PÅ TRYGG GRUNN: Et Northwest Airlines-fly. Pilotene som jobbet for samme flyselskap glemte å lande på St.Paul International Airport i Minneapolis. Foto: Ap

Glemte å lande - fordi pilotene satt ved laptopen

(VG Nett) De to pilotene som glemte å lande på flyplassen i USA forrige uke, satt med hver sin laptop inne i cockpiten.

Publisert:

Det var onsdag forrige uke en Airbus A320 med 144 passasjerer var på vei fra San Diego i California til Minneapolis i Minnesota.

Bakkemannskapet mistet kontakten med flyet fra Northwest Airlines mens maskinen fløy i 37.000 fots høyde, og deretter fløy det forbi flyplassen det var ment å lande på.

Uten av noen fikk beskjed om hva som skjedde om bord, fortsatte det i 16 minutter og fløy omkring 24 norske mil ekstra. Bak dem lå St. Paul International Airport i Minneapolis hvor flyet egentlig skulle ha landet.

Nå viser det seg at pilotene, som tidligere hevdet at de glemte å lande på grunn av en opphetet diskusjon om flyselskapets politikk, satt på hver sin laptop og fylte ut vaktlister, skriver nyhetsbyrået AP.

LES OGSÅ:Bommet på flyplassen med 24 mil

Jagerfly ble gjort klare

De to pilotene på Northwest flight 188 sa til det amerikanske transportsikkerhetsrådet at de var så opptatt av det nye vaktlistesystemet på de bærbare datamaskinene sine at de glemte tiden. Det var en flyvertinne som kontaktet de da hun ikke forsto hvorfor de var forsinket.

Da flygelederne endelig fikk kontakt med pilotene, skal meldingene ha vært så vage at de fryktet at flyet hadde blitt kapret, sier en kilde.

Mannskap på bakken beordret derfor piloten til å foreta en rekke unødvendige manøvreringer av flyet for å overbevise dem om at han hadde kontroll.

En kilde sier til CNN at flere jagerfly ble gjort klare på bakken for å uskadeliggjøre flyet om det viste seg at det var kapret. Flyene ble aldri brukt.

Forventes strengere regelverk

De to pilotene er nå suspendert fra stillingene sine, ettersom flyselskapet har strenge retningslinjer om at det ikke er lov å sitte med bærbar datamaskin bak spakene.

Men sannheten er at bruken av laptop bak spakene er utbredt, sier andre piloter.

- Det er ganske vanlig, men det som er uvanlig er at begge piloter satt på datamaskinen samtidig. Vanligvis flyr den ene piloten flyet, mens den andre kan sitte og jobbe, sier Jack Casey, som har vært pilot i 34 år til AP.

Forglemmelsen har ført til debatter i USA og det forventes nå at et enda strengere regelverk vil bli vedtatt etter hendelsen.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no