LUANG PRABANG I LAOS: Byen ligger rett ved Mekongelven, er UNESCO beskyttet og et flott utgangspunkt for mange turer rundt ellers i Laos. Bildet er fra en utekafé ved Mekong-elven. FOTO: Göran Bohlin

Ni fristende reisemål med «underturisme»

Velg Padova fremfor Venezia, Luang Prabang heller enn Bali og Malaga over Barcelona. Slik unngår du de verste turistfellene.

 • Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

VG Reise har tidligere skrevet om at stadig flere populære reisemål nå er rammet av overturisme. Og 2018 ble året da flere at verdens mest Instagram-vennlige steder satte foten ned.

Øyer på Fillipinene og i Thailand ble stengt, det var demonstrasjoner mot turisme i Barcelona og Venezia forbyr nå fritidsbåter i hovedkanalen.

Overturisme er blitt et problem. Men i stedet for å ta livet av reiselysten, burde det være mulig å legge reisen til alternative destinasjoner hvor turister fortsatt ønskes velkommen. Den engelske avisen Independent, foreslår disse destinasjonene:

les også

Forbud mot solkrem på paradisøy

LUANG PRABANG: Foreløpig kan du trygt og enkelt krysse gaten – og stemningen er fortsatt avslappet i denne byen i Laos. FOTO: Göran Bohlin

Bali i Indonesia ble kåret til verdens beste reisemål i 2017. Men i år kan det være at du får en mer unikt asiatisk opplevelse om du legger turen til Luang Prabang. Byen ligger vakkert til langs Mekeng-elven i Laos.

Luang Prabang er allerede et etablert reisemål med gode hoteller og mulighet for spennende utflukter selv om du ikke er innfødt. Les for eksempel om VG Reises Kajakktur på Mekongs sideelv.

HVITE STRENDER: Lengter du etter å Instagramme deg selv på Balis strandbarer og hengekøyer, får du kanskje en mer uberørt opplevelse om du tar turen til Sihanoukville i Kambodsja. FOTO: Marte Vike Arnesen

Drømmestedet Maya Beach i Thailand ble et av verdens mest ettertraktede reisemål etter storfilmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Men populariteten hadde sin pris. VG Reise har tidligere skrevet om hvordan stranden ble den stengt for turister i fire måneder.

Du kan likevel fortsatt oppleve urørte, fredfylte strender hvor du blir ønsket velkommen. For eksempel i Koh Rong, skjærgården på den sørlige kysten av Kambodsja.

For å komme til Koh Rong må du fly til hovedstaden i Kambodsja, Phnom Penh, og ta deg videre til Sihanokville med innenriksfly. Det siste stykket kommer du kun med båt, men belønningen er krystallklart vann, fossefall og korallrev foreløpig uberørt av horder med turister.

les også

En vill, vakker og vemodig reise gjennom Kambodsjas historie

ULURU ER OVERBESØKT: Turister, og mange av dem, skuet til alle tider ut over dette landskapet i Australia. Nå er reisemålet stengt. FOTO: Jon Magnus

VG Reise har tidligere skrevet om hvordan det Det hellige fjellet Uluru i Australia, ble stengt, fordi reisemålet rett og slett ble for populært, og ikke tålte de mange besøkende.

Drømmer du deg fortsatt bort til fjellmystikk «down under», legg heller turen til Wilpena Pound og fjellkjeden Flinders Ranges. I denne unike fjellformasjon kan du vandre flere dager i strekk og kun treffe på en håndfull andre reisende på veien.

les også

Drømmereisen: Syv fantastiske nasjonalparker

KANAL I PADOVA: Det er ikke bare Venezia som har vakre kanaler. Ikke langt unna finner du universitetsbyen Padova, som er underbesøkt og gjerne tar imot flere turister. FOTO: NTB scanpix

Også reisemål som ligger i Europa, sliter med overturisme. VG Reise har tidligere beskrevet Venezia som årets artigste turistfelle. Men Italia har så mye mer å by på!

Hva med å heller legge turen til Padova by, som ligger en halvtimes togtur fra Venezia. Padova er en pittoresk universitetsby med broer, kanaler og elegante bygninger – og best av alt – foreløpig er det hele ganske uberørt av masseturisme.

les også

Med skandaletoget i ruslefart gjennom Puglia, Italia

STRANDLIV I MALAGA: Du kan slange deg i solen og bade i bølgene på Malagueta strand in Malaga. FOTO: NTB scanpix

I Spania er og blir Barcelona en norsk reisefavoritt, og tro det eller ei, her finnes det fortsatt skjulte perler å oppdage. Destinasjonen er spesielt attraktiv for mange fordi byliv går hånd i hånd med strandliv. Men mange av byens innbyggere er godt mettet på turisme.

