I Wales kan du gå fjelltur fra pub til pub

SNOWDONIA (VG) I disse fjellene trente mannen som var første-mann på Mount Everest. Men fottur med barnevogn er også mulig i Snowdonia.

Publisert:

Beste fotturer - beste puber - verdensarv og landsbyer i Nord-Wales

Det er ikke høyden som teller. Men hvordan du bruker den.
Snowdon er England og Wales' høyeste topp. Høyden er kanskje ikke imponerende, toppen rager kun beskjedne 1085 meter over havet.

Du kan ta toget opp med rosa converse-sko og håndveske. Eller du kan gjøre som fjellklatreren Edmund Hillary.

Han trente her før ekspedisjonen som gjorde ham til førstemann opp Mount Everest. Et bilde på pubhotellet der de bodde, Pen-y-Gwryd, viser hele klatrelaget på vei over en snøkledd Crib Goch - en egg så smal at Besseggen blir reneste Valdresflya i forhold.

Andre ruter i Snowdonia er så enkle at det fins en egen guidebok for fotturer med barnevogn.

Heller ikke ruten vår er særlig vanskelig. Store steiner danner hellegang opp heiene, og i de bratteste partiene er det laget trapper.

Vår guide, Jim Langley fra firmaet Nature's Work, har tydelig krefter igjen. Han prikker meg i høyre albue da vi er kun meter fra goretex-havet fra 1083 meter.

- Jeg skal vise deg noe utrolig, sier han og skynder seg opp granittrappene i tre lange skritt. Så stopper han og legger hånden mot steinene som stikker ut fra mosen.

- Se!

Fingrene hans stryker over fossiler, to centimeter store skjell som er risset inn i berget.

LES OGSÅ: I William og Kates walisiske paradis

SIXPENCE: På veien opp mot toppen finner man denne lykkestubben. Foto: GØRAN BOHLIN / VG

Folkefjellet

Fra selve toppen ser stien nesten ut som Den kinesiske mur. I alle andre retninger er det bare disen som begrenser panoramaet. I vest ligger Irskehavet grått, i sør og øst bølger blåne på blåne med gress og granitt.

- Utsikten er helt fantastisk, fastslår Helen Austin, som har besteget Snowdon for første gang. Det var sønnen Bens idé.

- Jeg ville ikke gå opp hvilken nut som helst. Jeg ville gå opp Snowdon, sier han.

14-åringen lar det ikke være noen tvil om hvorfor: Fordi den er høyest.

LES OGSÅ: VG testet Wales' billigste overnatting

Sånn er det mange som tenker. I fjor gikk 430.258 mennesker en av de seks rutene opp fjellet, i tillegg tøffet rundt 150.000 opp med dampjernbanen Snowdon Mountain Railway.

- Fra arbeidsbordet mitt ser jeg rett ut på stien. Om morgenen kan jeg se forventningen, og av og til frykten, i ansiktene til dem som går opp. Når de kommer ned om ettermiddagen, ser jeg slitet og gleden, sier geologen Paul Gannon.

Hjemmekos på kafé

De aller fleste turistene skynder også rett forbi Snowdons hjerteligste hemmelighet: Pen y Ceunant tea house, en siste kneik ovenfor dalbunnen og landsbyen Llanberis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PEISKOS: I Pen y Ceunant tea house er alle - også hunder og folk med sølete sko - velkomne til å varme seg. Foto: GØRAN BOHLIN / VG

«Det regner omtrent seks måneder i året. Vi låner ut gratis håndklær,» står det på skiltet utenfor kafeen, og i peisvarmen under nabobordet ligger en fuglehund og utnytter løftet om at både «skitne støvler og hunder er velkomne».

Ellers er det øl fra lokale mikrobryggerier i tappekranene, og walisisk fruktkake, bara brith, på fatet kafédriveren Steven Roberts (55) bærer til bordet vårt.

- Ta syltetøy på kaka. Den er varm. Det er kjempegodt, sier han før han hesebleser tilbake til kjøkkenet.

