KØER: Under årets sesong har det vært rekordmange klatrer på Mount Everest, som har ført til køer. FOTO: HANDOUT / Project Possible / NTB scanpix

Vil stramme inn reglene etter dødelig klatresesong på Mount Everest

Elleve personer omkom på verdens høyeste fjell under årets klatresesong. Nå jobbes det med å forhindre nye ulykker.

 • Melina Pambou Sundfør

Nepals regjering har utestedet 381 tillatelser til å bestige Mount Everest under årets klatresesong, noe som er rekordhøyt. Dette har resultert i svært lange køer på vei mot toppen.

les også

Disse stedene «ødelegges» av Instagram

VG har før omtalt den britiske fjellklatreren Robin Haynes Fisher som advarte mot for store folkemengder på toppen før han selv omkom på Mount Everest i mai.

I sin siste post på Instagram skrev Haynes Fisher at han håpet å unngå store folkemengder på vei til toppen.

– Med kun en rute opp til toppen, kan forsinkelser forårsaket av for store folkemengder bli fatale, så jeg håper at mitt valg om å gå den 25. mai vil bety mindre folk. Med mindre alle de andre spiller samme ventespill, selvsagt, skrev briten.

les også

Ti grep for være snillere mot miljøet på ferie

Sertifikat om fysisk form

The Guardian skriver at flere av dødsfallene antas å ha sammenheng med køene, og kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

Men nå ser det ut til at myndighetene vil stramme inn reglene for å unngå overfylte forhold. Ifølge BBC har et panel som råder Nepals regjering blitt opprettet etter kritikk av systemet fra erfarne klatrere og guider.

Panelet har anbefalt at klatrere som ønsker å bestige Mount Everest må først demonstrere at de er erfarne fjellklatrere.

Rapporten foreslår også at søkerne allerede må ha klatret opp på en nepalsk topp på minst 6.500 meter. Det nevnes også at de bør fremlegge et sertifikat om fysisk form og ansette erfarne guider, skriver BBC.

I tillegg foreslår panelet satt sammen av myndighetspersoner, klatreeksperter og klatrebyråer et gebyr på minst 315.000 kroner for dem som ønsker å bestige Mount Everest.

– Vi vil ta dette videre ved å endre lovene og forskriftene. Vi vil gjøre fjellene våre trygge, kontrollert og verdige, sa turistministeren, Yogesh Bhattari, til BBC.

les også

Disse landene må du ha visum for å reise til

Norges Klatreforbund skriver også på sine sider at de vil oppfordre norske klatrere og andre til å avstå fra forsøk på å bestige Mount Everest inntil virksomheten på fjellet er brakt inn i anstendige og ordnede former.

Søppel og avføring

Men overfylte forhold bringer også med seg andre problemer. Sesongen er nå over, og store mengder avfall er fraktet ned fra fjellet.

I løpet av den siste måneden har tolv sherpaer tatt med seg lik, oksygenflasker, tauverk, telt, innpakningspapir og annet søppel fra flere forskjellige leirer. Så mye som 11 tonn med søppel har blitt hentet ned fra verdens høyeste fjell.

Men det er ikke bare søppel som skaper et problem, men også avføring. Global News skriver at det anslås at hele 8.000 kilo med avføring har blitt forlatt på Mount Everest i år.

les også

Luftfartstilsynet advarer mot å fly med disse flyselskapene

Dette er ikke bare uheldig for miljøet, men kan også føre til sykdommer blant andre klatrere og beboere.

Lokale klatrere leies til å bære avføring fra Base Camp, skriver CNN. Dette dumpes så i grøfter, men det er her problemet oppstår. Det er nemlig en risiko for at den lekker ut i en elv og forurenser vannforsyningssystemet til befolkningen.

I tillegg skriver BBC at folk som bor på Base Camp bruker smeltet snø til drikkevann, som da igjen kan være forurenset med bakterier hvis andre klatrere ikke kvitter seg med avfallet på riktig måte.

Mer om

 1. Fjell
 2. Klatring
 3. Mount Everest
 4. Miljø
 5. Avfall

Flere artikler

 1. Mount Everest: Innfører strenge regler etter dødssesongen

 2. Tre nyheter å bli glad for

 3. Pluss content

  Brast i gråt på verdens tak

 4. Rennes ned av klatreturister før forbud

 5. Burde vi ha «flyskam»?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder