SURF PÅ FJELLET: Det svenske telefonselskapet TeliaSonera har bygd 3G-master langs ruten til toppen av Mount Everest. Foto: AP

Svenskene bygger trådløst nett på verdens høyeste fjell

(VG Nett) Nå skal du kunne twitre, ha videosamtaler og oppdatere Facebook fra verdens høyeste fjelltopp.

Publisert:

Har du planer om å klatre i Himalaya og drømmer om å oppdatere statusen din med @Mount Everest?

Nå skal det snart være mulig.

Den svenske telegiganten TeliaSonera og datterselskapet Ncell i Nepal, har nemlig montert 3G-nettverk på åtte stasjoner langs ruten til basecamp ved foten av Mount Everest.

Sikkerhetsnett

Den høyeste senderen ligger like ved campen på 5200 meters høyde.

Det betyr at klatrere kan surfe på nettet mens de bestiger det verdenskjente fjellet, skriver Aftonbladet. Nettet er trådløst, og klatrerne skal både kunne surfe og ha videosamtaler på veien mot toppen.

3G-stasjonene gjør det også mye enklere for ekspedisjonene å oppdatere seg på værutsikter og sikkerhetsmeldinger underveis, ifølge Ncell-sjef Pasi Koistinen.

Fram til nå har klatrerne måttet belage seg på satellitt-telefoner og vanlige mobiltelefoner for å holde kontakten med omverdenen. Korte samtaler har vært mulig på grunn av en kinesisk mobilmast på den andre siden av fjellet, men forbindelsen har vært svært ustabil.

KAN BLI MULIG: Artikkelforfatteren drømmer om å oppdatere statusen på denne måten. Svenskene skal nå ha gjort det mulig. Foto: Skjermdump

Helt til topps

Koistinen tar forbehold om at nettforbindelsen ikke er ordentlig testet, men sier likevel at det skal være mulig å logge seg på helt opp til toppen av fjellet på 8848 meters høyde.

Nettverksforbindelsen i det øde landskapet er beregnet å koste 100 millioner dollar, ifølge Telia.

- Dette er en milepæl for mobil kommunikasjon, sier selskapets talsmann Lars Nyberg.

Trådløst nett er ikke en selvfølge i Nepal. Kun én tredjedel av befolkningen har tilgang til nett, skriver BBC.

Siden Mount Everest først ble besteget av Edmund Hillary fra New Zealand i 1953, har om lag 3000 mennesker klatret på det legendariske fjellet.

Historien sier at Hillary sendte meldinger med bud til det nærmeste telegrafbyrået for å formidle inntrykk fra ekspedisjonen.

Følg VG Reise på Facebook her

Mount EverestLog into Facebook | Facebook
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no