Villa Norangdal: Forfallent hotell ble retro-smykke

NORANGSDALEN (VG) Hotellet ble reddet fra forfall. Nå har hotellvertinne Iris Fivelstad (35) mottatt den høythengende Olavsrosa for å ha ivaretatt kulturhistorien på beste vis.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

- Great indoors, great outdoors, var karakteristikken kulturminne-vaktmestrene i Norsk Kulturarv ga Villa Norangdal - omgitt av veldige sunnmørske fjellmassiver på alle kanter - da prisen ble utdelt tidligere i år.

- Det var for galt at huset skulle stå til nedfalls. Jeg følte for å ta vare på det, forteller Iris - selv tidligere turistguide blant annet på cruiseskip.

Jugend og art deco

Oppvokst på gård en kilometer unna og omgitt av mange gode hjelpere, har hun restaurert det 125 år gamle turisthotellet og gitt det en helt ny innvendig retrolook.

- Jeg syntes ikke det var nok bare å sette i stand bygningen. Hotellet skulle skille seg fra andre hoteller på en eller annen måte. Slik kom jeg på ideen om å innrede rommene med ulike, tidsriktige interiører, forteller Fivelstad til VG.

De seks doble værelsene har fått navnene 1900, 1920, 1930, 1950, 1960 og 1970 - og er innredet med en blanding av internasjonale designikoner og ekte sunnmørske møbelklassikere som kurvstolene til Langlo og den originale Stresslessen med metallunderstell.

LES OGSÅ:Her er Europas 25 beste hoteller

* «Rom 1900» er innredet i jugendstil, ettersom jugendarkitekturen kom til Sunnmøre da Ålesund brant i 1904. Rommets tapeter er håndlaget etter gamle mønstre funnet på jugendmuseet i Ålesund, mens sengegavlen, nattbordene og skapene er spesiallagd etter gamle sunnmørske tegninger.

* 1920-rommet har art deco som tema - og er blant annet inspirert av moteikonet Coco Chanel, som etter alt å dømme overnattet i Villa Norangdal tidlig i forrige århundre. Stolen i rommet er en tidstypisk «elefantstol», produsert på Sunnmøre den også.

KITSCH: Kitsch av italienske Gino Mancha og emaljekjelen til Grethe Prytz Kittelsen er begge å finne på 1950-tallsrommet. Foto: DAG FONBÆK / VG

* «Herrerommet» fra 1930 er inspirert av den japanske prinsen som kom til Norangsdalen det tiåret. Stolen i rommet (Barcelona) ble tegnet av Mies van der Rohe til verdensutstillingen i Barcelona i 1929 - mens de matchende sengegavlene er spesialprodusert til Villa Norangdal hos Stranda Møbler.

FLERE SPESIELLE HOTELL:
Bo billig på designhotell

Sporet opp

Og slik fortsetter det. Hvert værelse er innredet med nennsom hånd av Iris selv. Mye av inventaret har hun sporet opp på Sunnmøre, annet er kjøpt i europeiske brukt- og antikkforretninger - eller spesiallaget etter originale tegninger og mønstre.

- Det må ha kostet!

- Jo da, men det har vært morsomt også, svarer Fivelstad, vel vitende om at Villa-satsingen skal forrentes over tid.

FLERE TING Å GJØRE I OMRÅDET:
Norges hemmelige undervannsbygd || Mer å gjøre i Møre og Romsdal || Det gode liv i Kalvåg || Atlanterhavsveien - et fiskeeldorado || Geiranger med i nøtteskallet

Tindebestigere

For hvem kan ha hastverk når man ser på Norangsdalens stolte turisttradisjoner? I veggene på trehotellet - midt i turistløypa mellom Øye og Hellesylt - sitter 125 års overnattings- og tindebestigerhistorie.

Alt i 1878 støttet DNT bøndene i Norangsdalen med 40 kroner til innkjøp av bestikk og tallerkener til nattegjestene.

Snart inntok tindebestigerne traktene, anført av legendariske William Slingsby. Trehotellet «på Haugen» ble deres base. Bjørnson, dronning Wilhelmina og andre prominente cruiseturister ble bespist på sin ferd gjennom dalen.

På det meste var 125 skysskarer med hest og vogn i sving med turisttrafikken - og villaen under Kvitegga (1717) opplevde sin storhetstid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORHETSTID: På 1920-tallet var opptil 120 hesteekvipasjer i sving med å frakte cruiseturister i Norangsdalen. Da var det trangt på tunet. Foto: ARKIVFOTO

Lite minnet om storhet da den unge bygdejenta Iris Fivelstad 70 år senere kjøpte gammelhotellet på tvangsauksjon for 10 000 kroner.

