Lev som en lord: Fem tips for det gode landsbyliv i England
En helgetur til den engelske landsbygda byr på staselige
slott, små landsbyer og koselige puber med mat i toppklasse.
Mange nordmenn drømmer om en ekte engelsk opplevelse litt utenfor allfarvei i England etter å ha fulgt TV-serier som «Downton Abbey» og «Hjartet på rette staden».
Men det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal dra, og hvordan man skal legge opp reisen. Det ville journalist Anne-Lise Mørch von der Fehr (46) og fotograf Fredrik Solstad (32) gjøre noe med.
De har begge jobbet for VG med base i London, i tillegg til at de har bodd og reist i Storbritannia i til sammen ti år. Nå kommer de med boken «Drømmen om den engelske landsbygda», utgitt på Cappelen Damm forlag.
Her guider de leserne til mer enn 50 ulike opplevelser, alle innenfor to timers kjøreavstand fra en flyplass det går direkte fly til fra Norge.
– Vi har reist mye rundt på jobb, og sett så mange fine steder, og vi begynte å spørre oss selv om hvorfor ikke flere nordmenn opplever dette, sier Anne-Lise.
– Vi visste ofte ikke hvor vi skulle bo underveis, og vi lærte oss fort at det er langt hyggeligere å bo på et lite sted enn på et kjedehotell i en av byene, sier Solstad.
Man flyr til London eller Manchester, leier bil med GPS hvor man plotter inn postnummeret dit man skal, og kjører av sted på venstre side av veien – og eventyret kan begynne.
– Det er nesten så vennene våre ikke tror oss når vi forteller om steder med 150 innbyggere, omtrent på størrelse med et veikryss, som har både et slott og en pub med Michelin-stjerne, sier han.
Stedene som er med i boken har de funnet på sine turer, fått anbefalt av venner, eller lest seg til i bøker og på nettet. De har vært på alle stedene som presenteres.
Ifølge forfatterne er det bare å bytte ut dagens moderne biler, så ser landsbyene og småstedene ut akkurat som i TV-seriene.
– Noen av de beste har vi funnet ved en ren tilfeldighet, for eksempel ved at en lokal person har pekt veien og sagt at dit bør dere dra, sier Anne-Lise Mørch von der Fehr.
Alle stedene egner seg for ro og nytelse, kanskje i kombinasjon med en fottur eller sykkeltur i området.
Les også: Her er 10 «lune hi» for høsten!
Her er forfatternes fem tips til spesielle opplevelser på den engelske landsbygda:
1. Harome, Near Helmsley, Yorkshire: Denne lille landsbyen med 250 innbyggere, som omtrent bare er et veikryss, rommer både et overnattingssted av topp klasse, The Pheasant og en pub med en Michelin-stjerne, The Star. Den gamle gårdsbygningen, med smie og lokalbutikk, er forvandlet til et landlig hotell. Interiøret er så hjemmekoselig at man får lyst å flytte inn for godt. 200 meter unna ligger puben «The Star», med Michelin-stjerne. Det er lavt under taket i bygningen, som kan dateres til 1300-tallet. Det ferske brødet serveres i sixpencer. Menyen varierer med årstidene, men eierens signatur-forrett, blodpudding med foie gras, finner du alltid. Pris for dobbeltrom på The Pheasant er 1950 kr. natten, inkl. frokost. Pris for dobbeltrom på The Star er 1895 kr. natten, inkl. frokost.
2. The Fox Goes Free, Chichester, West Sussex: Her kommer man virkelig til kjernen av det erkebritiske. Stedet er både en pub, en restaurant og et overnattingssted. Kvinner gikk ikke på puben tidlig på 1900-tallet. Men The Fox var ikke som alle andre vertshus. Det var Mrs. Lashley som drev puben. Hun ønsket de lokale kvinnene hjertelig velkommen en novemberkveld i 1915. Første verdenskrig herjet, og mennene i distriktet hadde vervet seg til kamp. Kvinnene satt igjen og lurte på hva de skulle leve av. De innså at de måtte gjøre jobben som mennene hadde gjort. Etter å ha loddet stemningen i distriktet, møttes en liten gruppe driftige kvinner på bakrommet i puben. Sammen stiftet de det aller første Women’s Institute i England. Her har det blitt servert øl i rundt 400 år. All mat lages fra bunnen av, og det brenner lunt i peisen. Pris for dobbeltrom er 1140 kr. natten, inkl. frokost.
3. The Swan Inn, Swinbrook, Oxfordshire: Dette er vertshuset hvor Lady Sybil og sjåføren Tom Branson i «Downton Abbey» overnattet på da de var på rømmen for å gifte seg. Stedet er også en av statsminister David Camerons favoritter. Han representerer området i Parlamentet, og i 2014 tok han med seg Frankrikes president, François Hollande, hit for en øl og litt mat da de to verdenslederne hadde toppmøte. Det hender også at statsministeren kommer med familien for å spise klassisk engelsk søndagslunsj på denne gastropuben. Pris for dobbeltrom er fra 1590 kr. natten, inkl. frokost.
4. Hambleton Hall, Hambleton, Oakham, Rutland: Dette er en gammel jakthytte fra 1881. Praktbygget åpnet dørene som eksklusivt hotell i 1980. To år senere fikk hotellets restaurant en Michelin-stjerne, som den har fremdeles. Klassisk, engelsk interiør er tatt ut i hver minste detalj, og alle de 17 rommene er ulikt innredet. Dette er ikke et hotell du ankommer sent, for så å reise videre tidlig morgenen etter, men et sted hvor du kan finne roen med en god bok i en dyp lenestol foran peisen. Her er det jaktbilder på veggene, og gummistøvlene står klare i gangen for dem som vil gå seg en tur i området. Prisen for dobbeltrom er 2700 kr. natten, inkl. frokost.
5. Highclere Castle, Newbury, West Berkshire: Slottet er blitt verdensberømt takket være TV-serien «Downton Abbey», som nå igjen er å se på NRK hver søndag. Jarlen og grevinnen av Carnarvon bor i huset. Slekten har hatt eiendommen siden 1600-tallet, men det har vært hus her siden 1200-tallet. Highclere har åpne dører for publikum i sommerhalvåret, og tilbyr overnatting. Da bor man i portvaktstuene ved inngangen til eiendommen, kalt The London Lodge. Prisen er litt over 4000 kr. per natt. Man kan besøke slottet i vinterhalvåret også, om man er med på et av arrangementene.
Les også: Fem høstferiebyer utenfor boksen!
Reiselyst påvirkes av film og tv
– Vi lar oss inspirere av film og tv-serier når vi drømmer oss bort og planlegger ferie, sier reisedirektør Sverre McSeveny-Åril i Virke.
Norge har gjennom historien hatt tette bånd til Storbritannia og den kulturelle påvirkningen fra andre siden av Nordsjøen har vært sterk.
– Mange av oss har vokst opp med historier i bøker, filmer og på tv som utspiller seg i dette landskapet, og dette har nok også skapt en fascinasjon som vi også tar med oss inn i våre valg av reisemål, mener McSeveny-Åril.
Sjette og siste sesong av Downton Abbey går nå på NRK, med svært høye seertall.
Det rolige livet på den landsbygda i Storbritannia, med overnatting på slott, herregårder eller pubovernattinger, lokker med en avslappende og annerledes ferieopplevelse som mange lar seg friste av.
– England som ferieland har tradisjonelt stått sterkt blant hos oss nordmenn, og selv om det er London som får mest oppmerksomhet, kan det tenkes at nordmenns generelle reiselyst til de britiske øyene er i ferd med å smitte over på nye områder og ferieformer, sier reisedirektøren.
De siste årene har man sett en sterk tendens til at man både ønsker å oppleve noe særegent og samtidig unne seg litt ekstra når man først er på reise.
Staselig i Norge og Sverige
Den norske og svenske landsbygda byr på en rekke sjarmerende og staselige overnattingssteder. Her er en liten smakebit på steder som er en opplevelse i seg selv.
5 norske
* Refsnes Gods, Jeløya i Moss: Var opprinnelig en lystgård og flittig brukt til selskap og rekreasjon. Mange celebre gjester har besøkt Refsnes Gods opp gjennom årene: Edvard Munch, Hans Gude, kong Oscar II og Camilla Collett for å nevne noen. Pris: 1750 kr. for dobbeltrom med frokost. 4885 kr. for vinkurs med opphold og fire retters middag.
* Engø Gård, Tjøme: Året rundt kan gjestene finne fred og ro på Engø Gård, en godt bevart idyll der minnene fra historien som gir stedet sjel, lever videre. Pris: 1850 kr. for dobbeltrom med frokost. 3340 kr. for overnatting, fire retters middag og frokost.
* Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll: Ble bygd på slutten av 1600-tallet og har tatt imot besøkende i over 300 år. Pris: 1690 kr. for dobbeltrom med frokost. Romantisk opphold med treretters middag koster 3590 kr.
* Union, Øye, Norangsfjorden: Hotellet er fra 1891 og er en historisk reise i seg selv med sine autentiske rom og originale stil. Hotellet fremstår i fordums prakt og ser ut som det gjorde da det åpnet dørene. Pris: 1590 kr. for dobbeltrom med frokost. 3890 kr. for romantisk døgn med champagne og tre rettes middag.
* Dalen Hotel, Telemark: Som hentet fra et eventyr, bygget i overdådig, romantisk stil med drakehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser. Pris: 2400 kr. for dobbeltrom med frokost. 5990 kr. for romantisk opphold med vin og mat.
5 svenske
* Thorskogs Slott, Västerlanda: To og en halv time sør for Oslo dukker Thorskogs rosa slott opp som en åpenbaring midt på landsbygda. Hele stedet er som et eventyr, med engelsk park og fantastiske rom. Pris: 2185 kroner for dobbeltrom med frokost. 4375 kroner for et døgn med slottsweekend, velkomstdrink, gourmetmiddag og frokost.
* Baldersnäs Herregård, Dals Långed: Denne elegante herregården er omgitt av den romantiske parken Baldersnäs, og ligger ved innsjøen Laxsjön i det pittoreske området Dalsland. Pris: 1379 kroner for dobbeltrom med frokost.
* Hennickehammar Herregård, Filipstad: Et sted å forelske seg i, som kalles for «en Värmländsk saga» med den vakre bygningen fra 1700-tallet. Pris: 1815 kroner for dobbeltrom med frokost. 4275 kroner for romantisk døgn med tre rettes middag.
* Bjertorp Slott, Kvänum: Midt på den vakre Varaslätten mellom Skara og Göteborg ligger Sveriges yngste jugendslott fra 1914. Pris: 2520 kroner for dobbeltrom og frokost. 3020 kroner for slottsweekend ett døgn med seks rettes middag.
* Vadstena Klosterhotel, Vadstena: Stedet rommer noen av Sveriges eldste bygninger, med den hellige Birgittas kloster frå 1300-tallet, Birger Jarls fyrstepalass fra 1200-tallet og Kongesalen fra 1253. Pris: 1585 kroner for dobbeltrom med frokost.