Sprudlende opplevelser i Champagne-land

CHAMPAGNE (VG) Grønne åser, eksklusive kjellere og spektakulære slott sørger for sprudlende Tour de France-etapper de neste to dagene.

Publisert:

Når Thor Hushovd tråkker fra på startstreken i Epernay den 8. juli, har han verdier for mangfoldige milliarder 25 meter under beina sine.

Mens grønne sletter, endeløse vinranker og den idylliske Marne-elven pakker inn champagnehovedstaden, er nemlig byens største skatter gjemt godt under bakken.

Over hundre mil med kjellere skjuler til sammen svimlende 200 millioner flasker champagne.

- Denne kjelleren er 28 kilometer lang og ble påbegynt på 1700-tallet forteller guide Susanna Collay-van der Weide i det hun viser vei gjennom de mørke, underjordiske gangene til verdens største champagneprodusent, Moet & Chandon.

Hvert år tar 700.000 personer turen ned i kjellerne som rommer flere millioner flasker.

Den eldste så gammel som fra 1892.

- Akkurat hvor mange vi har på lager, er en forretningshemmelighet. Men det er mange, gliser Collay-van der Weide.

Kjellerklaus

På det dypeste er kjellerne 25 meter under bakken, og gangene er til tider svært trange og mørke.

- En del får klaustrofobi her. Derfor har vi bygd mange «rømningsveier» slik at vi raskt kan få folk ut dersom de får panikk, forteller hun.

Foto: NYHETSGRAFIKK.NO

På oversiden av jordskorpen, noen få kilometer unna, ligger mannen som startet det hele. Fra sitt gravsted i en liten kirke i Hautvillers har Dom Perignon en spektakulær utsikt over store deler av champagneregionen.

HAR DU ET REISETIPS FRA CHAMPAGNE?Legg det inn her!

For mer enn tre århundrer siden jobbet munken frem det som skulle vise seg å bli verdens mest eksklusive sprudlende vin.
Denne måneden er det verdens beste syklister som skal slite rundt i Dom Perignons gamle område.

Sykkeletapper

Den 7. juli ruller syklistene over målstreken i den administrative regionshovedstaden Reims, som er best kjent for det mange mener er Frankrikes vakreste kirke - Cathedrale Notre-Dame.

FØLG TOUR DE FRANCE:VG Netts Tour de France-side

Dagen etter starter den femte etappen i Epernay - den ubestridte hovedstaden hva champagneproduksjon angår. I sentrum av den lille byen ligger de eksklusive produsentene på rekke og rad i gaten som selvsagt har fått navnet Avenue de Champagne.

- Dette er en unik mulighet for oss til å vise frem det vakre landskapet og landsbyene i regionen. Mange sykkelentusiaster vil få muligheten til å besøke små og store champagnehus, og lære om bakgrunnen for denne verdensberømte drikken, sier informasjonsdirektør Daniel Lorson i champagneprodusentens bransjeforening CIVC til VG.

LES OGSÅ:Her kan du prøvesmake

Piknik i det fri

Like utenfor Epernay snirkler Marne-elven seg gjennom et av Frankrikes grønneste og frodigste landskap.

Langs elvens bredder har familien Crety slått seg ned. Mens barna Loghan, Dean og May Lee leker rundt, sitter Stephane og Jerry og nyter en ekte fransk piknik i det fri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PIKNIK: Jessy og Stephane Crety, og barna Logan, May Lee og Dean spiser lunch langs Marne-elven. Foto: Jørgen Braastad / VG

Familien bor like utenfor landsbyen Troyes - en av de vakreste i regionen. De gleder seg stort til å få Tour de France-sirkuset på besøk.

- Vi håper det blir en suksess. De blir fint å få verdens øyne rettet mot oss, slik at vi kan vise frem alt det fine vi har, sier Stephane.

Og hva er det?

- Champagne selvsagt! sier hun, før ektemannen supplerer.

- Dette området er utrolig vakkert, selv om det kanskje er ikke spesielt mange severdigheter her. Det er et typisk område for utendørsaktiviteter, sier Jerry.

For den som ønsker å nyte en idyllisk og romantisk natur, er Champagne utvilsomt et godt område. Utleie av sykler, kajakker og småbåter finner du over hele regionen, samtidig som turistkontorene har gode kart over ulike turløyper.

Ønsker man noe mer spektakulært, kan flere firmaer tilby ballongturer over vinmarkene.

- Men først og fremst så er det jo champagnekjellerne folk kommer hit for å se, sier Jerry Crety.

LES OGSÅ:Hva er hva? Guide til fransk drikkekultur

Frodig område

200 regndager i året sørger for at Champagneregionen er blant de grønneste i hele Frankrike.

Men det gjør også at Tour de France-syklistene trolig må forberede seg på en fuktig opplevelse når de skal cruise ut av Epernay den 8. juli.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CHAMPAGNE-VEIEN: Selvsagt har også disse traktene sin egen «Route» hvor turister kan kjøre fra champagne-hus til champagne-hus. Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG

Med eller uten nedbør vil de på veien mot Montargis sykle tett opp mot den berømte Route Touristique du Champagne.

Her ligger små champagneprodusenter på rekke og rad langs veien, som går fra den ene idylliske landsbyen til den andre.

- Det er regnet som sikrer unike vekstvilkår for druene, så vi klager ikke, sier Micheline Mansard.

BILDESPESIAL:Se flere bilder fra Champagne her!

Hun driver det lille champagnehuset Mansard og åpner mer enn gjerne kjellerne sine for folk som ønsker å ta en titt.

- Jeg er tredje generasjon som driver dette. Snart vil barna våre ta over, sier hun mens hun lar VG prøvesmake ulike årganger.

For mens de store husene i Reims og Epernay har utviklet seg til svært kommersielle og profesjonelle turistmaskiner, sverger de små husene fortsatt til å fokusere på det som er inne i flasken.

- Jeg er glad vi har de store husene, for de skaffer oppmerksomhet til regionen. Men de er jo fabrikker som driver business. De selger en merkevare, og lager champagne som er «ufarlig» og lett å like. Om man liker noe med et spesielt særpreg, som for eksempel kan passe spesielt godt til enkelte typer mat, er det nok best å smake seg frem hos de mindre, sier hun.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

SKATTKAMMER: I Moet
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no