Orleans – om du vil kjøre den selv. Om du ikke vil ha en like tidkrevende og lang rute kan du heller sikte deg inn på en by om gangen.

Her er fem byer du bør reise til om du er interessert i musikk.

COUNTRYHOVEDSTADEN: I Nashville bør du ta turen innom Lower Broadway om du er interessert i countrymusikk.

Countrymusikkens vugge

Countryhovedstaden Nashville er historisk så det holder. Byens mest kjente konsertsted, Ryman Auditorium, åpnet dørene så tidlig som i 1892, og her har alle store countryartister opptrådt gjennom årenes løp. Johnny Cash, Emmylou Harris, George Jones, Dolly Parton, Hank Williams, Patsy Cline og alle andre du kan komme på. Ikke bare det, Louis Armstrong, Nat King Cole, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Foo Fighters, James Brown, Aretha Franklin og talløse andre artister har også stått på den berømte scenen.

Men Ryman er selvsagt ikke alt. Nashville er og har alltid vært en storby med et musikkmiljø som er helt spesielt, og hit kommer unge håpefulle låtskrivere og artister innen alle slags sjangere for å prøve lykken. Om du spiller metal eller hip hop, country eller punk, er det plass til deg i Nashville. Byen er kalt «verdens låtskriverhovedstad», og Bluebird Café er det store utstillingsvinduet for det som kan bli morgendagens superstjerner.

FRA MORGEN TIL KVELD: Festivaler har sin helt egen sjarm. Fra nedpå morgener i teltet til fullt fyrverkeri på kvelden. Her fra Lollapolooza i 2017.

Bluesbyen ved Michigansjøen

Betegnelsen «Chicago Blues» er synonym med legendariske bluesartister som Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Bo Diddley, Buddy Guy, Paul Butterfield og veldig mange andre, og også jazzlegender som Benny Goodman og Nat King Cole er del av byens rike musikkhistorie. Den lever i beste velgående på klubber og konsertsteder, og festivaler som den årlige Chicago Blues Festival og Lollapalooza.

Om blues er grunnmuren i Chicagos musikktradisjon, skal det sies at den har sørget for gode vekstforhold også for andre musikkstiler. Kanye West vokste opp i byen, og hip hop-miljøet er deretter. Soul, jazz, rock og gospel er også overalt, og det kryr av kule steder å oppleve musikk, kjent som ukjent. Chicago er da også den tredje største byen i USA med 2,7 millioner innbyggere, og da sier det seg selv at det er mye å finne på her.

LONDON: Et av verdens mest kjente fotgjengerfelt finner du i Abbey Road.

Alltid levende London

Det er ikke mulig å komme utenom London når verdens viktigste musikkbyer skal nevnes. Britenes hovedstad har noen av verdens mest kjente konsertsteder som Royal Albert Hall, Wembley Stadium, The O2 og mindre scener som Brixton Academy, Ronnie Scott’s og Shepherd’s Bush Empire.

London eksploderte som musikkby tidlig på 60-tallet. Utover tiåret ble byen berømt – eller beryktet, som «Swinging London» og har beholdt posisjonen som musikkmetropol i alle år siden. Alle de store plateselskapene har kontorer her, og det finnes knapt den artist som ikke drar til London for å spille og vise seg frem. Noen av verdens beste og mest sagnomsuste platestudioer ligger her også, ikke minst Abbey Road Studios der The Beatles spilte inn alle sine plater, og også veldig mange andre som betyr noe – fra Pink Floyd til Adele og tilbake igjen. Selv deLillos har spilt inn en plate i Abbey Road. Studioet er ikke åpent for publikum, men det forhindrer ikke turister fra å strømme til for å la seg fotografere i det berømte fotgjengerfeltet fra Beatles-coveret til platen Abbey Road.

MEMPHIS: Beale Street er ikke bare en legendarisk musikkgate, det er også en av byens største turistattraksjoner.

Smeltedigelen i sørstatene

Er det en by som virkelig viser bredden i musikkhistorien er det Memphis. Her ligger legendariske Sun Studios der blant annet Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins og Johnny Cash gjorde sine tidligste innspillinger. Studioet er fremdeles i aktiv bruk og kan også besøkes av tilreisende musikkfans. Soulselskapene Stax og Hi Records er også herfra, synonyme med artister som Otis Redding, Wilson Pickett og Booker T & The MGs, og det er lett å forstå hvor bybarnet Justin Timberlake har hentet mye av sin inspirasjon fra.

Memphis er også kjent for sin jazz og ikke minst blues, og det er på legendariske Beale Street det skjer. Den historiske gaten er besunget i låter som Marc Cohns «Walking In Memphis» og Joni Mitchells «Furry Sings The Blues», og her har artister som Louis Armstrong, Muddy Waters og B.B. King spilt gjennom årenes løp. I dag er Beale Street en av Memphis' viktigste og mest levende turistattraksjoner med spillesteder, klubber, barer og restauranter tett i tett. Med andre ord verdt et besøk. Du kan heller ikke reise hjem fra Memphis uten å ha besøkt Graceland – det storslåtte huset til Elvis Presley, som i dag er museum.

VÅR EGEN HOVEDSTAD: Oslo er godt kjent som en god musikkby. Her fra Øyafestivalen i Tøyenparken.

Oppsiktsvekkende Oslo

Å ta med vår egen hovedstad i dette eksklusive selskapet av musikkbyer kan synes søkt, men faktum er at Oslo er en av Europas mest besøkte byer hva angår internasjonale artister av alle kalibre. Riktignok hender det at de aller største navnene av typen U2 og Madonna nøyer seg med å spille i København og Stockholm, men en hvilken som helst av ukens syv dager vil du finne aktivitet på Oslos mange musikkscener.

Sjekk programmene til konsertsteder som Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee, Røverstaden, Cosmopolite, Mono, Parkteatret og alle de mindre klubbene, samt Oslo Spektrum og Telenor Arena. I løpet av en fattig måned vil du kunne oppleve et mangfold av artister de fleste andre hovedsteder vil misunne oss. Festivaler som Øyafestivalen, Over Oslo, Piknik i Parken og Norwegian Wood bidrar ytterligere til moroa.

Oslo har dessuten et stort og rikt musiker- og artistmiljø som de siste fem-seks årene har styrket seg voldsomt. Innen alle sjangere – fra hip hop til country, jazz til klassisk, popmusikk til punk, er det full rulle.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no