NYGIFT: Lise Gyldmar og Edvin Bekkhus.

Dette er Norges mest populære bryllupskirke

GRAN CANARIA (VG Reise) Så høyt elsker nordmenn Gran Canaria, at mange også velger å gifte seg her. Ingen norske kirker vier flere par enn Sjømannskirken i Arguineguin.

Publisert:

Vinterbryllup i sommerklær står høyt i kurs blant norske brudepar. I fjor lovet 97 par å elske og ære hverandre livet ut i den hvite kirken omgitt av grønne palmer og blått hav på Gran Canaria.

– Her har vi mellom 80 og 100 vielser i året, forteller administrasjonssekretær Bente Hayden som tar seg av formalitetene i forkant av vielsene.

Vinterstid er høysesong for nordmenn på Kanariøyene, og da er det ikke uvanlig med opp til tre bryllup på en dag i Sjømannskirken. Så travelt er det i kirken da, at de forsterker staben med blant annet en vinterprest.

Lise Gyldmar (54) og Edvin Bekkhus (63) fra Fet er et av parene som har valgt å gifte seg her i oktober.

VG er til stede da en strålende brud, solbrun etter nesten to uker på favorittøya, følges til alteret av «reservepappa» Jan-Erik Fredriksen.

Foruten brudeparet er forlovere og noen få venner til stede. Prest Per Inge Vik er forsanger når bryllupsgjestene stemmer i med Kjærlighet fra Gud inne i kirkerommet, mens nordmenn som har «Kjerka» som fast møtested, sitter ved kafébordene utenfor.

Sjekk disse luksushotellene på Gran Canaria
MØTESTED: For nordmennene som har Sjømannskirken som fast møtested, er det vanlig å se brudepar på vei inn til vielse tirsdager og fredager. Her følges Lise Gyldman inn av Jan-Erik Fredriksen.

Populære Sjømannskirker

Den mest populære bryllupskirken innenfor Norges fysiske grenser, er Holmenkollen kapell. Der var det 63 vielser i fjor, ifølge tall VG Reise har innhentet fra Den norske kirke.

Sjømannskirkene både i København og Mallorca hadde flere vielser enn Holmenkollen, henholdsvis 67 og 79, mens Gran Canaria lå på topp med 97.

Før i tiden var det flest bryllup i København, men Gran Canaria gikk forbi allerede i år 2000, og har ligger på topp siden.

Mange velger å gifte seg når de likevel skal på ferie til Gran Canaria. Slik var det for Lise Gyldmar og Edvin Brekhus.

– Vi bestilte høstferie allerede for et halvt år siden. Og når vi nå skulle hit igjen fant vi ut av det var en fin anledning til å gifte oss samtidig, forteller bruden.

Paret har vært kjærester i 16 år, og har lenge snakket om at de burde gifte seg.

– Da var det var fint å gjøre det her hvor vi liker oss så godt. Vi har en andelsleilighet på Anfi del Mar som vi bruker en uke hver vår, og i tillegg pleier vi å ta en tur til Playa del Inglés om høsten, sier brudgommen.

Ifølge sjømannsprest Bjørnar Tho, er det ganske vanlig at de som gifter seg på Gran Canaria er par som har vært sammen i årevis, og så gjør de alvor av bryllupsplanene når de skal hit.

1 / 2
VED ALTERET: F.v.: Brudeparet Edvin Bekkhus og Lise Gyldmar, prest Per Inge Vik, og forloverne Lise Irene Kåråsen og Trond Bekkhus.

Ikke «Las Vegas»

Det går likevel ikke an å bare bråbestemme seg for å stikke innom kirken og gifte seg når man er på ferie

– Vi får en del spørsmål om det, men vi har ikke noe Las Vegas-modell her. Det er de samme kravene til ekteskapsinngåelse her som i Norge. Parene må ha papirene fra Skatteetaten og Folkeregisteret i orden. Men hvis de har en prøvingsattest som ikke er eldre enn fire måneder, kan vi ordne det rimelig fort en dag vi har vielser, sier Bente Haydn.

På Gran Canaria er det på tirsdager og fredager. Nylig var det ett par i 30-årsalderen, ett i 50-årsalderen og et i 70-årsalderen som giftet seg på samme dag.

– Det er folk i alle aldre og alle slags bakgrunner. Og det er mange forskjellige musikkønsker. Noen vil ha bare salmer, mens andre vil ha musikk fra kjente artister de liker, forteller organist Bjørn WW Jørgensen. Han har spilt i over 800 bryllup på Gran Canaria, og sier at ingen av vielsene har vært like.

Stabsleder Andreas Iversen legger til at det også er stor forskjell på hva folk har på seg når de gifter seg her. Noen kommer stivpyntet, og noen kommer i shorts og sandaler.

FOTOTID: Etter vielsen fotograferer gjestene brudepar, forlover og prest like utenfor kirken.

Kirke ved sjøen

Sjømannskirken får også spørsmål om de kan vie på strender eller andre steder på øya. Svaret på det er nei.

– Spansk lov tillater ikke vielser på strender. Men når parene ser beliggenheten her ved sjøen, synes de det er helt OK, sier daglig leder i Sjømannskirken på Gran Canaria, Elin Græsli Storjord.

Rett etter vielsen er det kaffe vafler. Da er det dekket på med duker og servietter inne i kirkens kafé. Men selve bryllupsfesten må de ha et annet sted.

Nygifte Lise Gyldmar og Edvin Bekkhus har booket sin bryllupsmiddag på restaurant Rossine i Arguineguin senere på kvelden.

Og bryllupsreisen er de allerede godt i gang med.

1 / 2
VAFFELTID: De som gifter seg på Gran Canaria får servert Skømannskirkens berømte vafler etter vielsen.

Dette må du vite om du vil gifte deg i Sjømannskirken:

  • Minst den ene av partene må være norsk.
  • Ingen kan være statsborger i det landet der kirken er. Sjømannskirken på Gran Canaria kan ikke vie spanjoler.
  • Sjømannskirken vier både tokjønnede og likekjønnede par.
  • Paret må ha en prøvingsattest som ikke er eldre enn fire måneder, utstedt av Skatteetaten/Folkeregisteret i Norge eller fra hjemlandet hvis den ene ikke er norsk.
  • Før bryllupet må paret ha en samtale med presten. Som regel er dette dagen før selve vielsen.
  • I alle sjømannskirkene er det en avgift for å gifte seg. Den varierer fra sted til sted. På Gran Canaria koster det 6500 kroner, og inkluderer vielse og kaffe og vafler til 10 personer. Ved flere gjester koster det mer.

PS: i 2017 viet Sjømannskirkens stab på Mallorca 11 flere par enn Sjømannskirken på Gran Canaria. Men siden det er staben fra Mallorca som også foretar vielser i Barcelona, telles Barcelona med i Mallorcas statistikk. Dermed var de flest vielder på Gran Canaria også det året.

ETTER VIELSEN: Litt kyssing utenfor kirken når nygfte Lise Gyldmar og Edvin Bekkhus skal fotograferes sammen med «reservepappa» Jan-Erik Fredriksen

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no