EKSOTISK: Markedet i Thimphu våkner til liv når solen står opp. Her får du grønnsaker, kjøtt, klær og enkle kjøkkenredskaper. Hele familien hjelper til. Noen av Bhutans 5000 løshunder holder bakken ren for matrester. Foto: Karin Beate Nøsterud

Reisen til lykken

Utropene i kabinen er en blanding av forskrekkelse og glede over en utsikt bare Vårherre deler med oss.

Publisert:

... eller bare en annerledes ferie

BHUTAN (VG) Innflygingen til Bhutan må være en av de mer spektakulære i verden:

Først over Himalayas tak. Så et kontrollert stup ned mot en trang dal, der du tror du kan ta på fjellsidene, så nær er de. Akkurat når du tenker at nå krasjer vi, åpner dalen seg, og vi lander på Bhutans eneste flyplass.

BILDESPESIAL: SE EKSOTISKE BHUTAN

Før var det horoskopet som bestemte om det var plass på flyet til og fra Bhutan.

Nå er det reiseselskaper og turistmyndigheter.

Horoskop

Detaljerte, daglige horoskop er en særdeles viktig livsveileder i Bhutan. Sto det at det var en dårlig dag for reise, møtte ingen opp til flyavgangen. Var det en god dag, møtte altfor mange.

Uansett hva som driver deg til Bhutan, stjernetegn, reiselyst eller nysgjerrighet, må du jobbe ganske hardt for å komme dit.

Det reklameres ikke for turer til Bhutan. De har ikke ambassader noe sted. Det koster deg ca. 1000 kroner i skatt(!) hver dag å få lov til å være i landet. Du må ha egen guide og sjåfør, bo på det hotellet du blir plassert på og tåle chili-stuing til middag. Det er et land fritt for fornøyelsesparker, storby-shopping og annen kjøpeunderholdning. Bhutan byr bare på seg selv.

TRENGER DU MER INFO OG HJELP? SJEKK BHUTANS OFFISIELLE HJEMMESIDE

Likevel er det kø for å få komme på besøk. Ca. 13000 slipper inn hvert år.

TIGERS NEST: Tempelet som klorer seg fast 3000 meter opp i fjellsiden, er et av Bhutans viktigste pilegrimsmål. Foto: Karin Beate Nøsterud

Guiden vår peker og gestikulerer, mot templer, rismarker, mennesker og hunder. I byen Paro får vi følelsen av å ha reist bakover i tid, et sted mellom 50 og 100 år.

Varme smil

Sjåføren vi er tildelt, kjører oss fra det som må være en av verdens vakreste flyplasser til «hotellet». Drømmen om varm dusj og myk seng, knuses i møtet med den harde brisken på dobbeltrommet vi er tildelt. Et fargerikt sengeteppe tar blikket vekk fra murpussen som skaller av veggen.

Badet minner ikke mye om badet hjemme, men det kommer litt vann ut av springen. Den eneste varmen kommer fra smilene og velviljen til det unge paret som driver hotellet.

Et slags tegn på at den berømte lykken i Bhutan ikke baserer seg på materielle verdier.

UTSKJÆRINGER: Husene i Bhutan er utsmykket med vakker dekor og utskjæringer. Spesialiserte håndverkere utdannes til formålet på egne skoler. Foto: Karin Beate Nøsterud

For når Bhutan har gjort lykken til sitt varemerke, er det de indre verdier som måles. Ikke bare turister, men også statsledere fra rike vestlige land ser til Bhutan og innbyggernes lykke. Nå arbeider landets ledere med en rapport som skal fortelle resten av verden hvordan tilsvarende lykke kan oppnås.

Inneklemt og vakkert

Sagnet sier at det var dragen som fløy materialene opp til toppen av fjellet da tempelet Tigers Nest ble bygget for over 1000 år siden. Selv om du ikke tror på drager, er det vanskelig å fatte hvordan det ellers kom dit.

Sjansen er stor for at du blir lei templer i Bhutan, og de fleste er mer tilgjengelig enn dette, men du må besøke Tigers Nest: Bare beliggenheten, inneklemt under et utspring i fjellet i 3000 meters høyde, med en fantastisk utsikt, er grunn god nok. Hit kommer pilegrimer fra hele Bhutan, og hit kommer munker for å meditere - noen ganger i årevis.

Tempelet er blant de vakreste og religiøst mest betydningsfulle i Bhutan.

Fra byen Paro i 2000 meters høyde, ser det umulig ut å komme dit, 1000 meter høyere opp.

Men utstår du litt kvalme, hodepine og kortpustethet, og gir deg god tid, går det fint.

HOT: Chili er en svært viktig ingrediens i det bhutanske kosthold, og selges overalt. Foto: Karin Beate Nøsterud

Lunsjen du får servert på den svært spartanske buddhist-kafeen på vei ned, er vegetarisk. Ved siden av fatene ligger en haug med peniser utskåret i tre, sammen med religiøse symboler. Noen italienske damer med grått hår og store smykker hever manikyrerte øyenbryn og tar med maten til benkene utenfor.

Snøleopard

I Bhutan møter du øst og vest, nytt og gammelt i forvirrende kombinasjoner hele tiden. Bak den meget enkle kafeen ligger toalettet. En liten utedo under en skog av viltvoksende rododendron i full blomst. Utenfor en vakker porselensvask med rennende vann, inne kan man gjøre sitt fornødne på mer porselen.

Så får det heller være at når du trekker i snoren, renner alt ut rett bak doen, og blander seg med mer vestlig avfall: plast, sjokoladepapir og tomme brusbokser. Selv pilegrimene fra Bhutan lesker seg med Coca-Cola på vei til toppen.

Vakker natur og overdådige templer trekker turistene til Bhutan. Drar du på fottur i fjellene, er det sjanse for at du møter både bjørn og snøleopard.

Men det som gjør størst inntrykk, er møtet med menneskene. Dette er landet der kongen har bestemt at alle skal være lykkelige, og alle beslutninger skal tas med det i mente.

Bhutanerne er fattige og rike på samme tid. De deler alt fra smil og glede til mat, husly og gode historier. De lever på optimisme og tro på fremtiden, og føler at det de sier og mener, betyr noe i beslutningsprosesser. De elsker å få besøk og er stolte av det de kan vise oss i all sin enkelhet.

En reise til Bhutan gjør noe med deg.

KINO: Det var ikke mange mennesker på kinoen i hovedstaden Thimphu da vi var der. Men hver helg viser de filmer, som oftest asiatiske. Foto: Karin Beate Nøsterud
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no