PÅ TUR: Journalist Mona Langset og kaptein Jon Selås er klare for tur med VG-snekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no Foto: Illustrasjon: Kenneth Lauveng

Møt VG-snekka på Sørlandet

Sankthansaften legger VG-snekka ut på en ukes tokt langs sørlandskysten. Menneskene og stedene vi besøker underveis, kan du lese om i VG hver dag.

 • Hege Dancke Stølan
Publisert:

– Vi har satt opp en reiserute, og har en del avtaler allerede. Men vi vil gjerne ha flere gode tips om steder vi bør gå i land for å lage gode reportasjer, sier journalist Mona Langset.

Hun storgleder seg til turen, som også blir en nostalgisk reise for hennes del. Hver barndomssommer var hun på tur langs sørlandskysten med Oslo-familiens snekke.

les også

Herlige norske hoteller ved vannet

VG-Snekka: Her er båten som nå skal gjøres klar for tur fra Arendal ned til Mandal. Foto: Jon Selås

– Jeg har mange gode barndomsminner fra Sørlandet. Og noen litt skrekkblandede. I de planlagte båtferieukene dro vi jo på tur uansett vær. Det var ikke bare sol, selv om det er det jeg husker best, sier hun.

Mona Langset er ansvarlig for VGs nye reiselivssatsing på nett og papir. Nå vil du alltid finne reisesaker mellom annet stoff på vg.no, men på reisesiden er dette temaet rendyrket.

les også

Luksus i tretoppen

Arendal i dag

Sørlandsturen starter allerede i dag for Monas del. Da kommer hun til Arendal, og har planer om å nyte ettermiddagssolen på et av uteserveringsstedene i Pollen.

Lørdag morgen går hun om bord i VG-snekka og setter kursen sørover sammen med kaptein, båtentusiast og erkesørlending Jon Selås. Han er tidligere filmjournalist, kritiker og spaltist i VG.

Sankthansaften skal de feire i hans hjemby, Grimstad.

les også

Drøm deg bort: Fantastiske bassenger

– I Grimstad har de tradisjon helt tilbake fra 1960-tallet for å kåre den finest pyntede sankthansbåten. Vi blir med på arrangementet som ledes av det lokale Røde Kors. Og etterpå følger vi etter skonnerten Solrik på vei ut til båltenning på Kuskjæret, forteller Mona.

På veien sørover langs kysten skal de overnatte på fyr, de skal på sjørovertokt i Lillesand og på bryggemusikkveld i Kristiansand, for å nevne noe. Turen avsluttes med skalldyr på brygga i Mandal.

Mona innrømmer at hun egentlig synes fiske er kjedelig fordi hun aldri får fisk. Men underveis har hun booket tur med en profesjonell fiskeinstruktør som lover å overbevise om at fiske er en fin opplevelse uansett.

REISEKLAR: Journalist Mona Langset med VG-hatt og -solbriller. Foto: Krister Sørbø

Instagram

Alt blir dokumenteres på Instagram, så følger du @vgreise der, får du se både stedene de lager reportasjer om, og mye «behind the scenes».
Kaptein Jon har lovet at han skal fiske fra båten og tilberede fangsten selv. Om han virkelig tilbereder egenfisket middag, ser du på Instagram.

Møter du VG-snekka underveis, kan du ta bilde av den og tagge #vgreise og #vgsnekka. Møter du ikke VG-snekka, men befinner deg andre steder på Sørlandet hvor VG burde vært, kan du også legge ut bilder og tagge #vgsnekka og #vgreise.

les også

Oslos solrike uteserveringer

Hver dag denne uken kommer vi til å presentere noen av sørlandsbildene på VGnett. De 10 fineste Instagram-bildene trykkes i reisemagasinet som kommer i salg fra 16. juli. Disse bildene blir premiert med et abonnement på VG+. Vinnerne får også noe utstyr til solrike sommerdager: Et hamam-håndkle, VG-hatt og VG-solbriller.

Følg snekka

I hver nettsak om VG-snekka ligger det et digitalt kart som viser hvor den befinner seg til enhver tid. Ta gjerne kontakt med kaptein Jon Selås eller journalist Mona Langset hvis du er i nærheten. De kan også nås på e-post: vgreise@vg.no.

Publisert:

Mer om

Sommer

Reise

Familie

Instagram

Tur

Sommerferie

Reisetips

Flere artikler

 1. Her er Grimstads fineste sankthansbåt

 2. Arendalitter: De som drar til Syden er gale i hodet

 3. Full rulle på Fiskebrygga hver tirsdag

 4. Seiler standsmessig til sjøspeiderleir

 5. Hamsuns hotellutsikt

Fra andre aviser

 1. Her er de skjulte perlene sørlendingene ikke forteller turistene om

  Aftenposten
 2. Norgesferie med elbil? Klart du kan! Her får du tips til tre bilturer uten rekkeviddeangst.

  Aftenposten
 3. Her er prisvinnerne på Sørlandet: Spydkjempen Andreas Thorkildsen hedret

  Aftenposten
 4. Planlegger du bilferie med barna? Disse turene anbefaler ekspertene.

  Aftenposten
 5. Laget gjenbruksbunad av kaffeposer til 17. mai

  Aftenposten
 6. Bilferie i sommer? Her er Norges vakreste kjøreturer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no