Norges største flytende badepark er gratis

I Randsfjorden, en drøy times kjøring nordover fra Oslo sentrum, ligger Nord-Europas største flytende badepark. Her er det ingen inngangspenger.

 • Mona Langset

PS: Parken åpner ikke sommeren 2020 på grunn av coronasituasjonen.

JEVNAKER (VG reise): Plask! Frydefulle hvin stiger mot den blå himmelen. 3000 kvadratmeter med luftfylte sklier, hoppetårn, puter og klatrevegger duver under løpende, hoppende og skliende gjester.

– Vi er her nesten hver dag. Det er kjempegøy, sier Herman Paulsen Rørvik (13), Celine Øvergård (13) og Oskar Bendik Bjørklund (snart 13). De bor like i nærheten, og synes at noe av det beste med å være i badeparken er å treffe venner.

les også

Steder du bør besøke i Norge

De morsomste av aktivitetene er tårnene man kan hoppe ut i vannet fra, og hoppeputen: Én sitter ytterst på kanten. En annen – gjerne en så tung som mulig voksen – tar løpefart og hopper ned på den andre siden, slik at den som sitter ytterst spretter himmelhøyt før ferden ender med et plask i vannet.

HOPPEPUTEN: Per Anders Bjørklund hopper ned på puten, slik at Oskar Bendik Bjørklund spretter opp. Foto: Mona Langset / VG

Randsfjorden badepark har blitt et populært møtested for barn og ungdom fra Jevnaker. På stranden sitter voksne og koser seg i solen mens barna boltrer seg ute på de flytende installasjonene. De fleste kjenner noen her. Men stadig flere nye ansikter dukker opp i takt med at nyheten om det gode tilbudet sprer seg.

– I dag hører jeg både engelske og tyske stemmer her, sier styreleder i stiftelsen Randsfjordfestivalen, Per Anders Bjørklund, smilende. Dermed har initiativtagerne oppnådd noe av det de ønsket: Å skape oppmerksomhet rundt Jevnaker som turistdestinasjon.

Størst i Nord-Europa

Fra før er Hadeland Glassverk, 800 meter unna, et av kommunens store trekkplastre. Kistefoss har også fått mye omtale det siste året, blant annet på grunn av den nye og spektakulære museumsbygningen «The Twist» som skal åpne i september. Bygningen står som en bro over Randselva, ved siden av Nord-Europas største skulpturpark for samtidsskulpturer.

Nå har Jevnaker også Nord-Europas største flytende vannpark. Det finnes en lignende park i Tvedestrand, men den er mindre. Det er også planer om å etablere en oppblåsbar vannpark i Oslo. Den åpner sannsynligvis sommeren 2020.

TO AVDELINGER: Den lille parken nærmest land er for barn mellom 100 og 150 cm. Foto: Mona Langset / VG

Festivalpark

Vannparken på Jevnaker startet som en del av Randsfjordfestivalen i fjor. Det er en familiefestival med konserter og aktiviteter for barn og voksne den andre helgen i august.

– Vi ønsket å ta mer av fjorden i bruk, så i fjor søkte vi Sparebankstiftelser og gavefond om støtte til å etablere en vannpark. Jevnaker kommune er også blant bidragsyterne. Parken åpnet i forbindelse med festivalen i august i fjor. I år har den vokst. «Catwalken» som du går på for å komme ut dit, kom på plass sist uke, forteller Per Anders Bjørklund.

Tidligere måtte man svømme hele veien ut. Parken ligger 200 meter fra land fordi det er svært langgrunt her, og den må ligge på så dypt vann at gjestene ikke kan treffe bunnen når de hopper eller faller i uti.

ATKOMST: «Catwalken» ut til badeparken kom på plass sist uke. Foto: Mona Langset / VG

I år åpnet parken 15. juni, og den første måneden var det ganske rolig der på grunn av været. Men med solen og varmen kommer gjestene. Når VG reise er der, skinner solen fra blå himmel. Flere som kommer dit sent på dagen må vente til andre er ferdige med å bade, og leverer fra seg redningsvesten, før de kan gå ut.

– Det er plass til maks 180 der ute av gangen. Vi har tenkt å innføre et tidsbegrensningssysten, forklarer Per Anders Bjørklund.

Det er noe som vil komme etter hvert. Foreløpig er de i en oppstartsfase hvor de prøver seg litt frem. Men en ting vil de ikke endre på: Prisen.

Det skal ikke koste noe, hverken å bruke anlegget eller å låne redningsvester, noe som har med sikkerheten å gjøre. Dette skal være et lavterskeltilbud for alle.

TRÅKKEBÅT: Victor Smeby Sagbakken (4 1/2) elsker å leke med tråkkebåtene som leies ut ved vannparken. Foto: Mona Langset / VG

– Hvorfor bruke mye penger på noe som ikke gir inntekter?

– Vi håper jo også at noen av dem som kommer hit vil legge igjen tid og penger andre steder på Hadeland og Ringerike, sier Per Anders Bjørklund

Den 25. august pakkes parken ned igjen. Da skal den vaskes og legges i en container over vinteren, til den settes opp igjen neste sommer.

Her er alt du må vite om den flytende badeparken på Randsfjorden:

 • All bading skjer på eget ansvar. Ungdom fra idrettslinjen på Hadeland videregående skole er ansatt som badeverter, men de er ikke badevakter.
 • Badeparken består av to deler: I den store parken lengst fra land kan alle over 12 år leke alene, mens barn mellom seks og 12 år må ha med en voksen. Den lille parken nærmer land er forbeholdt barn som er mellom 100 og 150 centimeter høye. I tillegg er det en vann-volleyballbane der.
 • Redningsvest er påbudt. De kan lånes gratis, men du kan også ha med egen.
 • Våtdrakt er behagelig. Da VG reise var der på onsdag var det 18 grader i vannet. Leie koster 50 kroner.
 • Stand-up-surfebrett, store firkantede brett til å flyte på og mini-tråkkebåt for barn kan også leies i inntil en time for 50 kroner.
 • Åpningstid med åpen kiosk, badeverter på plass, utlån av vester og utleie av annet utstyr, er fra klokken 11,00 til 18,00.
 • Overnatting: Torbjørnrud hotell som ligger rett ved siden av, har sommerstengt i juli. I stedet er det mulighet for glamping i hotellhagen. Ellers er det nærmeste Sløvika Camping (åtte kilometer) og Klekken hotell (11 kilometer)

GLAMPING: Når Torbjørnrud hotell har sommerstengt, er det glamping i hagen. Foto: Mona Langset / VG

Les også

 1. Sove i telt? Nå er det «glamping» som gjelder

  Med såkalt «glamorous camping» byttes liggeunderlag ut med…

Mer om

 1. Jevnaker

Flere artikler

 1. Planlegg ferie i et av verdens vakreste land

 2. Budsjettferie: Slik strekker du feriepengene lengst mulig i Norge

 3. Gled deg til sommeren: Her er 15 fine strender i Norge

 4. 12 opplevelser som setter en spiss på sommerferien

 5. Liten dyrepark - store opplevelser

Fra andre aviser

 1. Sørlandsferie for den aktive: – Eneste de angrer på er at de ikke prøvde det tidligere

  Fædrelandsvennen
 2. Etterspørselen etter norske feriereiser uteblir

  Aftenposten
 3. Padletur over Hardangervidda

  Bergens Tidende
 4. Padletur over Hardangervidda

  Aftenposten
 5. Tilbyr gratis turutstyr

  Bergens Tidende
 6. Dette må en familie på fem ut med for å bruke Sørlan­dets attrak­sjoner i ferien

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder