FARGERIKT: Fjellandsbyene på Korfu egner seg godt til å utforskes med sykkel. Foto: Mona Langset / VG

Aktiv Hellas-ferie: Korfu rundt på to hjul

Korfu er som skapt for en aktiv ferie. Start gjerne med å utforske øya på sykkel.

 • Mona Langset

Nesten hele Korfu består av fjell. Ikke enorme fjell, men opp til 900 meter over havet. På toppen av det høyeste fjellet, Pantokrator ligger et kloster og en kafé. Her er det utsikt både til Albania og Italia på klare dager. På kryss og tvers av øya går det merkede turstier for den som vil ta seg frem til fots. Vil du heller sykle er, det gode muligheter på sti og asfalt.

Se flere tips til en aktiv ferie på Korfu lenger ned på siden.

les også

Slik ble annerledeslandet Albania etter at turistene kom

– Landsbyen Korakiana ble bygget nede ved havet for over 2000 år siden. Men i middelalderen ble den flyttet opp i fjellet, slik at innbyggerne hadde god oversikt over sjøen. Da kunne de se fiendtlige armadaer som nærmest seg, og ha god tid til å forberede forsvar før de nådde land, forklarer sykkelguide Georgios Valvis, mens vi legger kilometere med landsbyveier bak oss.

Vi er på guidet fjellandsbytur. Korakiana er ikke den eneste som ble flyttet opp i fjellet. Det skjedde flere steder på Korfu og på de andre greske øyene på 1400- 1500-tallet. Landsbyene ved sjøen fikk da forstavelsen Kato (nede) mens den oppe på fjellet fikk fornavnet Ano (oppe). Landbyen oppe i oppe i fjellet heter Ano Korakiana.

FRODIG: Korfu kalles også for «den grønne øya.» Foto: Mona Langset / VG

Vi sykler langs veikanter der gule, blå og røde blomster vokser villig. Vi passerer velholdte hager og inngangspartier med blomsterpotter på hvert trappetrinn. Og forlatte hus der trærne vokser gjennom taket.

Boguainvillaen på Korfu virker ekstra rød nå tidlig på sommeren. Den klatrer villig opp husfasader og balkonger, på samme måte som grønne villvinlignende planter klatrer opp stammene på de enorme oliventrærne vi sykler forbi.

Korfu kalles for «den grønne øya.» Den er spesielt frodig på grunn av det fuktige og varme klimaet. Om vinteren er det mer nedbør her enn på mange av de andre greske øyene, men det er tørt om sommeren.

FRODIG: Grønne klatreplanter vokser langs stammen på oliventrærne. Foto: Mona Langset / VG

– Oliventrærne på Korfu er noen av de høyeste i Hellas. Så høye at det ikke er mulig å plukke olivenene, derfor bretter bøndene bare ut en netting under hvert tre om høsten, og venter til de faller ned, forklarer Giorgos. Han peker på nettingene som er rullet sammen nå, men som skal brettes ut igjen på bakken til høsten.

LANDBYKIRKEN: Agios Nikolaos ligger i landsbyen Ano Korakiana. Foto: Mona Langset / VG

I løpet av noen få kilometers stigning passerer vi flere kirker langs veien. De er ikke hvite med blå kupler, slik mange forbinder med Hellas. Korfu hører til de joniske øyene, i likhet med Kefalonia og Zakynthos. De er ferskenfargede, med spise tak. Her er stilen mer påvirket av Italia, med pastellfargede landsbyer der husene er malt i nyanser av fersken, rosa og gult.

Sykkel i byen

Korfu by kan også utforskes fra sykkelsetet, enten på egen hånd eller med guide.

Min guide i byen heter Georgia Iona. I løpet av fire timer tar hun meg med til nye og gamle bydeler og gjennom en park som tidligere var forbeholdt de kongelige.

– Dronning Elizabeths ektemann, prins Philip, ble født her i 1921 forteller hun, når vi nærmer oss huset som kan minne om en litt forfallen miniutgave av det kongelige slott i Oslo.

– Den greske kongefamilien disponerte boligen og eiendommen inntil monarkiet ble avskaffet. Etter 1974 har eiendommen vært statlig, men først de siste årene har den vært åpen for alle, forteller hun.

Den tidligere kongelige hagen er bare en liten del av byen hun viser frem. Vi sykler forbi den gamle og den nye festningen, og til restauranten som ligger på høyden ved Kanoni.

