LANDSBYLIV: Rundt på Gran Canaria ligger det mange hyggelige landsbyer som ikke er dominert av turister. Dette er Galdar.

Opplev landsbylivet på Gran Canaria

En bil- eller sykkeltur unna turistområdene i sør, finner du et helt annet Gran Canaria. Dra på oppdagelsesreise til landsbyene litt utenfor allfarvei. Her er fem fine:

Publisert:

Teror, Tejeda, Aguimes, Agaete og Firgas har det til felles at det ikke finnes store charterhoteller der.

Her treffer du mer lokalbefolkning enn turister på kafeer og torg.

FIRGAS: Elven som renner gjennom fjellandsbyen Firgas er litt av et syn.

Firgas

Vann har lenge spilt en viktig rolle i Firgas historie. Byen som ligger nord på øya, er berømt for sin produksjon av mineralvann som blir tappet fra kilden Barranco de las Madres like ved.

Inne i gamlebyen er det også vann. Nedover trappene i gaten Paseo de Gran Canaria renner et 30 meter langt kunstig fossefall.

Hvis du går oppover trappegaten ved fossen kommer du til plassen som er innbyggernes møtested, Plaza de san Roque. Her finner du også San Roque-kirken.

LANDSBYLIV: Plaza de san Roque i Firgas.

Fra utsiktspunktet her ser du den nordlige delen av øya strekke seg nedover til Atlanterhavet.

Vannmøllen i Firgas er den eldste på Kanariøyene som fremdeles er i bruk. Den er pusset opp og er åpen for publikum.

Mange av Firgas gater er utsmykket med vakre keramikkfliser, og på benker og husfasader kan du se malte landskapsmotiver og kanariske symboler.

AGAETE: Hvitkalkede hus langs hovedgaten en stille søndag formiddag. FOTO: BÅRD OVE MYHR / VG.

Agaete

Ageate-dalen nordvest på Gran Canaria er en grønn oase. Nede ved sjøen klorer landsbyen Agaete seg fast i dalsiden med sine hvitkalkede hus.

Torget Plaza de la Constitucíon er samlingspunktet. Her ligger også den vakre Concepción-kirken fra slutten av 1800-tallet. På mange av husene rundt torget kan du se de karakteristiske kanariske trebalkongene.

På denne siden av øya kan du se solen forsvinne i havet om kvelden. Agaete er også kjent for sine fine solnedganger.

AGAETE: Calima med sandstøv i luften gjør himmelen gul i det solen går ned.

Motorveien fra Las Palmas slutter i Aegate. Herfra kan du fortsette lang vestsiden på smalere fjellveier. Noe av denne strekningen ble lagt i tunnel våren 2018, men det er fortsatt spennende å ta turen langs den ville vestsiden.

I fiskerlandsbyen Puerto de las Nieves, en kilometer unna, får du servert dagens fangst på restaurantene.

AGUIMES: Lokalbefolkningen samles på plassen foran kirken om kvelden.

Aguimes

I den gamle fjellbyen sørøst på øya kan du utforske smale brosteinsgater mellom oker- og terrakottafargede hus. Aguimes-regionen var blant de første områdene som ble kolonisert etter at spanjolene erobret Kanariøyene tidlig på 1400-tallet. Spanjolene grunnla Aguimes i 1486 som et kirke- og herresete.

AGUIMES: Kirken med sine tårn troner over landsbyen.

Kirken San Sebastian ved hovedtorget Plaza del Rosario, er åpen for alle. Den er et prakteksemplar på kanarisk arkitektur, og ble erklært som et kunstmonument i 1981. Legg spesielt merke til kuppelen med 12 store vinduer som representerer de 12 apostlene. Kirken inneholder også verker av den kanariske mesteren Luján Pérez.

I september feires Festival del Sur i byen, en internasjonal teaterfestival med teaterkompanier fra Sør-Amerika, Afrika og Europa. Denne begivenheten er et årlig høydepunkt for lokalbefolkning og turister.

TEROR: Landsbyen har mange gamle flotte hus fra kolonitiden

Teror

Omtrent 20 kilometer utenfor Las Palmas, på nordsiden, ligger en annen av øyas eldste landsbyer. Teror ble grunnlagt etter at jomfru Maria skal ha vist seg her i et pinjetre i 1481, og mot slutten av det 15. århundre fikk den status som pilegrimsby.

Den dag i dag kommer tusener av kanierer til Teror for å feire Fiesta del Pino og vise respekt for Pinjejomfruen hvert år i begynnelsen av september. Festivalen varer i en uke, men det er den 8. september som er selve pinjejomfrudagen. Kirken som ble bygget til ære for jomfruen, Basilica de Nuestra Señora del Pino, er landbyens midtpunkt hele året.

Teror er også kjent for sine lekkerbiskener. Císter-klosteret selger byens berømte smørbare chorizopølse, søte kjeks, fylte bakverk, marsipan og kaker med anisfrø.

Lokale matvarer – samt smykker, tre- og tekstilhåndverk – kan du også kjøpe på markedet på hovedtorget hver søndag. Dette er et av Gran Canarias mest travle markeder.

TEJEDA: Landsbykirken.

Tejeda

I likhet med i mange andre kanariske landsbyer, er midtpunktet i Tejeda kirken. Langs gatene rundt er det hvitkalkede hus med røde teglsteinstak og små hager fulle av blomsterpotter.

Museet som viser byens egne historie ligger i et typisk, tradisjonelt hus. Mange av husene i Tejeda er omgjort til overnattingssteder, og her kan du bo hvis du vil bruke et par dager på å slappe av eller rusle langs de mange stiene i området.

Men hvis du vil ha fred og ro, bør du unngå helgene, for da er denne landsbyen et favorittutfluktssted for mange lokale øyboere.

MANDELBLOMST: Trærne er på sitt vakreste mist på vinteren.

Landbyen ligger 1000 meter over havet, ikke langt unna Tejeda-korset som er skåret ut i fjellet og markerer det geografiske senteret på Gran Canaria.

Tejeda tiltrekker seg også mange turgåere og klatrere, siden det er et stort nettverk av turstier i fjellet her. Noen av stiene er nye, mens noen er så gamle at det ble brukt av urbefolkningen, guanchene.

Tejeda er også kjent som en «mandelby» omgitt av mandeltrær, og alle dens tradisjonelle desserter inneholder mandler.

Sjekk prisen på overnatting på Gran Canaria

Kilder: Heikanariøyene.com, Spain-grancanaria.com, Grancanaria.com og Canariposten

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no