Kafeen er full og Steven er travlere enn han egentlig vil. For Pen y Ceunant skal ikke være god business. Det skal være et sted for gjestfrihet.

Derfor har han ikke bare brukt en betydelig arv på å pusse opp det hvite murhuset fra 1780. Han har også opprettet en stiftelse som skal sikre driften i minst 50 år etter at han selv er død.

Landsbyer

26.000 mennesker bor innenfor grensene til Snowdonia National Park. De bor spredt i en rekke småbyer, med puber, restauranter og bed & breakfasts som gjør livet godt å leve også når føttene er såre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMLINGSSTED: Betws-Y-Coed er en sjarmerende liten landsby med mange hyggelige hoteller og puber. Foto: GØRAN BOHLIN / VG

Du kan gå fjelltur fra landsby til landsby og pub til pub. Men de fleste har base i Betws-y-Coed, en landsby med drøyt 500 innbyggere og minst fem spesialbutikker for friluftsutstyr.

Verdensarv

Andre overnatter langs kysten eller på Anglesey. Der finner de ikke bare sandstrender og langt flere soltimer, men også jernringen, systemet av borger og borgbyer som Edward I bygde for å sikre Englands erobring av Wales.

FRISK SJØBLÅS: Langs havnen i Conwy - en kort kjøretur fra fjellene - skriker måkene. Og gubbene som tar seg en øl og en røyk om formiddagen, kan gjerne se ut som sjøulker. Foto: GØRAN BOHLIN / VG

Flere av dem, som Conwy, står på Unescos liste over verdensarven, og tiltrekker seg busslaster med turister på egen hånd.

Wales, ikke England

Historien gjør at det er svært dumt å kalle en waliser for engelskmann. Mens Skottlands union med England ble vedtatt og underskrevet av det skotske parlamentet, skjedde aldri noe slikt i Wales. Dette husker waliserne ennå.

-Det første folk her spør om, er «hvor kommer du fra?» Og er du engelsk, er du det laveste av det lave, sier Jim Langley, selv født i Midlands - i England.

LES MER OM WALES:
William og Kates walisiske paradis || Ville Wales || Hvordan uttaler jeg dette? || Trivelige Tenby

I landsbyen Trefriw, midtveis mellom Conwy og Betws-y-Coed, har Langley ingen problemer. Der, tvers overfor puben The Old Ship, har Maralyn Thomas (63) bakt sine spesialpaier helt siden hun var 18 og påskriften «and daughters» ble føyd til på skiltet til familieslakter T J Parry-Jones.

- Far prøvde fire ganger å få en gutt, men fikk bare jenter, forteller hun med en liten latter mens hun legger rykende varme kjøttpaier i papirposer.

Der og da holder vi kanskje Nord-Wales aller sterkeste kort i hånden. For fjell finner du overalt; matpakker som Maralyns er verre å finne.

Konkrete tips følger under bildet.

EN PINT PÅ PONT: Puben Pont-y-Pair i Betws-y-Coed ser mange nye turister komme innom hvert år. Selwyn Griffiths er mer fast inventar. Foto: GØRAN BOHLIN / VG

Beste puber i Snowdonia:

The Old Ship, Trefrew
Pont-y-Pair, Betws-y-Coed
The Stables, Betws-y-Coed
Pen-y-Gwryd, Snowdon
Tyn-y-Coed, Capel Curig
Vaynol Arms, Nant Peris
Gallt-y-Glyn, Llanberis
The White Horse, Rowen
The Black Buoy, Caernarfon

Beste fotturer i Snowdonia:

Moel Siabod (i Moelwyns)
Tryfan (Glyders)
Y Garn (Glyders)
Glyder Fawr og Glyder Fach (Glyders)
Pen yr Ole Wen (Carneddau)

Kilde til tipsene: Jim Langley fra Nature's Work, Caroline Tombs og Helen Brown

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Betws-y-Coed Accommodation and Information for Snowdonia and North WalesEryri - Snowdonia
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no