MÅTTE STENGE: Fjaðrárgljúfur Canyon på Island måtte stenge i juni på grunn av skader og nedtrampet natur. Foto: Halldor Kolbeins / AFP

Disse stedene «ødelegges» av Instagram

Stadig flere steder tar nå grep for å redde seg, selv om Instagram og ivrige turister er på stadig jakt etter det perfekte bildet og flest mulig «likes».

 • Knut Arne Hansen
 • Sara Berge Holmberg

For mange er det ikke lenger nok å oppleve, utforske, se eller føle vakre omgivelser. Nå skal hvert øyeblikk fanges på vakrest mulig måte, og man legger gjerne igjen folkeskikken hjemme i jakt på det perfekte bildet.

Steder man før så på som «hemmelige», private eller til og med hellige er nå blitt allemannseie i kampen om «likes» på Instagram.

Kjendiser og influencere som deler bilder fra steder som tidligere var unike, rolige og lite besøkte, skaper enorm oppmerksomhet. For noen bidrar dette blant annet til økt turisme og inntekter, for andre ødelegger det mer enn det gir.

Ikke bare kan det forstyrre privatlivet til de lokale eller ødelegge naturlige omgivelser, men det har også gått så langt at det i enkelte tilfeller er direkte farlig.

Det er Insider som tar opp temaet i en artikkel, og som i tillegg har ramset opp en rekke steder som har blitt ødelagt, tatt grep eller vurderer å ta grep for å ta tilbake kontrollen.

Disse stedene «ødelegges» av Instagram

I Broadacres i Houston har beboerne satt opp skilt som sier at fotografering ikke er ønskelig, og advarer besøkende om å holde seg utenfor private eiendommer. Området er kjent for sin vakre sti av murstein omringet av en meget fotovennlig trelinje.

Så langt er ikke forbudet fra beboerne rettslig ettersom stien er offentlig, noe beboerne nå forsøker å bevise at den ikke er. De mener stadige fotoshoots ødelegger privatlivets fred, skriver Houston Culture Map.

Også i Paris ønsker man en gate stengt når det er soloppgang og solnedgang, for å få fred fra ivrige fotografer og instagrammere. Det er beboerne i den populære gaten Rue Crémieux som har ytret dette ønsket overfor byens politikere.

TURISTBOOM: På én uke i mars besøke over 60.000 turister Lake Elsinore etter at byens naturreservat blomstret opp. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix

Veien opp til naturreservatet Walker Canyon i byen Lake Elsinore, like øst for Los Angeles, ble midlertidig for turister etter at det blomstret opp i mars og over 60.000 turister strømmet til. Lokale myndigheter kalte det et mareritt etter flere dager med stillestående trafikk og nedtrampede blomster.

TONN MED SØPPEL: Flere tonn med søppel er hentet ned fra Mount Everest i år. Foto: Niranjan Shrestha / AP / NTB scanpix

Flere tonn med søppel har i år blitt hentet ned fra Mount Everest. Det førte til at kinesiske myndigheter tidligere i år stengte Mount Everest base camp for alle turister som ikke hadde klatretillatelse.

POPULÆRT: Yellowstone nasjonalpark i Wyoming. Foto: Jostein Matre

I Yellowstone nasjonalpark i Wyoming i USA mener man turister som ikke respekterer reglene som er satt er en fare for dyrelivet. En bisonkalv skal blant annet ha blitt avlivet etter å ha blitt dratt inn i en bil.

Man har også enkelte steder i delstaten, ifølge Insider, startet en kampanje for å få folk til å stoppe å geotagge bildene de legger ut. «Hvor mange likes er en haug døde blomster verdt?» er blant slagordene.

FORANDRET OVER NATTEN: Horseshoe Bend utenfor Grand Canyon. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB scanpix

– Før var dette et sted for lokale familier, men det forandret seg over natten, sier Bill Diak om Horseshoe Bend til The Guardian.

Han forteller det er ventet rundt to millioner turister til den hesteskoformede dalen i Arizona i år. Til sammenligning var 2010 et rekordår med rundt 100.000 besøkende.

Fjaðrárgljúfur Canyon på Island måtte stenge i juni i år på grunn av skader etter fotturister, skriver Insider. Stedet har lenge vært populært, men etter Justin Biebers musikkvideo derfra i 2015, økte turismen med mellom 50 og 80 prosent.

En solsikkegård i Ontario stengte for besøk etter at om lag 7000 biler kom kjørende på 12 timer etter at et bilde fra gården med en million solsikker gikk viralt. I England vurderer en lavendelgård å gjøre det samme. Nå tar de rundt 30 kroner for å slippe inn på gården, men ifølge Insider er pågangen for stor i helgene.

TROLLSTIGEN: Veien i Romsdal i Møre og Romsdal er blitt en velkjent turistattraksjon. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Også i Norge strømmer turister til for å ta de perfekte bildene. I juli døde en turist ved fjellpassasjen ved Trollstigen, fordi han falt bakover og ned i en elv da han skulle ta bilde.

Ikke noe nytt

At sosiale medier, og spesielt Instagram, påvirker turisme er ikke helt nytt. Vi har tidligere skrevet om hvordan Instagram endrer reisevanene våre og at populære feriemål må ta grep mot overturisme. Tidligere i år nådde også Island bristepunktet, og fikk nok av respektløse turister. De har nå sett seg nødt til å iverksette tiltak for å ta vare på den dyrebare naturen.

Å få de perfekte bildene til sosiale medier har også ført til at Instagrammere er blitt syke fordi de har badet eller oppholdt seg rundt innsjøer som faktisk er en kjemisk dumpingplass. Dette har nylig skjedd både i Spania og i Sibir.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev vi at en delfin skal ha dødd etter å ha blitt sendt rundt for å bli tatt bilder av i Yellowstone. Dette er feil, da det riktige er at bildene av bisonkalven tok av på Instagram på grunn av tidligere episoder med dyremishandling, blant annet en delfin som døde etter å ha blitt sendt rundt for å bli tatt bilder av. Artikkelen ble rettet 07.08.2019 klokken 09.28.

Mer om

 1. Instagram
 2. Natur
 3. Turisme
 4. Miljøvern
 5. Naturvern
 6. Rettet

Flere artikler

 1. Instagram-vennlige hoteller i Norge

 2. Turister jakter det perfekte «Insta»-bildet: – Ren idioti

 3. Lokalbefolkning om sommer uten cruiseturister: – Helt nydelig

 4. Fem steder vi vil reise til når dette er over

 5. Landene hvor turismen øker mest - og hvor den avtar

Fra andre aviser

 1. Instagram-vennlig alpeby har fått nok av ivrige turister

  Aftenposten
 2. Reiseguidene advarte mot Odda. Butikkene slet. Så ble Trolltunga oppdaget.

  Bergens Tidende
 3. Han kjemper innbitt mot en ny, luftig turist-farsott. «Skal de ødelegge Aurland også, nå?»

  Aftenposten
 4. Han kjemper innbitt mot en ny, luftig turist-farsott. - Skal de ødelegge Aurland også, nå?

  Bergens Tidende
 5. Reisepanelet anbefaler: Norges beste mål for sommerferien

  Aftenposten
 6. Her MÅ du spise i Paris!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no