REISEVANT: Gunnar Garfors er Norges mest profilerte globetrotter og har hele åtte verdensrekorder.

Han har reist verden rundt og er på sitt 16. pass

Når du har besøkt alle land i hele verden – mange av dem flere ganger, bruker du fort opp et pass. Møt Gunnar Garfors, Norges mest profilerte globetrotter og innehaver at åtte verdensrekorder!

Publisert:

Gunnar Garfors (42) hadde «bare» vært i noe sånt som 80 land da han tidlig på 2000-tallet ble nysgjerrig på Kirgisistan. Det resulterte i at han bestemte seg for å besøke alle land som endte på stavelsen «stan», men da de var unnagjort var han så godt i gang at han bestemte seg for å besøke alle verdens nasjoner.

Det er totalt 198 land, inkludert FNs to observatørstater Palestina og Vatikanstaten, og tre land som er anerkjent av mange nok til at de teller; Kosovo, Vest-Sahara og Taiwan.

GLOBETROTTER: Gunnar Garfors har reise som sin største hobby.

Da han besøkte det 198. og siste landet 8. mai 2013 var han den yngste personen som noen gang hadde besøkt samtlige av verdens nasjoner, og feiret det sammen med en gruppe venner og familiemedlemmer. Siden har det blitt flere verdensrekorder, senest nå i vinter da Garfors sammen med to kamerater reiste jorda rundt med rutefly og besøkte alle de seks bebodde kontinentene. Turen gikk fra Sydney til Sydney i løpet av 56 timer og 56 minutter, og stoppestedene underveis var Santiago, Panama, Madrid, Alger og Dubai.

Besøker land på nytt

Det hører med til historien at Garfors har en raus arbeidsgiver i NRK som lar ham få dyrke hobbyen sin som han gjør, og alle pengene han tjener går med på å reise.

– Det har jo gått sport i det, innrømmer Garfors.

Etter å ha besøkt alle verdens land skrev han boken «198 – Mi reise til alle verdas land». Nå er han i gang med oppfølgeren med arbeidstittel «Verdas 20 minst besøkte land». Den skal etter planen ut i oktober, og for tiden arbeider Garfors med å besøke på nytt de landene han ikke har tilbragt nok tid i.

I skrivende stund er han på vei til Jemen, via London, der han må plukke opp visum.

– Å få visum kan være maks hat, men det gjelder stort sett bare å svare på absolutt alt de spør om – til punkt og prikke. Men visumbyråkratiet, spesielt i eks-Sovjet og enkelte afrikanske land, kan få en til å lengte etter april og en komplisert selvangivelse her hjemme, ler han.

MANGE: Gunnar Garfors er på sitt 16. pass.

Reiser med to pass

Visum har en lei tendens til å fylle opp passene lenge før utløpsdato om du reiser en del og da spesielt til land utenfor Schengen-området. Det kan du trygt si Garfors har gjort.

– Jeg er på mitt 16. pass. To av dem var nødpass som jeg måtte levere tilbake og det første passet mitt fra 1988 har forsvunnet. Det siste er på vei i posten fra politiet. Så mye som jeg reiser har jeg ofte med meg to pass, et vanlig og et duplikatpass. Det kan du få om du reiser mye i jobb siden et pass gjerne ligger på en eller annen ambassade i påvente av visum mens du reiser med det andre. På det verste fylte jeg opp to pass på 16 måneder, forteller Garfors.

– Men hva med oss andre mer normalt reiseinteresserte som har lyst til å se verden litt utover de vante feriereisene til Spania og London?

– Det gjelder å begynne i det små, sier han.

REISEMÅL: –Du må finne ut hva slags type land du trives i, sier Gunnar Garfors.

Land du trives i

Han anbefaler å tenke over hva du har gjort før, starte i nærområdet og se etter billige billetter for å oppleve steder du ikke har vært før.

– Det er viktig at du finner ut at du faktisk liker å reise før du gir deg oppgaven hen. Hvis du er redd for at det er skittent rundt omkring eller du synes det er vanskelig med fremmede språk er det ikke sikkert reising på denne måten er noe for deg, sier han og legger til:

– Du må også finne ut hva slags type land du trives i. Øst-Europa kontra Vest-Europa, Sentral-Afrika eller Øst-Afrika, India eller India «light», altså Sri Lanka. Det er litt som om du skal begynne å spille fotball. VM-finalen er ikke din første kamp og skal du bedrive reising i større utstrekning, starter du ikke i Jemen eller Sør-Sudan.

Han tipser om at du må bestemme deg for reiselengde – tre uker eller seks måneder, og med hvem du vil reise. Alene, med kjæresten, med kompiser.

– Alle disse tingene er viktige, og dette må du finne ut av sjøl, forklarer Garfors.

BRYT FASTE MØNSTRE: Garfors råder nordmenn til å velge reisemål ut ifra aktivitet og ikke geografi.

Smil mer

Han mener også at vi nordmenn generelt har et stykke å gå i måten vi møter andre mennesker på ute i verden.

– Vi oppfattes som kjipe, uhøflige og inneslutta. Det er det utrolig mange som har forklart meg, men faktum er at vi bare er sjenerte. Til og med å smile er unaturlig for nordmenn, også ute i verden. Legg igjen den greia hjemme og du vil få det mye morsommere når du reiser. Det verste som kan skje er at folk ikke smiler tilbake, men det ville de ikke gjort uansett om du bare hadde passert uten å anerkjenne dem, ler han.

Skal du gjøre deg kjent med verden handler mye om å bryte med de faste mønstrene. Garfors råder oss til å se på hva vi har lyst til å gjøre i ferien, og så bestemme reisemål ut ifra aktivitet snarere enn geografi.

Få reisekunnskapen du trenger

– I stedet for å dra på vintur til Italia, kan du dra til Armenia eller Moldova. Begge er land som hevder å være først ute med å ha produsert vin. Vil du ha en nydelig strandferie kan du velge Israel i stedet for Spania. Og har du tenkt å stå på ski kan du jo velge Iran i stedet for Alpene, tipser Garfors.

Han mener mangel på kunnskap er reiseglades største utfordring, og informasjonen er lett tilgjengelig.

– Du finner fort ut at det er vesentlig tryggere for eksempel å reise til Ekvatorial-Guinea enn Sør-Afrika. Det er det ikke så mange som tror. Og hva med Sierra Leone? Det er selvsagt et land med problemer, men du har fantastiske strender og surfeforhold, forteller han.

OPPLEVELSE: Ved dette krateret i Turkmenistan har Gunnar Garfors overnattet.

Utfordre deg selv

Han mener det er mye skremselspropaganda som det er lett å tro på, og de fleste reisende går i flokk.

– Da opplever du ikke så mye nytt. Bryter du ut av faste mønstre, vil du få noen positive overraskelser, avslutter Gunnar Garfors og nevner fem reisemål som overrasket ham med å være noe helt annet og bedre enn han hadde forestilt seg:

Turkmenistan, Madagaskar, Patagonia (Chile og Argentina), Sør-Korea og øystaten Kiribati i Stillehavet. Det er bare å ønske god tur!

Gunnar Garfors tips til hvordan du kan utvikle deg som reisende:

  • Finn ut om du virkelig liker å reise og start i det små.
  • Bestem reisemål ut fra aktivitet og ikke geografi.
  • Finn land og områder du trives i.
  • Bestem deg for reiselengde på forhånd.
  • Søk informasjon, det er tryggere å reise enn du tror.
  • Smil mer når du først er ute.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no