Iris satser alt på helårsdrift for villaen sin - men selv jobber hun fulltid som marineoffiser på en av våre nyeste og mest moderne fregatter. Med mer enn 200 reisedøgn i året er hun helt avhengig av gode hjelpere for å holde hjulene i gang i Norangsdalen.

- Jeg har knyttet til meg mange dyktige medarbeidere, de aller fleste bosatt i dalen her. De holder roret her, mens jeg er «ute og seiler», sier hun.

BILDESPESIAL:Se flere bilder av Villa Norangdal

Dette er Norsk Kulturarv

Ser du Olavsrose-merket på veggen - valknuten som i alle tider har symbolisert vern - skal du vite at du står foran et kulturminne som lever i beste velgående.

50-TALLSROMMET: Spesiell design på telefoner er ingen nyvinning. Foto: DAG FONBÆK / VG

Bak utdelingen av Olavsrosa står Norsk Kulturarv, en ideell stiftelse som nettopp jobber for å verne levende kulturminner landet over: gårder, setre, kirkebygg, industrihistoriske steder, gamle jernbaner, museer - og altså gamle trehoteller - som viser seg fortsatt å være liv laga.

Næringsutvikling i gamle omgivelser er tingen, mener Norsk Kulturarv. Gjennom å skape inntekter sikres kulturminnene varig vern - noe også styreleder Anne Lise Skarstein var inne på da hun overrakte Olavsrosa til Iris på Villa Norangdal tidligere i år.

Olavsrosa er blitt det ledende varemerket og symbolet for våre beste kulturhistoriske opplevelsestilbud - noe reiselivet vet å utnytte.

Utmerkelsen henger høyt, og er et kvalitetsbevis.

Mange av de innpå 115 Olavsrose-innehaverne er fyrtårn i norsk reiseliv, og favner et bredt publikum.

Olavsrosa symboliserer respekt for fortiden, men kjennetegner også levende, nyttige og opplevelsesrike aktiviteter i dagens Norge.

Listen over hvilke driftige kulturformidlere som har gjort seg fortjent til kvalitetsmerket, finner du på www.kulturarv.no.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

HISTORIE: Bjørnstjerne Bjørnson er en av dem som har sittet her, i Bjørnsonsalen. Foto: DAG FONBÆK / VG
Norsk KulturarvVilla Norangdal
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Flere bor på hotell i Norge

  (VG Nett) Hotell-Norge har fått en bra start på året. Og sommeren kan bli enda bedre.
 2. Bergen - dyreste hotellby i Skandinavia

  Bergen hadde i 2009 Skandinavias høyeste hotellpriser, fulgt av Ålesund og Stavanger.
 3. Her er Europas 25 beste hoteller

  Brukerne av nettsiden Tripadvisor har kåret Europas 25 beste hoteller. Det aller beste ligger i Paris.
 4. Bo på Nord-Europas beste hotell for 1600 kroner natten

  (VG Nett) Hotellet som er kåret til Nord-Europas beste, gir deg tre netter på dobbeltrom til samme pris som Grand Hotel…
 5. Bo billig på designhotell

  Lyst på litt hotelluksus i høst? Europas storbyer byr på flere spennende designhoteller.
 6. Bli med til Norges hemmelige undervannsbygd

  NORANGSDALEN (VG) Når du kjører langs riksvei 655 mellom Hellesylt og Øye på Sunnmøre kan de gamle seterhusene skimtes…
 7. Norsk hotell på liste over verdens hotteste

  Bare ett norsk hotell har fått plass på The Sunday Times' liste over verdens hotteste: Juvet Hotel.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Fregattsjef om forliset: Som en ulykke i nær familie

 2. Her er 10 «lune hi» for en høsthelg: Opplev verden i Valdres

 3. Pluss content

  Steinrike Munch levde som 70-tallets rockestjerner

 4. Pluss content

  Årets store påskequiz

 5. Surfer drept av hai

Fra andre aviser

 1. Her kan du leve som det norske aristokratiet gjorde

  Aftenposten
 2. Hva heter Brann Stadion på folkemunne?

  Aftenposten
 3. I hvilken by ligger flyplassen med koden LAX?

  Aftenposten
 4. Hvor ligger Playa del Inglés?

  Aftenposten
 5. Er du en skikkelig globetrotter?

  Aftenposten
 6. Lesetester på Aftenposten.no

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no