Før sto køene ut av terminalbygget

HER GÅR DET UNNA: Boksene for nøkler, mobiltelefon og plastposen for væskeholdige saker kommer seilende automatisk på båndene, som er så lange at folk rekker å få av seg yttertøyet, belte, klokke etc. før de når fram til «pipeporten». Foto: Sindre Ånonsen

Her er fly-Norges raskeste sikkerhetskontroll

(VG Nett) 17 meter lange bånd og håndbagasje-bokser som kommer automatisk, gjør sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn Sola til Norges mest effektive.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Teknologien er den samme som brukes i Dubai og på London Stansted - og om få uker tas den i bruk på Værnes (Trondheim) også.

- I Trondheim bygges en ny sikkerhetskontroll som skal tas i bruk i mars. Den får omtrent samme kapasitet som på Sola, men uten automatisk mating av bokser, forteller Avinors pressesjef Sindre Ånonsen til VG Nett.

Mest moderne

Denne måneden åpnet Stavanger lufthavn Norges mest effektive og moderne sikkerhetskontroll. Totalt kan 1800 personer passere de seks nye slusene i løpet av en time.

LES OGSÅ: Flypassasjer gikk amok i avgangshallen

Ikke bare er båndene lange, slik at folk rekker å få av seg yttertøyet, belte, klokke etc. før de når fram til «pipeporten» - boksene for småting som nøkler, mobiltelefon og plastposen for væskeholdige saker kommer også seilende automatisk.

Slik blir sikkerhetskontrollen rask og effektiv.

FORNØYD PASSASJER: - Det flyter bra, sier oljearbeider Sigurd Hundsnes på vei til Florø. Foto: Sindre Ånonsen

Bedre plass

I tillegg er det blitt god plass i sikkerhetskontrollen på Sola. En ekstra «pipeport» for passasjerer som må sjekkes en ekstra gang, gjør at de slipper å gå tilbake og sinke flyten gjennom kontrollsonen.

LES OGSÅ: Piloter blendet av laserlys i Stavanger

Alt i alt har det nye anlegget kostet Avinor rundt 40 millioner kroner. Det er en god og helt nødvendig investering, mener sjef for teknikk og kundeservice ved Stavanger lufthavn, Morten Wathne.

- Kapasiteten har vært sprengt. Tidligere kunne sikkerhetskontrollen håndtere 1200 passasjerer i timen, men med den trafikkveksten vi har opplevd, er dette for lite. Vi har hatt tilfeller der køene har startet på utsiden av terminalen. Det har selvfølgelig skapt reaksjoner, sier Wathne.

MER EFFEKTIV FLYPLASS: Med den nye sikkerhetskontrollen på plass, kan Stavanger lufthavn Sola håndtere 6 millioner passasjerer årlig. Foto: Espen Braata

- Ser veldig bra ut

Oljearbeider Sigurd Hundsnes (34) fra Stavanger, på vei til Florø, bruker Stavanger lufthavn minst én gang i måneden, og er godt fornøyd med den nye sikkerhetskontrollen.

LES OGSÅ: Fargerike Stavanger

- Det flyter jo bra. Romslig er det også her. Jeg har jo opplevd lange køer tidligere, så dette ser bra ut, sier Hundsnes.

Tåler 6 millioner

Med den nye sikkerhetskontrollen på plass, kan Stavanger lufthavn Sola håndtere 6 millioner passasjerer årlig.

DYREST I LANDET? Stavangers høye hotellpriser

Trafikkprognosene tilsier at det skulle holde til 2020, men fortsetter dagens passasjervekst i samme tempo, kan forbedringer tvinge seg fram allerede om 4-5 år.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Slik blir fremtidens sikkerhetskontroll

 2. Avinor om norske flyplasser: – Ikke bekymret for ferieutfarten

 3. Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

 4. Hjem til jul: Ikke ta med kniv til fenalåret i håndbagasjen

 5. Gardermoen får «nye» ventetider

Fra andre aviser

 1. Hver sikkerhetssjekk koster deg 55 kr

  Aftenposten
 2. Sikkerhetskontroll: Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

  Bergens Tidende
 3. Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

  Bergens Tidende
 4. Slik kan sikkerhetskontrollen se ut i 2030

  Bergens Tidende
 5. Slik gjør du køen kortere

  Bergens Tidende
 6. - Jeg får hjertet langt opp i halsen

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no