Èn av fem reiser utenlands uten forsikring

ANGREPET: Dag-Are Trydal (23) på parkeringsplassen i San Diego i USA, der han ble bitt i foten av en klapperslange. Foto: Privat

Bitt av klapperslange - fikk sykehusregning på 900.000 kroner

Dag-Are (23) ble bitt i foten i USA, og fikk tidenes høyeste sykehusregning. En av fem nordmenn reiser uten forsikring.

 • Theis Roksvåg Pedersen
 • Synnøve Åsebø
 • Mona Grivi Norman
 • Mona Langset
 • Jørn Kaalstad
Publisert:

Dag Are Trydal fra Kristiansand spaserte rolig til bilen sin på en parkeringsplass i San Diego, da han fikk sitt livs støkk.

- Jeg hoppet bokstavelig talt ut av begge slippersene mine, mellom to biler. En klapperslange hadde smøget seg innpå og bitt meg i foten, men siden den var ung ga den ingen lyd fra seg. Jeg ble ganske redd og prøvde å si ifra til noen rundt meg, forteller Trydal til VG.

Et døgn senere skal han få et nytt sjokk, i det sykehuset skriver ut en regning på 143.000 dollar for behandlingen etter slangebittet.

- Prikket i kroppen

Trydal gikk selv til fots til sykehuset.

- På vei bort kjente jeg at det begynte å prikke i kroppen. Da var kroppen vei til å bli lammet. Jeg fikk også en sterkere og sterkere metallisk smak i munnen, sier han til VG.

Det første personellet på sykehuset spør Dag-Are om, er forsikring. Ti minutter senere får han endelig den etterlengtede motgiften.

Et døgn og fire motgifter senere er foten hans hoven, men prikkingen og metallsmaken i munnen borte. Dag-Are føler seg pigg, men er i ferd med å få en annen vond smak i munnen.

- Det hørtes helt sinnsykt mye ut. Jeg skjønte ikke hvordan det kunne ha blitt så dyrt. Heldigvis er jeg studentforsikret. Hvis ikke hadde jeg vært personlig konkurs, sier 23-åringen, som er utvekslingsstudent fra NTNU i Trondheim.

All time high

Regningen måtte Europeiske Reiseforsikring dekke.

- Jeg har jobbet i Europeiske Reiseforsikring i 25 år og aldri vært borti lignende. Vi trodde ikke det var mulig da vi fikk se summen, og måtte dobbeltsjekke med USA-kontoret vårt to ganger. Dette er all time high for oss, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland. Men hun bekrefter at det kan være dyrt å bli syk i USA.

- Bare et enkelt legebesøk, som hvis man har influensa, kan koste opp mot 15.000 kroner, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

ÉN AV FEM REISER UTEN FORSIKRING - LES MER I DAGENS VG.


Stadig flere risikoreiser

I 2011 ble det totalt utbetalt rekordhøye 1,5 milliarder kroner i reiseerstatninger fra norske forsikringsselskaper. Det er en økning på 12 prosent i forhold til 2010, melder Tryg Forsikring. 12 prosent av de med reiseforsikring fikk i fjor erstatning.

- Økningen kan skyldes at stadig flere reiser, og at folk gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser, forteller reiseskadesjef Monica Rimestad i Tryg.

- Mange må leve med en personlig konkurs resten av livet, fordi de droppet forsikringen for å spare noen hundrelapper, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Hun er kjent med alvorlige tilfeller, som en bilulykke i Thailand, der en uforsikret nordmann måtte punge ut med over 600.000 kroner.

- Jeg vet om kronerullinger på småsteder i Norge for å dekke skyhøye sykehusregninger.

Uforsvarlig trafikk

Den norske konsulen i feriebyen Pattaya, Stig Vagt-Andersen, sier til VG at det er «totalt uforsvarlig» å reise til Thailand uten gyldig reiseforsikring.

Han advarer særlig mot å sette seg ut uforsikret i thailandsk trafikk.

- Myten om at man reiser hjem på konsulatets regning dersom noe skjer og man sitter igjen uten penger, kan godt avkreftes, er Vagt-Andersen klar på.

SLANGEN: Den avdøde klapperslangen som bet Dag-Are Trydal. Foto: PRIVAT
Publisert:

Mer om

Forsikring

USA

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Nordmenns ville feriebløffer

 2. Pluss content

  Nordmenn i ferietrøbbel: De villeste forsikringskravene

 3. Pluss content

  Stor kåring: De beste reiseforsikringene for familien

 4. Skade-boom blant nordmenn i utlandet

 5. Her er det rådyrt å havne på sykehus

Fra andre aviser

 1. Én av fem dropper reiseforsikringen

  Aftenposten
 2. Nordmann fikk sykehusregning på 900.000 i USA

  Aftenposten
 3. Nordmann fikk sykehusregning på 900.000 i USA

  Bergens Tidende
 4. Svindyre USA-sykehus gir milliard-utbetaling i reiseerstatninger

  Bergens Tidende
 5. – Et døgn på sykehus i utlandet kan fort runde 100.000 kroner

  Bergens Tidende
 6. De villeste forsikringshistoriene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no