Øyhopping på Sunnmøres sagaøyer

GISKE (VG) Ytterst mot storhavet ligger fire små øyer og bevarer hver sine skatter. Giske, Vigra, Godøya og Valderøya kalles bare sagaøyene. Her er det fortsatt naturen som bestemmer.

Av 

Ida Giske

Publisert:

Vil du prøve å temme bølgene?

I de store, hvite bølgebrytningene utenfor Alnes fyr på Godøya fosser to surfere forbi. På den andre siden av odden reiser havdønningene seg inn mot sandstranden, men det gamle fiskeværet Alnes tar det helt med ro. Det er stille rundt de små fargerike husene og rorbuene i fjæra. Fiskebåtene hviler i ly inne i havnen.

- Folk som har kommet på besøk hit har sagt at det er merkelig beroligende for sjelen å komme ut av tunnelen og se Alnes. Det må være noe med havet. Vi stresser ikke her, og turister som kommer hit, senker skuldrene også, sier Mari Alnes over en kaffekopp på nærbutikken som er samlingspunkt for de knappe 200 innbyggerne på Alnes.

Bare 15 minutter unna Ålesund ligger de fire øyene som i dag er knyttet sammen av undersjøiske tunneler og broer. Det tar ikke noe særlig mer enn ti minutter mellom hver øy med bil, og lokale busser kan frakte deg mellom øyene. Ålesund lufthavn ligger også her ute - på den største av øyene, Vigra.

FLERE BILDER: Se bildeserien fra sagaøyene

Dronningfavoritt

Det fredede fyret på Alnes har lyst vei for fiskere siden 1800-tallet. I dag rommer det en billedutstilling av Ørnulf Opdahl som blant annet er kjent som en av dronning Sonjas favorittkunstnere. Han bor og har atelier i fjæra på Godøya. Det hender at Dronningen stikker innom.

- Når hun har vært her har hun bodd i rorbuene på Alnes. Heldigvis bruker ikke eieren det som reklame, smiler Ørnulf Opdahl.

LES OGSÅ: - Her er de 25 beste reisemålene i Norge

På de fire øyene i Giske kommune er det fredelig. Men samtidig er utfordringene fra den dramatiske naturen aldri langt unna.

- Dette er «sort løype», gliser vindsurfer Egil Stige (42) før han kaster seg ut i bølgene på Alnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALNES FYR: Jørgen Andvig har kjørt fra Molde for å teste bølgene ved Alnes fyr. - Dette stedet har fått gode skussmål, sier Andvig. Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

Han reiser fra Ålesund for å surfe ved de ulike øyene. Han velger øy alt etter hvordan vindretningen er.

Ifølge Stige finnes det mer nybegynnervennlige surfesteder på Vigra og Giske.

- Det spesielle her er at man får surfe i så ekstreme naturomgivelser, sier Stige.

Kitesurfing og bølgesurfing er også populært på øyene. På Vigra er det golfbane nede ved sjøen, Giske dykkerklubb kaller Giske et av verdens beste surfeparadiser, og fjellklatrere har lagt sin elsk på det bratte veggene på Valderøya.

LES OGSÅ: Ta ferien på din egen øy

TIL FJELLS: Mads Gausdal (23) fra Ålesund klatreklubb reiser ofte til Valderøya for å klatre ved «Daudmannshellaren». Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

Klatreruter

Med havet i ryggen går Tommye Skeide (38), samboeren Ann-Kristin Våge (33) og Mads Gausdal (23) opp steinrøysen mot «Daudmannshellaren». De er med i Ålesund klatreklubb og er jevnlig oppe i klatrerutene på Valderøya.

- Det er folk og klatrer her hver dag. Det har nok hatt mye å si at tunnelen fra Ålesund er blitt gratis, smiler Tommy Skeide, som er leder i klatreklubben.

Flere klatrere som besøker Valderøya overnatter i sovepose med «Daudmannshellaren» som tak. Like ved ligger «Skjonghellaren», som er en grotte som var bebodd i Jernalderen.

- Det er ferdig boltede ruter her og lett klatring for folk flest. Det er et veldig fint sted å ta med ferske klatrere, sier Tommye.

- Det er ikke organiserte klatreturer her, men det er bare å ringe klatreklubben.

På nettsidene til Ålesund klatreklubb ligger det ute detaljert informasjon om de ulike klatrerutene på Valderøya.

Vikingøya

Naboøya Giske trekker få fjellklatrere. Den pannekakeflate øya er minst av de fire, men har likevel gitt navnet til øykommunen.

NÆR NATUREN: Sara Helen Moltubak mater villsau på Giske. Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

Gravfunn på øya forteller om livet til mektige ætter tilbake til bronsealderen. Og det påstås at selveste stamfaren for det britiske kongehuset er fostret opp her. Vikingen Gange-Rolv fra Giske skal være samme mann som den normanniske hertugen Rollo. Stamtavlen kan du kikke på i marmorkirken fra 1100-tallet som ligger nede ved havnen. Like ved arrangeres Giskespelet - i juni skal Nicolai Cleve Broch spille kong Olav den hellige her. Den lille øya er etter hvert også blitt kjent for sommerfesten som årlig trekker store artistnavn og 25 000 mennesker til festival.

- Turistene som kommer hit vil gjerne dra på sykkeltur eller bare gå tur rundt øya i fjæra, sier avdelingsleder for turistinformasjonen i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Britt Giske Andersen.

LES OGSÅ: Utlendingene misfornøyd med Himmelblå-kysten

Vil beholde idyllen

Giske er i likhet med de andre øyene kantet med hvite sandstrender. Blimsanden på Vigra regnes for å være en av de vakreste.

Da tunnelene mellom øyene og fra Ålesund ble gratis i 2009 varslet Giske Reiselivsforum at øykommunen måtte være forberedt på økt turisme.

- Giske er en kommune i vekst både når det gjelder tilflytting og turisme, sier Giske Andersen, som samtidig er opptatt av at det ikke skal gå på bekostning av idyllen og dem som bor der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SANDSTRAND: Blimsanden på Vigra. Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

- Med en gang et sted som Alnes blir gjennomkommersialisert, er det ødelagt, sier hun.

Det er foreløpig ingen lange turistkøer som dominerer i Giske kommune. Men du kan uten problem leie et rom. Da følger det gjerne med en liten båt og litt fiskeutstyr. Veiene mellom øyene er skiltet, men er du tvil, er det bare å rulle ned ruten og spørre. Lurer du på noe i det hele tatt, kan du bare sette deg i kaffekroken på nærbutikken på Alnes. Noen kan antagelig anbefale en fjelltur, eller gi tips om en god fiskeplass. Selve Giske har ikke en eneste butikk, men på de andre øyene får du handlet det meste. Om du ikke fisker middagen selv, er Ålesunds restauranter 15 minutter unna.

LES OGSÅ: Idyll i havgapet i Nord-Trøndelag

Malerens prosjekt

Fra flyplassen på Vigra er både norske byer og verdensmetropoler som London bare et direktefly unna. Dit har kunstner Ørnulf Opdahl akkurat sendt en samling bilder til en ny utstilling på Purdy Hicks gallery.

- På bare noen få timer kan jeg være i London, sier Opdahl. Han kom til Godøya fra Oslo på begynnelsen av 70-tallet sammen med kona som også er kunstner, og vender aldri tilbake til noen metropol.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ATELIER VED HAVET: Ørnulf Opdahl, kjent som en av Dronning Sonjas favorittkunstnere, bor og har atelier i vannkanten på Godøya. - Her er jo alt. Det er kyst, hav, fjord og fjell. Å komme tilbake til sunnmørsnaturen var mitt prosjekt, sier kunstneren. Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

- Her er jo alt: Kyst, hav, fjord og fjell. Du ser alt herfra. Å komme tilbake til sunnmørsnaturen var mitt prosjekt, sier kunstneren som er født i Ålesund.

Han maler det dramatiske landskapet han bor i. Lyset og havet er fanget på lerreter som henger i atelieret nede i fjæresteinene.

- Du kan stå ute på Alnes og se lavtrykkene bokstavelig talt rulle forbi. Det kommer som en helt svart vegg. Det påvirker meg enormt som kunstner å bo her. Men det er ikke geografien jeg maler, det er stemningen og det litt spesielle, sære og melankolske uttrykket landskapet har, sier Opdahl.

- Disse fire øyene har fantastisk variert natur. Havet i vest - og i øst har man byen, og fjell og fjord. Det er også utrolig spennende med alle de historiske minnene på øyene. Det fascinerer meg. På Giske har man jo for eksempel den romanske kirken fra 1100-tallet, sier Opdahl.

FISKEFERIE: På øyene i Giske har folk levd av fiske i alle tider, i dag er øyene også et mekka for hobbyfiskere. Mirko Schade fra Tyskland og familien ferierer på Godøya for andre gang - dagens fangst ble til sammen 50 kg, og største torsk 15 kg. Foto: ANNEMOR LARSEN / VG

På sin egen gårdsplass går han forbi en stor gravhaug.

- Det er sannsynligvis en gammel vikinggrav. Her har det vært store bosetninger i vikingtiden, sier Opdahl.

I dag har han tatt litt fri fra malingen og dratt den lille trebåten sin på land for en vårpuss.

- Jeg fisker, naturligvis. Vi er selvforsynt med fisk, sier Opdahl.

Han har merket at det har kommet flere tilflyttere og besøkende i tiden han har bodd på Godøya.

- Da vi flyttet hit, var det bare en ferge som sluttet å gå om kvelden, da var det nokså isolert her, sier Opdahl.

- Det er en sårbar natur her, og det er lett å ødelegge et slikt sted. Man må bevare egenarten.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

AlesundForside - VisitGiske
Publisert:

Mer om

Reise

Flere artikler

 1. Se, her kjæler Finn med steinbiten!

 2. Pluss content

  Dronning Sonja om kunstnervennen: - Kjell var rå

 3. Fem fine familie-fjelltopper

 4. Pluss content

  Øyhopping landet rundt: Stor Norgesferie-guide

 5. Turistboom i Lofoten: Ber om skatt for å takle søppel og avføring

Fra andre aviser

 1. På denne øya ut mot havet kan selv tåken være en attraksjon. – Unikt, sier kunstner.

  Aftenposten
 2. Busser blåste av veien - tre skadet

  Aftenposten
 3. Mistenkelig dødsfall i Giske kommune

  Aftenposten
 4. En dronning setter kronen på verket

  Bergens Tidende
 5. Dronning Sonja og Magne Furuholmen har lagd kunst sammen

  Aftenposten
 6. «Ørnemannen» er verdenskjent for sin nærkontakt med fugler

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no