SMAKFULL PUBMAT: St. Lars-innehaver Andreas Viestad mener det finnes billige og uformelle unntak i spisested-jungelen, som japanske Izikaya i Oslo. Bak disken står medeier David Gurrik. Foto: ROGER NEUMANN

Kjendiskokkenes favoritt-restauranter i Norge

Et velsmakende måltid på restaurant trenger ikke å gi dyr og bitter ettersmak. Kjente kokkefjes serverer deg sine norgesfavoritter.

Publisert:

Norges mest kjente gastronomer er ikke i tvil om at god og hverdagslig mat slett ikke trenger å koste skjorta. Men fagpersonenes personlige favoritter er nøye utvalgt.
- Stort sett er det en sammenheng mellom pris og kvalitet, og det finnes ikke veldig mange gode billigsteder. Det finnes imidlertid noen få perler, som Izikaya, mener Andreas Viestad (39).

Japansk pub

VG møter matskribenten og Norges mest kjente kokkefjes i utlandet på den nye, «kule og skitbillige» - ifølge Viestad selv - japanske puben og restauranten i St. Olavs gate 7 i Oslo.

- Jeg savner innmari at man kan gå ut og spise god mat, uten å måtte sitte på en stiv restaurant. Sist gang jeg var på Izikaya spiste jeg meg god og mett, og drakk meg; om ikke helt full, så i hvert fall godt på vei - til rundt 400 kroner.

Viestad er selv innehaver av grillrestauranten St. Lars, og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn - begge i Oslo.

- Mye for lite

- Her får man mye for lite, i avslappede og særegne omgivelser, sier han om Izikaya, og ramser i tillegg opp tre andre spisesteder som også står på favorittlisten:

Oslo: Punjab Tandoori, Grønland 24.
- Skitbillig indisk mat, virkelig autentisk. Da jeg jobbet i nærheten spiste jeg «dagens vegetar» 180 dager på rad - alltid god og alltid litt forskjellig.

Oslo: Trattoria Cappuccino, Dronningens Gate 27.
- Enkel og deilig italiensk mat med uteservering som fremstår som en oase midt i byen.

Mandal: Provianten, Store Elvegate 43-45.
- Superbra og ambisiøse kokker, som jeg pleier å stoppe innom på vei til hytta i Farsund. Skikkelig godt brød, god kaffe, og alt fra sandwicher til trerettere.

BEVISST: - Mitt beste tips for et godt måltid er å finne restauranter der kokken er eieren og selv står på kjøkkenet. Der lages det som oftest mat med hjertet og med stolthet, anbefaler Bent Stiansen. Foto: FRODE HANSEN

Bent Stiansen

,chef ved Statholdergaarden i Oslo:

Bergen: Eat My Muffin, Småstrandgaten 3.
- Kafé med verdens beste muffins og cupcake. Verdt en egen bergenstur.
Oslo: Hanami, Kanalen 1.
- Cool, asiatisk mat på Tjuvholmen. Trendy så det holder og mitt beste stalltips. Langt fra folk.
Vesterålen: Ekspedisjonen Restaurant & Kafe Bar,
Nyksund, Myre.
- Et fraflyttet fiskevær ytterst i Vesterålen. Fantastisk beliggenhet med den beste torsken jeg har spist. I tillegg fikk jeg den beste kaffe cortado som jeg har drukket. Verdt en weekendtur.

ARNE BRIMI Foto: GEIR OLSEN

Arne Brimi

,

kokk og vert på Vianvang i Vågå:

Oslo: Brasserie Hansken, Akersgata 2.
- Har ord på seg for å være en av de beste lunsjrestaurantene i Oslo, men kveldene er for meg enda bedre.

Geilo: Hallingstuene, Geiloveien 56.
- Frode Aga på Geilo har levert kvalitet i mange år, og gjør det fortsatt.

Dovrefjell: Dovregubbens Hall, Vålåsjø, Dombås.
- De har god tradisjonsmat og vafler som er helt unike. For meg er vaflene en opplevelse.

I TENKEBOKSEN: Tom Victor Gausdal kommer ikke på mange hverdagsrestauranter. - I Norge er det masse bra restauranter med bra nivå, men nærmest ingen tradisjonelle, enkle, men gode norske restauranter, mener Gausdal. Foto: SARA JOHANNESSEN

Tom Victor Gausdal

,

driver og kjøkkensjef på Strand restaurant på Stabekk:

Stavanger: Renaas matbar, Breitorget 6.
- Relaxed, billig og enkel, ekstremt smakfull mat.

Sandefjord: Smak, Thor Dahlsgate 9.
- Folkelig og god mat.

Oslo: Olympen Mat & Vinhus, Grønlandsleiret 15.
- Har masse klassiske gode retter, smørbrød og en fantastisk atmosfære.

ÅRETS EUROPAMESTER I KOKKEKUNST: Ørjan Johannessen Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Ørjan Johannessen

,

årets europamester i kokkekunst:

Bergen: Jacobs Bar og Kjøkken,

Kong Oscarsgate 44.
- Serverer god, rustikk mat, det jeg kaller kokkemat, med blant annet hjemmelaget bacon og hengt entrecote. De har muligens lagt om noe nå, til gastro-pub.

