FRA BØKENE: Bath var til stor inspirasjon for Jane Austen. Foto: florchina / RooM RF

Jane Austens Bath

Den britiske forfatteren Jane Austen sto bak en rekke sentrale litterære verk. Flere av disse har handling fra Bath og for en ekte Jane Austen-fan er Bath verdt et besøk.

 • Mette Solberg Fjeldheim

I alt to av Jane Austens seks romaner har handling fra Bath og byen er nevnt i hver eneste av hennes utgivelser. Akkurat hva Jane Austen mente og tenkte om Bath er kanskje ikke kjent, men det er liten tvil om at det som den gang var Englands mest berømte ferieby inspirerte forfatteren i sin tid.

Første gang forfatteren Jane Austen besøkte Bath skal ha vært i 1797, da hun sammen med sin mor og søster bodde der i hele seks uker. Senere flyttet familien dit for noen år, men det antas at det allerede var hennes første besøk som begynte å inspirere henne som forfatter.

les også

En dag på Queen Elizabeth IIs favorittsted

HIT MÅ DU: Et besøk på Jane Austen Center er nesten obligatorisk når du er i Bath. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Jane Austen-festivalen

Den beste tiden å besøke Bath på – om du er ihuga Jane Austen-fan, er selvsagt under Jane Austen-festivalen. Denne finner sted hver september, der du i ti dager vil kunne oppleve konserter, samtaler, guidede turer, workshops og vandringer i ekte Jane Austen ånd. Årets festival holdes fra fredag 14. til søndag 23. september.

Men Bath kan selvfølgelig besøkes hele året. Start med et besøk på Jane Austen senteret i Gay Street. Her får du vite mer om forfatteren og hennes familie, samt om byen og hvordan samtiden var den gang da. Det er omvisning på senteret hver halvtime der en tidsriktig kledd guide forteller om Jane Austens liv og forfatterskap. I tillegg kan du gå rundt i museet og titte på gjenstandene som stilles ut.

les også

Fem grunner til å besøke Notting Hill

Dette må du få med deg

Etter en tur på museet kan du spasere til Royal Crescent, der Jane selv ofte la sine søndagsturer. Stopp innom Assembly Rooms, der arraengerte den georgianske sosieteten i sin tid ball, også disse er nevnt i Jane Austens bøker.

Er du interessert i mote bør du få med deg Fashion Museum i samme bygning og se alt fra historiske georgianske kjoler til eksempler fra dagens motebilde. Etterpå kan du ta en pust i bakken på The Pump Room, der kan du nyte Jane Austen-inspirert afternoon tea i elegante omgivelser.

GOD KOPP TE: Regency Tea Room ligger i Jane Austen Center. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

I Jane Austens fotspor

For den som vil bli guidet rundt i Jane Austens Bath, tilbyr Photo Tours in Bath en pakke der du i løpet av et par-tre timer guides rundt til Jane Austens ulike adresser i Bath. Dere besøker da også steder som nevnes i blant annet «Northanger Abbey» og lokasjoner i ulike filmatiseringer av hennes romaner.

Du kan også laste ned appen In the footsteps of Jane Austen som guider deg rundt til høydepunktene i Bath, samtidig som du lytter til utdrag fra Jane Austens bøker og brev.

les også

London for sjokolade-elskeren

Her bodde Jane Austen

Foretrekker du å vandre rundt på egenhånd kan du selv finne frem til adresser der Jane Austen bodde. Imidlertid er det eneste huset i Bath med et skilt som viser at Jane Austen en gang bodde der ved inngangspartiet til No. 4 Sydney Place. Andre adresser hun og familien bodde på er i No. 25 Gay Street, der Jane Austen bodde sammen med moren og søsteren etter farens død, No. 13 Queen Square som i dag er grøntområde og Trim Street som var det siste området Jane Austen og familien bodde i.

SENTRALT: På Francis Hotel Bath bor du like ved Jane Austen Center. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Her bor du på Jane Austen-vis

På Francis Hotel Bath bor du sentralt med kort gange til Jane Austen Center og omtrent midt mellom Royal Crescent og Roman Baths.

Mr. Darcy’s Abode er et syv roms stort hus i georgiansk stil og Three Abbey Green har en egen Jane Austen-avdeling.

Ettersom Jane Austen likte å spasere utenfor Royal Crescent er et opphold på femstjerners hotellet Royal Crescent Hotel et godt alternativ.

Mer om

 1. Reise
 2. Reisetips
 3. Reiseguide
 4. Hotell
 5. Roman
 6. Festival

Flere artikler

 1. Spa deg ned i Bath

 2. 10 kongelige opplevelser i London

 3. Bo som en lord og lady fra Downton Abbey

 4. London rundt med tenåringene: Fjortiser i eventyrland

 5. Høstferietips for barn i eventyrlige Edinburgh

Fra andre aviser

 1. For første gang har en kjæreste flyttet inn i Downing Street. Nå har hun allerede rukket å bli et moteikon.

  Aftenposten
 2. Storbritannia-ekspertens guide til London: – Kom deg ut av Oxford Street

  Fædrelandsvennen
 3. Bli med til Helene Uri og Hilde Østbys litterære Oslo

  Aftenposten
 4. Har du besøkt USAs raskest voksende by? Det er her det skjer

  Bergens Tidende
 5. De skriver såkalt kiosklitteratur – og selger millioner av bøker

  Bergens Tidende
 6. Ny by. Nytt land. Ny kjæreste. Ny roman. Ny kamp.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder