BRIGHTON: Du skulle kanskje ikke tro at dette bygget ligger i England.

Disse bygningene bør du se i Europa

Trenger du fine reisebilder til Instagram-kontoen? Dette er bygninger som er verdt å få med seg.

 • Camilla Jorddal
Publisert:

Det finnes mange grunner til å reise. Vakre byer, fantastisk mat, langstrakte strender og naturskjønne opplevelser. Men er du glad i arkitektur er det noen attraksjoner du bør sette opp på reiselisten din – kun basert på utseende.

Fra Elciego i Spania til Moskva i Russland, her er seks vakre bygninger du bør se.

SPEILER SEG I SOLEN: Hos Marques de Riscal i Elciego finner du dette flotte hotellet.

Marques de Riscal hotell i Elciego

Vinreiser er blitt en helt normal måte å feriere på og «alle» skriver artikler om de beste vinreisene – alt fra The Telegraph til Travel + Leisure. Når du skal besøke vingårder tenker du gjerne på flotte slott, men hos Marques de Riscal møter du noe litt annet. Luksushotellet Marques de Riscal Hotel er designet av samme mann som tegnet Guggenheimmuseet i Bilbao – enkelte likheter finner du, men her blir du møtt av en svevende, fargerik «wow-faktor». De bølgete formene forandrer farge ettersom solen skinner på dem – fra gull til rosa.

Business Insider Nordic har kåret bygget til et av de 56 best designede byggene i Europa. Hotellet har også et fantastisk innredet bibliotek og en takterrasse.

MAJESTETISK: Royal Pavilion i Brighton er utrolig vakkert.

Royal Pavilion i Brighton

Dette må være en av Englands mest overdådige bygninger og er kjent for sitt eksotiske utseende både innvendig og utvendig. Ifølge Lonely Planet er Royal Pavilion kjent som et av de fineste eksemplene på chinoiserie i Europa – chinoiserie er en stilform innen europeisk kunst som bærer preg av etterligning av kinesisk kunst.

Dette er en skikkelig «showstopper» når det gjelder arkitektur i England og bygget alene er nesten verdt turen til Brighton. Det er litt som å stå i India og se på Taj Mahal – bare at du er i Storbritannia. Tenker du at dette er flott utenpå skal du se inni og, der finner du flygende drager og håndmalte kinesiske tapeter, skriver The Telegraph.

BASKERLAND: Guggenheimmuseet i Bilbao er dekket av titan.

Guggenheimmuseet i Bilbao

I Baskerland finner du et mesterverk av et bygg. Guggenheimmuseet i Bilbao ble åpnet i oktober 1997 og er tegnet av den nordamerikanske arkitekten Frank O. Gehry. Bygget er i stor grad dekket av titan og de buede formene gjør dette til et kunstverk i seg selv. Condé Nast Traveler har tidligere kåret det til et av verdens fineste museer, i tillegg er det kanskje et av Europas mest karakteristiske.

Installasjonen «The Matter of Time» av skulptøren Richard Serra er en av de faste installasjonene du bør få med deg. Du kan også oppleve noen av museets mest spennende verk uten å faktisk entre museet. Jeff Koons berømte hundevalp laget av blomster og Louise Bourgeois' edderkopp i bronse.

I vår kan du også få med deg «The Other Side» av Henri Michaux, den står fra 2. februar til 13. mai.

LONDON: Hos British Museum finner du The Great Court – et vakkert innendørs torg.

The Great Court British Museum i London

British Museum er kanskje et av verdens største og mest kjente museer, og flott er det – men, her er det innendørs det er mest spektakulært. Ifølge Lonely Planet er The Great Court et av de mest imponerende arkitektoniske rommene i hele London. Tidligere var dette torget ment å være en hage, men i dag er det dekket av et tak i glass og stål og regnes som et av verdens flotteste innendørstorg.

The Great Court er designet av Norman Foster. Det moderne smelter på en merkelig måte sammen med det gamle historiske bygget og om du tiltrekkes av hvite, åpne plasser og flotte former kan The Great Court få deg til å måpe.

RUSSLAND: Fargerike Vasilij-katedralen i Moskva er et av Russlands mest kjente bygg.

Vasilij-katedralen i Moskva

På den røde plass ligger et av Russlands mest kjente landemerker og skiller seg fra de fleste andre kirkebygg med den fargerike fasaden. Selv om den ble bygget på midten av 1500-tallet ser den overraskende moderne ut og er minst like fargerik på innsiden. Bygget er nesten blitt som et symbol på Russland og ifølge The Telegraph er det et av verdens mest kjente bygg på grunn av interiøret.

Kirken inneholder ti kapeller hvor hvert kapell har sin egen fargerike kuppel over, som du kan se fra utsiden. Selve bygget rommer mindre enn det ser ut som og består av smale korridorer. Ser du den ovenfra kan det minne litt om et fat med muffins med fargerik topping. Dette er farger, mønstre og former på sitt beste.

BARCELONA: Kirken Sagrada Família er kanskje verdens best besøkte – og fineste, byggeplass.

Sagrada Família i Barcelona

I den spanske storbyen ligger et av Europas kanskje mest omtalte bygg. Den ennå ikke ferdigbygde kirken Sagrada Família – byggverket til den berømte katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Designmagasinet Architectural Digest har det på listen over verdens fineste kirketak, mens Forbes kalte det for verdens fineste bygg i 2015. Det er sannsynligvis verdens aller best besøkte byggeplass og har vært et yndet turistmål i en årrekke. Byggingen startet i 1883 og håpet er at den skal stå ferdig i 2026, 100 år etter Gaudís død.

Sagrada Família er fantastisk rik på detaljer – blader, blomster frukt og dyr, i tillegg er kirken utsmykket med blant annet bibelvers og selvfølgelig religiøse symboler. Inni kirken er det en fargefest takket være de fargede vinduene.

VAKKER: Kirken Sagrada Família er like fin innvendig som utvendig.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Fem eksotiske steder i Europa

  Du trenger ikke nødvendigvis reise langt for å oppleve magiske plasser. Europa har mange flotte steder som absolutt kan måle seg med majestetiske naturopplevelser i Grand Canyon og grønne rismarker på Bali. Her er fem fantastiske steder i Europa som du kan drømme om til våren.
 2. 10 fine dagsturer ut av London

  At nordmenn er glad i å reise til London er ingen hemmelighet, men det er mye å se utenfor Storbritannias hovedstad.
 3. De kuleste festivalene i Europa i 2018

  Norge har mange bra festivaler, men det er flust av andre du kan få med deg på ferie i Europa. Se listen her!
 4. Fem London-knep du kanskje ikke kunne

  Siden jeg flyttet til London for to måneder siden har jeg plukket opp noen ukjente og veldig nyttige opplysninger. Din neste helgetur blir mye enklere. Det lover VGs nye London-korresondent Ahmed Fawar Ashraf
 5. På reise langs Russlands grense

  Erika Fatland har reist rundt verdens lengste grense. Kontrastene har vært store.
 6. Barcelona – den spanske storbyfavoritten

  Glem alle andre byer i Spania, inkludert hovedstaden Madrid. Det er Barcelona som får norske turisthjerter til å banke.

Mer om

Arkitektur

Reise

Europa

Flere artikler

 1. Åtte byggverk du må se i Barcelona

 2. Verdens mest googlede severdigheter

 3. Tripadvisor: Dette er årets mest populære turistattraksjoner

 4. Opplev Baskerland i Bilbao - industribyen som fikk nytt liv

 5. Fem fantastiske steder i Europa

Fra andre aviser

 1. Fem reisetips til grandiose Granada

  Aftenposten
 2. Saknar du kunst og kultur? Her er det opent dag og natt.

  Bergens Tidende
 3. Hvor går egentlig de flotteste bilturene i Norge? Her får du fire tips fra tureksperter.

  Bergens Tidende
 4. Fem ting du må gjøre i Beograd

  Aftenposten
 5. Norsk reisekalender: 12 tips måned for måned

  Bergens Tidende
 6. Fem utradisjonelle byer til helgeturen

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no