SPA, BELGIA (VG) I dag er Spa på alles lepper.

Velværets vugge

Spa var neppe blant «byene i Belgia» du lærte på skolen. Men mellom skogkledde åser i Ardennene, en drøy times togreise øst for Brussel, ligger byen som ga navn til helsebot og velvære ...

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Tidlig skjønte ardennerne at de kunne tjene gode penger på mineralvannet sitt, og alt i 1580 gikk den første lasten med Spa-vann med hest og kjerre til Holland. I dag jobber 600 mennesker på kjempeproduksjonsanlegget til Spa Monopole, som eksporterer både rent og skogsbærtilsmakt kildevann til mer enn 20 land (kan besøkes 9-12 og 13-16 alle hverdager).

Fra helse til velvære

Men fremfor alt er det kurbadanstaltene som har trukket folk til Spa. I forrige måned stengte Les Thermes de Spa, renesessansebadet på Place Royal midt i sentrum, sine dører etter 136 år. Bygningen med sine kobberkar og originale gulvmosaikk holder ikke lenger mål for moderne spa-behandling - og skal erstattes av et mer tidsriktig kurbad i åsen ovenfor byen (åpner i mars). Ny-badet er knyttet til Spa sentrum med en 300 meters «Fløybane» oppetter åsen, som vil ta badegjestene i tøfler fra byens nye sentrumshotell til bassengkanten og massasjebenken.

- Alle behandlingsformene fra gamlebadet skal beholdes, men tilbudet blir utvidet og modernisert. Dessuten får byens befolkning og tilreisende 800 kvm nytt svømmebasseng å boltre seg i, innendørs som utendørs (33 grader). Noe slikt har vi ikke i dag, sier Isabelle Debrus på Les Thermes de Spa til VG.

Therme-badet tilbyr ulike former for vannbehandling, bl.a. karbad med jetstrømmer og dusj med mineralholdig vann som lindrer ømme muskler og øker blodomløpet. Du får trim, trening, tradisjonell massasje og kosmetologisk behandling.

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Reise

Flere artikler

 1. Himmelsk spa i gammel atmosfære

 2. Skogbrann nærmer seg norske studenter i California

 3. Hvilepulsen gjenoppstår på disse spa-hotellene

 4. Flomrasert

 5. Trykk forkjølelsen vekk

Fra andre aviser

 1. Av med klærne, på med gjørma

  Bergens Tidende
 2. Ingen i denne bransjen hadde høyere inntjening enn Therma Bergen AS i fjor

  Bergens Tidende
 3. - Ikke la deg lure av spa-resorter verden rundt

  Bergens Tidende
 4. Tsunami rammet Solomonøyene etter jordskjelv

  Aftenposten
 5. Ønsker bedre tunnelsystem

  Aftenposten
 6. Nå raserer flommen Østerrike. Store ødeleggelser i alpebyer.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no