Austevoll: Statoil på Storebø.
- Den som ikke liker pølser, den lyver. Jeg liker baconpølse på Statoil. Gjerne Statoil på Storebø.

Sandefjord: Smak, Thor Dahlsgate 9.
- Har selv jobbet der tidligere, og spiser der minst én gang i uken. God mat med gode smaker. Fargerikt sted - litt retro.

TROND MOI Foto: GØRAN BOHLIN

Trond Moi

,

eier og styreleder i restaurantkjeden Bølgen & Moi:

Oslo: Dinner, Stortingsgt 22.
- Har alltid vært en av mine favoritter, her tar jeg ofte med venner når jeg er i Oslo. Er nok ganske kjent for mange i Oslo, men ikke for de i resten av landet? Knallgod kinesisk mat.

Bergen: Vinbaren på Augustin Hotel, Sundts gate 22.
- Utrolig flott sjarmerende og romantisk sted langt inni en kjeller med lavt tak, små grottelignede sofagrupper og knall vinkart og respektabel mat.

Larvik: Farris Bad, Sanden 1.
- Her har jeg vært med min kone flere ganger og bedt kokkene finne på noe godt, og de lager fantastisk mat!

Esben Holmboe-Bang

,

kjøkkensjef ved Maaemo i Oslo:

Oslo: Lokk, Torggata 18b.
- Jeg sitter faktisk og spiser en skikkelig god suppe derfra nå. Her snakker vi god og ærlig mat til en ærlig pris.

Oslo: Kolonihagen, Frognerveien 33.
- Spesielt på søndager er brunsjen utrolig god. Her har de mye å tilby og maten er lagd med kjærlighet. Og omgivelsene er utrolig flotte.

Oslo: Le Benjamin, Søndre gate 6.
- En rolig og avslappet, klassisk fransk restaurant. Greie priser på alt fra enkle retter til fyldige menyer.

Odd Ivar Solvold

,

innehaver av Smak i Sandefjord:

Austevoll: Bekkjarvik Gjestgiveri
- Familiedrevet restaurant og hotell som ligger helt fantastisk til. Godt, klassisk kjøkken med lite fiksfakseri - og fokus på sjømat.

Trondheim: Tulla Fisher, Kongens gate 8.
- Drevet av Lars Lier, Norges aller beste baker og konditor. Familievennlig fra pizza til dessertene, og med en forkjærlighet for Middelhavet.

Svolvær: Du Verden, Torget 15.
- Et svært moderne spisested til Svolvær å være. Stort fokus på gode råvarer og lokal mat - med en internasjonal tvist. Folkelige priser.

Torbjørg Haugen

, kokk for Petter Northug og Moldes A-lag:

Molde: Bakeriet Fole Godt, Amtmann Krohgs gate 5.
- Disse baker alle sine brød selv, og det gjør maten kjempespennende. Serverer frokost og lunsj. Selv spiser jeg gjerne frokost her hvis jeg har en frilørdag.

Grimstad: Hesnes Gartneri, Hesnesveien 160.
- De baker selv, dyrker alle sine grønnsaker selv, og driver kafé og servering om kvelden. Bitte lite og kjempespennende.

Kristiansand: Måltid, Tollbodgata 2b.
- Her spiller de på lokale råvarer, både fra jegere og sportsfiskere - mat både fra land og hav. Du merker godt at det er en forskjell - at du ikke spiser halvfabrikata.

BILLIG KAN VÆRE BRA: Eyvind Hellstrøm har gjennom programmet «Hellstrøm rydder opp» selv fått erfare at alminnelige spisesteder kan servere god mat med riktig fokus. Foto: Odd Steinar Tøllefsen/TV3

Eyvind Hellstrøm

,

gourmetkokk og programleder:

Jevnaker: Oldemors Karjol, Prestmovegen 2.
- Kaja, som driver restauranten, lager ærlig, hjemmelaget mat som folk reiser langt for å glede seg over. Hun har forvandlet stedet til en perle.

Moss: Alesandros, Storgaten 24.
- Grekeren Manolis i Moss var på randen av sammenbrudd, men har snudd katastrofe til suksess med livet som innsats.

Oslo: Nydalen Eat, Nydalsveien 33.
- Et sted med stil og friskhet i matlagingen. Flere og flere gjester kommer tilbake hit, og da ligger alt til rette for nye oppturer.

GLAD I NABOLAGET: - Lillestrøm har faktisk et par gode, asiatiske spisesteder, mener Lise Finckenhagen. Foto: SARA JOHANNESSEN Foto: SARA JOHANNESSEN

Lise Finckenhagen

,

TV-kokk og matskribent i VG:

Lillestrøm: Chi Restaurant & Bar, Parkalleen 3.
- Skal jeg spise noe enkelt ute, er jeg veldig glad i asiatisk mat. Her er det pent og trivelig, gode viner og hyggelig priser.

Oslo: Le Benjamin, Søndre gate 6.
- Et fint sted å ha med barna. For oss er det viktig at det i hvert fall er noen tegnesaker som kan underholde dem - og man trenger ikke å gå på Egon for å ta med hele familien. Proff, god og raus mat.

Lillestrøm: Mirchi Indian Kitchen, Taerudgata 2.
- Veldig god indisk mat, og gode viner. Ikke verdens største utvalg, men det de har er til gjengjeld svært velsmakende.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no