I RIO: Musikkfamilien fra Norge fikk kjemperespons da de spilte på sitt faste hjørne Prudente de Morais i Ipanema under Rio-besøket, som ikke helt tilfeldig fant sted samtidig med karnevalet i byen. Foto: Privat

Norsk familie spilte seg jorden rundt

- Den beste investeringen vi har gjort! sier Mette Brasøy (44) og Bjørn Fjeldvær (47), som med tre unger fulgte drømmen og reiste kloden rundt i 10 måneder - med instrumentene sine.

Publisert:

Gir sine beste tips til andre med reisedrømmer

- Mette og jeg har snakket om å dra verden rundt siden vi ble sammen for langt over 20 år siden, forteller familiefaren fra Hitra.

Ungene Sara (13), Aslak (18) og Simon (21) strittet ikke akkurat imot da reisedrømmen kom på bordet igjen.

Da eldstemann Simon forsvant til USA-studier skjønte familien at det begynte å haste: Herregud, ungene er jo snart ute av redet. Vi må reise nå, om alle skal være med!

Eventyr-reise

Så tok den eventyrlige reisen form:

- Reiseruta måtte snekres først. Vi vare klare på to ting: Nyttårsaften skulle feires i Sydney, og så skulle vi oppleve karnevalet i Rio, forteller mamma Mette.

Permisjon fra skole og jobb gikk i orden. Så gikk turen til reisebyrå i Trondheim, som la opp flystrekkene for dem. Overnatting satset familien på å fikse underveis.

Skulle spare

- Planen var å spare opp penger til verden rundt-turen, men det klarte vi jo ikke, ler Bjørn. Da var det greit at alle i familien er musikalske.

EKSOTISK: I Egypt red Hitra-familien gjennom ørkenen for å komme fram til pyramidene. Foto: Privat

De satset på å spille seg rundt - som gatemusikanter!

Ideen gav dem litt mer å drasse på - men det svarte seg:

- En fantastisk opplevelse. Overalt hvor vi kom ble vi møtt med smil og applaus, bortsett fra i Madrid og Hong Kong der det var forbudt å spille offentlig, forteller Bjørn.

Alle deltok

Yngstejenta Sara sang, Aslak spilte «lommepiano», Simon blåste saxofon, pappa sang og spilte gitar, mens mamma fotograferte og filmet.

Åge Aleksandersens «Fremmed Fugl» går hjem over hele kloden, fastslår Bjørn i ettertid.

Spilte inn 200.000

BFFAMILY måtte skrive autografer - og fikk inn nesten 200.000 kroner på spillingen sin!

I TANZANIA: I Bagamoyo ble den norske familien invitert til å spille på en veldedighetskonsert. Foto: Privat

- Helt eventyrlig. Vi hadde aldri trodd det skulle bli så enkelt å spille oss rundt i verden, ler pappa Bjørn.

Europa på kryss og tvers, barnehjembesøk i Tanzania, badeliv på Zanzibar, hellige kyr i India, elefant-camp i Thailand, bobil-rundtur på New Zealand, bursdagsfeiring i USA og gatefest i Brasil. Høydepunktene kom i kø.

Ikke ufarlig

Men 10 måneder «på veien» er ikke farefritt:

I Rio ble Aslak forsøkt ranet med kniv. Far Bjørn ble kraftig febersyk - og familien opplevde både flom og jordskjelv.

KOM LITT BAKPÅ: I Tanzania gjelder litt andre trafikklover enn i Norge. Det fikk familien Brasøy Fjeldvær erfare. Foto: Privat

Lagde bok

- Hva gjorde aller mest inntrykk?

- Menneskene. Alle de flotte og vennlige menneskene vi møtte overalt, svarer Mette og Bjørn i kor.

Varige vennskapsbånd ble knyttet under den 10 måneder lange eventyrlige reisen - og i ettertid er familien Brasøy Fjeldværs drømmereise blitt til et fyrverkeri av en reisebok.

Den levende, personlige og særdeles lesverdige reiseskildringen ledsages av flotte bilder og smarte råd til andre som bærer på en reisedrøm.

Må bestemme seg!

- Virkeligheten ble større enn drømmen, fastslår Mette og Bjørn, og gjør geografen André Siegfrieds ord til sine:

- Den som vil virkeliggjøre sine drømmer, må først våkne opp av dem.

Men skal du komme noen vei, må du sette en dato.
Først da blir drømmen til noe mer.

I EGYPT: Aslak tester «lommepianoet» foran pyramidene. Foto: Privat

- Planlegg nøye

Mange drømmer om det, men få hiver seg utpå. Her er familien Brasøy Fjeldværs beste tips for å planlegge et friår med jorden rundt-reise:

* Start planleggingen i god tid: Gjerne år i forveien. La alle i familien si sitt. Lag gjerne en saksliste.

* Sett en dato: Behandle den som «julaften», som ikke kan flyttes uansett grunn. Vær forberedt på at det underveis dukker opp mange grunner til ikke å dra.

* Søk permisjoner: Sørg for at barna blir flittige på skolen i forkant. Sørg for at du blir unnværlig på jobben i ett år, men uunnværlig i to!

- Lag budsjett

* Økonomi: Fyldig beskrevet i boka deres. Lag budsjett for ALLE antatte inntekter og utgifter på forhånd. Gå gjerne fra plan A til B og C. Snakk med banken og få ett års avdragsfrihet på lånet. Selg bilen og lei ut huset. Selg alt unødvendig på Finn.no

I BAKGÅRDEN: I fiskerlandsbyen Mlingotini (Tanzania) ble musikk-familien fra Norge kjent med et lokalt bakgårdsband med hjemmelaget utstyr. Foto: Privat

* Lag reiserute: La alle få komme med innspill. Hvor ønsker dere å dra? Hvor bør dere dra? Ikke gap over for mye. Kill your darlings. Familien Brasøy Fjeldvær endte med 16 flyturer med fleksible avganger, som var nødvendig for å klare dette på 10 mnd.

* Velg overnatting underveis: Mange steder er det billig å bo privat, på hospits og i bushen. Alt ordner seg! Prat med folk! Har du helt klare preferanser om dato og bosted, må du forhåndsbooke.

* Sponsing: Sjekk muligheten for å bli sponset med transport, sekker/bager, reiseutstyr, solbeskyttelse og klær.

- Skriv dagbok

* Skriv dagbok: Kan bli din beste reisevenn, mer verdt enn bilder. La folk du møter skrive en hilsen i dagboka di.

* Kamera: Sikre dere med både speilrefleks-kamera og smarttelefon. Lag videoblogg. Betro deg til kameraet.

* Nedturer: Det blir garantert nedturer underveis, så hold familiemøter før det topper seg. La alle få litt alenetid - men spis måltidene sammen. Finn felles prosjekt!

- Gi av deg selv

* Privat guiding: I storbyene er det enkelt å få guider til alskens monumenter og historiske bygg, men den beste måten å bli kjent på nye steder og skikker er å bli kjent med lokalbefolkningen. Legg bort blygsel og inviter deg hjem til folk!

* Gi av deg selv: Ha et åpent sinn når du reiser. Å komme ut av komfortsonen er mer befriende enn du aner. Folk er vennlige og hjelpsomme, særlig mot familier på tur. Legg bort egoet og vær raus - så får du masse tilbake.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no