VÅRTUR: Brexit får ingen betydning for deg som skal til London mens påskeliljene blomstrer i år. FOTO: TOBY MELVILLE / REUTERS

Slik blir det å reise til Storbritannia etter brexit

Fredag 31. januar gikk Storbritannia ut av EU. Dette betyr brexit for deg som skal på ferie i England, Skottland, Wales eller Nord-Irland.

Enten du planlegger London til våren, Edinburgh til høsten, eller å stresse ned på kanalbåtferie gjennom vakkert engelsk landskap til sommeren, får det liten betydning for deg at Storbritannia nå står utenfor EU.

Ifølge Visit Britain kommer ingen ting til å endres for de rundt 670.000 nordmennene som reiser til Storbritannia i år. Men det kan bli endringer fra 2021.

les også

Slik får du billetter til unike gratis London-opplevelser

Inntil videre vil fly, ferger, buss og tog vil fortsette å gå som vanlig, og dokumenter turister fra EU- og EØS-land trenger for å krysse grensen endres ikke før tidligst i 2021.

– Hva som skjer etter 31. desember 2020 avhenger av forhandlingene mellom EU og Storbritannia, sier Henriette Danielsen, kommunikasjonssjef for Norge hos Visit Britain.

Dette er reglene som vil gjelde i hele 2020:

Pass: Med norsk pass kan du reise visumfritt til 185 land i verden. England, Skottland, Wales og Nord-Irland vil fortsatt være blant dem. Storbritannia kommer ikke til å innføres visum for turister fra EU eller EØS-land i 2020. Har du biometrisk pass, og er over 18 år, kan du bruke den elektroniske passkontrollen. Visumreglene til Storbritannia er imidlertid noe som kan bli endret i 2021.

Les også: Badebyen Bath: Her finner du Englands varme kilder

Mobiltelefon: Når du slår av flymodus etter å ha landet på en britisk flyplass, vil du fremdeles få en melding som sier at samtaler, tekstmeldinger og mobildata koster det samme som hjemme. Forutsetningen er at du har et SIM-kort utstedt av et selskap i Norge eller et annet EU/EØS-land.

TELEFON: Mobilkostnadene blir de samme som før Foto: ADAM BUTLER / AP

Europeisk helsetrygdkort: Når du er på ferie i et EU- eller EØS-land har du rett til samme offentlige helsehjelp som landets egne innbyggere, og du må betale samme egenandel som dem. For å vise at du har rett til denne tjenesten, skal du ha med det et Europeisk Helsetrygdkort.

Dette kortet vil fortsatt være gyldig i Storbritannia i 2020, men det kan komme nye regler i 2021. Les mer informasjon fra britiske helsemyndigheter her

Kjøre bil: Ditt norske førerkort vil fortsatt være gyldig. Du trenger ikke en internasjonal kjøretillatelse (IDP).

Les også: Brødre på rundreise til frekke britiske stedsnavn

Reise med kjæledyr: I Storbritannia er det mange hundevennlige hoteller. Vi har tidligere skrevet om den norske hunden Luna som var på bilferie i England og Skottland med sine eiere. Du kan fortsatt ta med hunden eller andre firbente familiemedlemmer etter samme regler som gjelder i EØ/EØS. Det vil si at du må ha et eget kjæledyrpass, utstedt av dyrlegen.

PASS: Hunder kan fortsatt være med på ferie i Storbritannia, med eget pass. Foto: Karin Beate Nøsterud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder