BRIGHTON: Du skulle kanskje ikke tro at dette bygget ligger i England. Foto: thyme / E+

Disse bygningene bør du se i Europa

Trenger du fine reisebilder til Instagram-kontoen? Dette er bygninger som er verdt å få med seg.

 • Camilla Jorddal

Det finnes mange grunner til å reise. Vakre byer, fantastisk mat, langstrakte strender og naturskjønne opplevelser. Men er du glad i arkitektur er det noen attraksjoner du bør sette opp på reiselisten din – kun basert på utseende.

Fra Elciego i Spania til Moskva i Russland, her er seks vakre bygninger du bør se.

les også

Fem eksotiske steder i Europa

SPEILER SEG I SOLEN: Hos Marques de Riscal i Elciego finner du dette flotte hotellet. Foto: Marques de Riscal Hotel

Marques de Riscal hotell i Elciego

Vinreiser er blitt en helt normal måte å feriere på og «alle» skriver artikler om de beste vinreisene – alt fra The Telegraph til Travel + Leisure. Når du skal besøke vingårder tenker du gjerne på flotte slott, men hos Marques de Riscal møter du noe litt annet. Luksushotellet Marques de Riscal Hotel er designet av samme mann som tegnet Guggenheimmuseet i Bilbao – enkelte likheter finner du, men her blir du møtt av en svevende, fargerik «wow-faktor». De bølgete formene forandrer farge ettersom solen skinner på dem – fra gull til rosa.

Business Insider Nordic har kåret bygget til et av de 56 best designede byggene i Europa. Hotellet har også et fantastisk innredet bibliotek og en takterrasse.

MAJESTETISK: Royal Pavilion i Brighton er utrolig vakkert. Foto: Royal Pavilion & Museums

Royal Pavilion i Brighton

Dette må være en av Englands mest overdådige bygninger og er kjent for sitt eksotiske utseende både innvendig og utvendig. Ifølge Lonely Planet er Royal Pavilion kjent som et av de fineste eksemplene på chinoiserie i Europa – chinoiserie er en stilform innen europeisk kunst som bærer preg av etterligning av kinesisk kunst.

Dette er en skikkelig «showstopper» når det gjelder arkitektur i England og bygget alene er nesten verdt turen til Brighton. Det er litt som å stå i India og se på Taj Mahal – bare at du er i Storbritannia. Tenker du at dette er flott utenpå skal du se inni og, der finner du flygende drager og håndmalte kinesiske tapeter, skriver The Telegraph.

les også

10 fine dagsturer ut av London

BASKERLAND: Guggenheimmuseet i Bilbao er dekket av titan. Foto: Camilla Jorddal

Guggenheimmuseet i Bilbao

I Baskerland finner du et mesterverk av et bygg. Guggenheimmuseet i Bilbao ble åpnet i oktober 1997 og er tegnet av den nordamerikanske arkitekten Frank O. Gehry. Bygget er i stor grad dekket av titan og de buede formene gjør dette til et kunstverk i seg selv. Condé Nast Traveler har tidligere kåret det til et av verdens fineste museer, i tillegg er det kanskje et av Europas mest karakteristiske.

les også

De kuleste festivalene i Europa i 2018

Installasjonen «The Matter of Time» av skulptøren Richard Serra er en av de faste installasjonene du bør få med deg. Du kan også oppleve noen av museets mest spennende verk uten å faktisk entre museet. Jeff Koons berømte hundevalp laget av blomster og Louise Bourgeois' edderkopp i bronse.

I vår kan du også få med deg «The Other Side» av Henri Michaux, den står fra 2. februar til 13. mai.

LONDON: Hos British Museum finner du The Great Court – et vakkert innendørs torg. Foto: Andrew Dunn Photography / Wikimedia Commons

The Great Court British Museum i London

British Museum er kanskje et av verdens største og mest kjente museer, og flott er det – men, her er det innendørs det er mest spektakulært. Ifølge Lonely Planet er The Great Court et av de mest imponerende arkitektoniske rommene i hele London. Tidligere var dette torget ment å være en hage, men i dag er det dekket av et tak i glass og stål og regnes som et av verdens flotteste innendørstorg.

les også

Fem London-knep du kanskje ikke kunne

The Great Court er designet av Norman Foster. Det moderne smelter på en merkelig måte sammen med det gamle historiske bygget og om du tiltrekkes av hvite, åpne plasser og flotte former kan The Great Court få deg til å måpe.

RUSSLAND: Fargerike Vasilij-katedralen i Moskva er et av Russlands mest kjente bygg. Foto: Jeff.Kin / Moment Open

Vasilij-katedralen i Moskva

På den røde plass ligger et av Russlands mest kjente landemerker og skiller seg fra de fleste andre kirkebygg med den fargerike fasaden. Selv om den ble bygget på midten av 1500-tallet ser den overraskende moderne ut og er minst like fargerik på innsiden. Bygget er nesten blitt som et symbol på Russland og ifølge The Telegraph er det et av verdens mest kjente bygg på grunn av interiøret.

Kirken inneholder ti kapeller hvor hvert kapell har sin egen fargerike kuppel over, som du kan se fra utsiden. Selve bygget rommer mindre enn det ser ut som og består av smale korridorer. Ser du den ovenfra kan det minne litt om et fat med muffins med fargerik topping. Dette er farger, mønstre og former på sitt beste.

les også

På reise langs Russlands grense

BARCELONA: Kirken Sagrada Família er kanskje verdens best besøkte – og fineste, byggeplass. Foto: Manu Fernandez / AP / Scanpix

Sagrada Família i Barcelona

I den spanske storbyen ligger et av Europas kanskje mest omtalte bygg. Den ennå ikke ferdigbygde kirken Sagrada Família – byggverket til den berømte katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Designmagasinet Architectural Digest har det på listen over verdens fineste kirketak, mens Forbes kalte det for verdens fineste bygg i 2015. Det er sannsynligvis verdens aller best besøkte byggeplass og har vært et yndet turistmål i en årrekke. Byggingen startet i 1883 og håpet er at den skal stå ferdig i 2026, 100 år etter Gaudís død.

les også

Barcelona – den spanske storbyfavoritten

Sagrada Família er fantastisk rik på detaljer – blader, blomster frukt og dyr, i tillegg er kirken utsmykket med blant annet bibelvers og selvfølgelig religiøse symboler. Inni kirken er det en fargefest takket være de fargede vinduene.

VAKKER: Kirken Sagrada Família er like fin innvendig som utvendig. Foto: Tetra Images / Tetra images RF

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Mer om

 1. Arkitektur
 2. Reise
 3. Europa

Flere artikler

 1. Åtte byggverk du må se i Barcelona

 2. Fem fantastiske steder i Europa

 3. Thirassia – en tidsreise til Hellas før turistene

 4. Derfor er Reykjavik en kul by og innbyggerne enda kulere

 5. Stor guide: 15 fine langhelg-byer

Fra andre aviser

 1. Fem reisetips til grandiose Granada

  Aftenposten
 2. – Vi er selvsagt veldig stolte av huset vårt

  Fædrelandsvennen
 3. Fem utradisjonelle byer til helgeturen

  Aftenposten
 4. En time øst for Riga venter et uoppdaget eventyrland av skoger, slott og småbyer.

  Bergens Tidende
 5. En time øst for Riga venter et uoppdaget eventyrland av skoger, slott og småbyer.

  Fædrelandsvennen
 6. Gresk øy med en gamleby du aldri har sett maken til

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder