SYKKEL-RAST: Venninnene fra Göteborg tar en rast med Pripps og Gammel Dansk i grøftekanten, før de begir seg videre langs de nedlagte togsporene mellom Ulricehamn og Borås. Mil på mil med skjermede, asfalterte sykkelleder ligger foran dem. Foto: DAG FONBÆK

Sykkelferie på nedlagte togspor

- Skal det være en Gammel Dansk? spør sykkeljentene fra grøftekanten. Slik er det å sykle langs nedlagte togspor i Sverige. Landskapet innbyr til rast. Ofte.

Publisert:

Trygt skjermet fra all annen motorisert trafikk kan du tråkke deg gjennom midt-Sverige - fra småby til småby - og overnatte på enkle, trivelige bed & breakfast-steder.

Dagsetappene er på komfortable 2-3, maks 4 mil.

Og det beste av alt: Turistkontorene, som «vårt» i Ulricehamn nær Borås, selger ferdige sykkelpakker der du får fylt opp termosen og nistekurven på overnattingsstedene.

I tillegg får du detaljerte kart og veibeskrivelser å sykle etter.

- Bare i vårt distrikt skal 32 mil med nedlagte togspor tilrettelegges for syklister og skatere, sier Lisbeth Johansson, turistsjef i Ulricehamn.

Ni mil er allerede ferdig asfaltert - flere langs idylliske småvann og deilige «smultronställen».

En dagstur på to hjul kan lett kombineres som utflukt fra Göteborg og Liseberg - om man først er der.

GODT SKILTET: Mange og gode skilt og malte kilometeranvisninger på asfalten gjør det enkelt å finne fram langs de nedlagte togsporene. Foto: DAG FONBÆK

- Togtraseene var i ferd med å gro igjen. Derfor fikk vi kommunen til å kjøpe sporområdene, slik at vi kunne lage sykkelveier i stedet, forteller Ulricehamn kommunes «altmuligmann» Hugo Claesson.

Og det er blitt virkelig flott!

Sakte og bedagelig triller vi langs bredden av tre mil lange Åsunden, innsjøen med småbåtliv og flust av hyggelige bade- og rasteplasser.

Langs veien passerer vi nysgjerrige kyr, små røde stugor på velholdte torp og nedlagte stasjonsbygninger, i dag tatt i bruk som feriehus for svenske familier.

Bak en sving tar vi igjen fire svenske venninner som har lagt sykkelferien til Ulricehamn-traktene i stedet for den mer befolkede leden langs Göta Kanal.

Drikk mye

De kjenner oss igjen fra turistkontoret, der vi tidligere på dagen hentet nistekurven og termosen, og byr på pils og Gammel Dansk. Væsketapet må kompenseres, må vite.

For slik er det å sykle langs nedlagte Götalandsbanan; landskapet innbyr til medbrakt rast i det grønne.

- På én eneste dag i fjor sommer registrerte vi 900 syklister på «banvallen» rundt innsjøen, forteller turistsjef Johansson.

En som har forstått at de nye sykkelledene vil trekke flere turister, er norgesvennen Jan-Ove Hallin i turselskapet Resdax:

- I 25 år har jeg sendt svenske skiturister til Hemsedal og Norge - 7000 bare i fjor. Nå håper jeg nordmennene vil komme hit og sykle, sier Jan-Ove, som har anskaffet 90 blanke allroundsykler og rollerblades - og kanoer for dem som vil kombinere trilling med sjøliv. Til og med en knallgul 5-knops speedbåt har han kjøpt seg, en farkost som tar med sykler hvis folk vil kombinere flere ulike former for friluftsliv rundt Åsunden.

KVELDSIDYLL: Langs de mange sjøene, her Åsunden, finnes mange idylliske pletter. Foto: DAG FONBÆK
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no