Det kan være du blir tatt bedre imot om du legger reisen sørover til Malaga. Også denne byen kan by på strandferie kombinert med pulserende storbyliv. For deg som er glad i kulturelle severdigheter er Picasso-museet et must.

les også

Malaga: Storbyhelg med solgaranti

ØYEN SPETSES: Seilbåt og grønt vann på den greske rivieraen, to timer fra Athen. FOTO: Fredrik Solstad

Nordmenn elsker også Hellas, og tidligere har VG Reise presentert den ultimate guiden til den greske øya Santorini. Men med fem og en halv millioner besøkende hvert år, er det mer enn begynt å bli trangt om plassen der.

Er du glad i luksus, kan det være en idé å legge turen innom greske Spetses, Paradisøya turistene ikke vet om. Her finnes store skjulte feriehus og yachter. Biler er ikke lov. Øya har alltid vært et eksklusivt reisemål for bemidlede grekere, og har gresk gourmet heller enn svenske kjøttboller på menyen.

FRA ANTIKKEN: Disse storslagne ruinene kalles Heliopolis, er fra romertiden og ligger i Baalbeck i Libanon. FOTO: Scanpix

les også

Fem flotte øyer i Hellas

Også Roma har sett seg nødt til å lage nye regler for besøkende. Du kan for eksempel ikke lenger vasse i den populære Trevi-fontenen – blant annet fordi den nå rommer rekordmange lykkemynter.

Turistene har også skjendet Colosseum, men er du ute etter å se antikk arkitektur, hva med å besøke Heliopolis, som ligger i byen Baalbeek i Libanon?

les også

Paris: Ekspertenes beste tips til storbyen

PÅ ZAGORI: Den greske øya har natur som tar pusten fra deg minst like mye som de italienske åsene i Toscana. FOTO: Scanpix

Italia faller ofte i smak for hele familien. Men en tur gjennom Toscana ender fort opp med å koste en del, og du må forvente køer om du nå går til fots eller kjører.

Er du en gourmet på jakt etter smakfull vin, fjellandsbyer og ville, grønne åser, hva med å legge turen til Zagori, et område i den nordvestlige delen av Hellas i stedet?

Her finnes mange av de samme opplevelsene både visuelt og kulinarisk, som i Toscana. Men i motsetning til i Italia, kan det kan gå timer mellom hver gang du treffer på andre turister.

les også

Italiensk matlykke på en toglinje

FÆRØYENE: Et stillere alternativ til populære Island. FOTO: Karin Beate Nøsterud

VG Reise har tidligere slått fast at Island er kult og innbyggerne enda kulere. Men på Island er det nå seks turister per fastboende. Noen ganger føles det som om alle disse besøker den blå lagune samtidig med deg.

Glem ikke at det finnes et mer uoppdaget øyrike enda nærmere Norge, nærmere bestemt på Færøyene. Du finner ikke isbreer eller vulkanske geysirer der, men du kan støte på sjelefred i bortgjemte, urørte fiskerlandsbyer. Det er heller ikke å forakte.

Publisert:

Les også

 1. Fire kule turer for deg med flyskrekk

  Lider du av flyskrekk er du ikke alene, men du kan oppleve temmelig mye spennende likevel.

Mer om

Kambodsja

Leonardo DiCaprio

Bali

Venezia

Barcelona

Phnom Penh

Laos

Flere artikler

 1. Amsterdam har økt turistskatten

 2. Fem steder vi vil reise til når dette er over

 3. Vår perfekte ferie

 4. Øyidyll i dagsturavstand fra Athen

 5. Uvisst om sommerferien: Slik er smittesituasjonen i nordmenns favoritt-feriemål nå

Fra andre aviser

 1. De strømmer til fjorder, fjell og nordlys. Nå vil lokalbefolkningen at turistene skal betale skatt.

  Aftenposten
 2. Stadig flere europeiske byer lider av overturisme og ønsker seg ikke besøk

  Aftenposten
 3. Verdens mest populære reisemål innfører turistskatt. I norske pressområder vil lokalbefolkningen ha det samme.

  Bergens Tidende
 4. Verdens hviteste sandstrand drukner i besøkende. Nå tvinger politiet turister bort.

  Aftenposten
 5. Nå blir det enda dyrere å besøke Venezia

  Aftenposten
 6. Norsk feriefavoritt på smittetoppen: Men nå eksploderer reisebestillingene til Europa

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no