Her kan vi se flyene som lander og tar av på rullebanen like under oss, og den lille den lille øya Pontikonisi, også kalt Museøya.

Når vi kommer til gamlebyen, som står på UNESCOS verdensarvliste, må vi låse syklene og ta bena fatt. I de trange gatene er det lettere å ta seg frem til fots.

Selv om ingen av oss røyker, går vi innom butikken til ekteparet Avgatos. Katerina (74) og Nikos (89) startet tobakksbutikk for over 40 år siden, og driver den ennå, først og fremst fordi det er sosialt, forteller Katerina. Mens vi er der er, kommer stadig eldre kunder innom, ikke først og fremst for å handle, men aller mest for å slå av en prat.

Sykle med eller uten guide

Flere steder på Korfu er det selskaper som leier ut sykler til privat bruk, og arrangerer guidede turer. Hvis det ikke en akkurat der du bor, har de fleste henteservice. Vi brukte Corfu by locals og GEO-bicycling and more, som begge i tillegg til å ha guidede sykkelturer også tilbyr guidede fotturer og sykkelutleie. Andre som også får gode vurderinger på Tripadvisor, er S-bikes, nord i Acharavi, og Corfu Port Bicycles i båthavnen ved Corfu by.

IPSOS: Landsbyturen vår er også innom turistbyen Ipsos ved sjøen. Foto: Mona Langset / VG

Flere aktiviteter

Fotturer: I fjellene er det mange merkede turstier som kan utforskes på egen hånd eller med guide. En populær rute kalles The Corfu Trail, og er hele 220 kilometer lang tvers over hele øya. Det finnes også fottur-guidebøker på engelsk.

Riding: Det er flere hestesentre på øya. Disse tilbyr alt fra ridetimer til turer for erfarne ryttere i naturen. Tre som for gode omtaler på Tripadvisor, er Arena Horse Riding ved Karniaris lengst nord på øya, The Corfu Horse Riding Club i landsbyen Pelakas, sørvest for Corfu by og Trailriders Horse Trekking som er lokalisert omtrent midt mellom disse, like ved fjellandsbyen Ano Korakiana.

Dykking: Rundt hele øya finnes det også dykkersentre. Har du ikke dykkersertifikat kan du ta det her, eller du kan bli med på et prøvedykk med instruktør. For erfarne dykkere er det vegger, rev, grotter og vrak å utforske. Tre sentre som får gode vurderinger på Tripadvisor,z er Apollo Scuba Diving i Nissaki Harbor nordøst på øya, Poseidonia Dive Center i Agios Ioannis Peristeron sør for Korfu by og Hercules Marine Activities på Santa Barbara Beach ved Perivoli helt sør på øya.

Golf: Corfu Golf Clubs 18-hulls bane ligger i naturskjønne omgivelser i Ropa Valley 14 kilometer sørvest for Korfu by.

SUNSET HOTEL. Foto: Mona Langset / VG

Her kan du bo

Sunset Hotel: Et rimelig og rent trestjernersalternativ med svømmebasseng i Korfu by. Adresse Alykes Potamou, Corfu 49100.

Ariti Grand Hotel Corfu, firestjerners mellomklassehotell med basseng i Korfu by. Adresse Nafsikas 41, Kanoni

Kontokali Bay Resort & Spa: Femstjerners hotell med spa og «endeløst basseng» på stranden like utenfor Korfu by. Høy prisklasse. Adresse: Kontokali, Corfu 49100.

Mer om

 1. Hellas
 2. Sykkel
 3. Aktiv ferie

Flere artikler

 1. Øyhopping på Kanariøyene

 2. Ramsalte kystopplevelser aller lengst vest

 3. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 4. Lofoten på sitt beste: Sensommeren, når turisthordene har reist hjem

 5. Steder du bør besøke i Norge

Fra andre aviser

 1. På telttur i Norge i sommer? Disse stedene bør du besøke i ditt fylke.

  Aftenposten
 2. OL-vinneren: – Jeg har vært nær en ulykke mer enn én gang

  Aftenposten
 3. Molde-rytter skulle sykle rett etter dødsulykke i Danmark: – Jeg ble sjokkert

  Aftenposten
 4. Fana-syklistene deltok i ritt hvor mann omkom. Selv frykter de ikke trafikken.

  Aftenposten
 5. Hva med å ta toget til sykkelturen? Her er fem fine turer som begynner ved togstasjonen

  Aftenposten
 6. Tidligere proffsyklist tatt for doping - kan miste Vuelta-seier

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no